main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 19 september 2019 — 10:23

‘Kroongetuigen moeten anonimiteit krijgen, nu weet iedereen wie het zijn’

Kroongetuigen die justitie in Nederland helpen tijdens strafzaken tegen grote criminelen zouden in ons land volledige anonimiteit moeten krijgen. Daarvoor pleit journalist en voormalig advocaat Sander Schimmelpenninck in Goedemorgen Nederland.

Na de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, kwam opnieuw de discussie los of het Openbaar Ministerie kroongetuigen nog wel moet inzetten. Hun veiligheid en dat van hun familie zou namelijk in het geding zijn. In het geval van Nabil B. werd eerder al zijn onschuldige broer vermoord. En welke advocaat wil hen nog bijstaan?

LEES OOK: Advocaat kroongetuige Nabil B. geliquideerd: ‘Waar iedereen bang voor was, is nu gebeurd’

Volgens Schimmelpenninck zouden kroongetuigen veel beter beschermd moeten worden, net zoals in Amerika. “Hier gaan dit soort getuigen in beschermingsprogramma’s en krijgen zij een andere identiteit. In Nederland heb je kroongetuigen, maar iedereen weet wie het zijn. Dat is een rare situatie. Zij zouden anonimiteit moeten krijgen.”

In de kraag vatten

Politiek commentator Wouter de Winther vindt ook dat het mogelijk moet zijn om kroongetuigen te gebruiken in processen. “Je ziet ook met de Holleeder-zaak dat het soms niet anders mogelijk is, dus ik zou er wel voor pleiten om kroongetuigen beschikbaar te houden voor rechtszaken. Anders wordt het heel moeilijk dit soort kwaadaardige lui in de kraag te vatten.”

LEES OOK: Boze kroongetuige in zaak tegen Ridouan Taghi: ‘Dit is wel echt een probleem’

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu bekijken: Hufterproef

In Hufterproef zien we een moeder die niet wil dat haar kind met zwarte poppen speelt. Hoe reageren omstanders in een speelgoedwinkel?

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Europese Unie en Groot-Brittannië sluiten Brexit-deal: ‘Geweldig’

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben een deal gesloten over de Brexit. Dat bevestigen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker via…

Lees meer

Opgepakte man Ruinerwold verdacht van vrijheidsberoving en benadelen gezondheid gezin

De 58-jarige huurder van het pand in Ruinerwold wordt verdacht van betrokkenheid bij wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Josef B….

Lees meer

Baudet: stikstofbrief Schouten moet per direct van tafel

De brief die minister Carola Schouten (Landbouw) begin deze maand aan de Kamer stuurde over de stikstofproblematiek moet direct van tafel. Hetzelfde geldt voor alle…

Lees meer

Het boerenprotest in 38 indrukwekkende foto’s en video’s

Duizenden boeren zijn vandaag voor de tweede keer vanuit het hele land naar Den Haag getrokken om te demonstreren tegen het jojo-beleid uit Den Haag….

Lees meer

Chaos bij boerenprotest Den Haag: boeren leggen openbaar vervoer stil

Het centrum van Den Haag is onbereikbaar voor tram- en busverkeer door het boerenprotest. Het is boeren gelukt om met trekkers door het centrum te…

Lees meer

Proces Geert Wilders loopt opnieuw vertraging op: gerechtshof legt zaak stil

Het ‘minder-Marokkanen’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders is uitgesteld tot 9 december. Het hoger gerechtshof wil eerst stukken boven tafel over de vervolging van de PVV’er…

Lees meer