main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
20 juli 2019 — 16:28

Partijen Tweede Kamer blijken best regels rond financiering te willen omzeilen of overtreden

Politieke partijen in de Tweede Kamer blijken er niet zoveel moeite mee te hebben om regels rond partijfinanciering te omzeilen of zelfs te overtreden, dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Naar aanleiding hiervan heeft 50Plus zelfs al ingegrepen en de manager van het partijbureau ontslagen.

Een journalist van de krant deed zich voor als iemand die 15.000 euro wilde schenken aan een partij, maar dan wel anoniem wilde blijven. Normaal gesproken kan dat niet, omdat partijen volgens de wet de namen van mensen openbaar moeten maken die in één jaar tijd meer dan 4500 euro geven. Anders bestaat er een kans dat iemand door middel van geld stiekem invloed uitoefent op het beleid van de partij.

LEES OOK: Dit zijn de geldschieters achter de politieke partijen

Ontslagen

Het onderzoek van De Telegraaf laat echter zien dat veel partijen best bereid zijn om te kijken hoe zij ervoor kunnen zorgen dat de gever van het geld anoniem kan blijven en toch die 15.000 euro geeft. 50Plus gaat het verst. De manager van het partijbureau geeft daar als tip om de 15.000 euro contant in een enveloppe aan te leveren, waarna de gift anoniem in de boeken verschijnt. Anonieme bedragen tot 1000 euro hoeven namelijk niet geregistreerd te worden. In dit geval zou de 15.000 euro dan worden opgedeeld in kleinere anonieme donaties.

Partijvoorzitter Geert Dales heeft de betrokken manager van het partijbureau naar aanleiding van het artikel in de krant ontslagen. “De transactie had misschien plaatsgevonden, maar was absoluut teruggedraaid. De conclusie dat dit bij 50Plus kan, is onjuist”, laat hij weten.

LEES OOK: Ollongren: geen giften meer van buiten de EU voor politieke partijen

Donatie verdelen

Zeven partijen hebben volgens De Telegraaf aangeraden om de donatie op te knippen en te verspreiden over giften in meerdere jaren, zodat de donateur niet openbaar hoeft te worden. VVD, D66, ChristenUnie en DENK raden de undercoverjournalist aan om het bedrag op te knippen in stukjes kleiner dan 4500 euro en deze naar familieleden over te maken. Zij konden het bedrag dan aan de partij geven, zodat geen enkele persoon in de openbaarheid kwam.

SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie raden zo’n dergelijke constructie niet aan. De PVV heeft niet gereageerd op ‘het aanbod’ van 15.000 euro. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat een aantal partijen om opheldering vragen.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Woensdag om 22:15

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Chazia Mourali is vooral bekend als de strenge en succesvolle host van het programma De Zwakste Schakel. Maar er is zoveel meer te vertellen. Ze schreef een boek over het overlijden van haar moeder en de intensieve mantelzorg die daaraan vooraf ging. Over verlies, leven en het creëren van kansen. Toine van Peperstraten duikt in de wereld van Chazia Mourali. Om middernacht op NPO Radio 2 in ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 0.00 uur op
De Italiaanse premier Giuseppe Conte stapt op na politieke crisis

De Italiaanse premier Giuseppe Conte hangt zijn functie aan de wilgen, naar aanleiding van de politieke crisis in Italië. Dit maakte hij vanmiddag bekend in…

Lees meer

GroenLinks grote winnaar in collegevorming Provinciale Staten

Nu elke provincie een nieuw bestuur heeft, is duidelijk dat GroenLinks de winnaar van de collegevormingen is geworden. De partij heeft negen gedeputeerden in acht…

Lees meer

Slachtoffers nep-datingsites krijgen 9 miljoen euro terug

Bezoekers die torenhoge bedragen hebben afgetikt op datingsites van ICT-bedrijf The Right Link, worden in totaal voor negen miljoen gecompenseerd voor de geleden schade. Dit…

Lees meer

VIDEO: Hoe consumentenvertrouwen een volgende crisis kan voorspellen

Eén keer per week laat het Centraal Bureau voor de Statistiek weten hoe de consument denkt over z’n eigen financiële situatie en de economie als…

Lees meer

Passagier met nikab uit Arriva-bus gezet in Limburg

In het Limburgse dorpje Stein is maandagavond een vrouw met een nikab uit de bus gezet. Dat meldt vervoerder Arriva. De vrouw weigerde in eerste…

Lees meer

15-jarig Megan doodgestoken in Breda, verdachte is bekende van haar

De 15-jarige Megan, die gisteren werd doodgestoken in een woning in Breda, kende de vermoedelijke dader. De 16-jarige verdachte meldde zich kort na het incident…

Lees meer

Aangifte tegen moslimorganisaties om opruiing rond boerkaverbod

Vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom heeft aangifte gedaan tegen NIDA, De Blauwe Moskee, Centrum Ar Rahma, Stichting de Bekeerling, Abou Ilias en Partij van de Eenheid…

Lees meer

Baudet over breuk met Eerste Kamerleden: ‘Jammer, maar schade voor ons valt mee’

Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vindt het “jammer” dat ook Eerste Kamerleden Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker de partij verlaten en zich aansluiten bij…

Lees meer

‘Opgepakte terreurverdachten Arnhem konden zware explosieven maken’

De zes terreurverdachten die vorig jaar september zijn opgepakt in en rondom Arnhem hadden genoeg kunstmest en chemicaliën om een halve kilo explosieven te maken….

Lees meer