main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
20 juli 2019 — 16:28

Partijen Tweede Kamer blijken best regels rond financiering te willen omzeilen of overtreden

Politieke partijen in de Tweede Kamer blijken er niet zoveel moeite mee te hebben om regels rond partijfinanciering te omzeilen of zelfs te overtreden, dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Naar aanleiding hiervan heeft 50Plus zelfs al ingegrepen en de manager van het partijbureau ontslagen.

Een journalist van de krant deed zich voor als iemand die 15.000 euro wilde schenken aan een partij, maar dan wel anoniem wilde blijven. Normaal gesproken kan dat niet, omdat partijen volgens de wet de namen van mensen openbaar moeten maken die in één jaar tijd meer dan 4500 euro geven. Anders bestaat er een kans dat iemand door middel van geld stiekem invloed uitoefent op het beleid van de partij.

LEES OOK: Dit zijn de geldschieters achter de politieke partijen

Ontslagen

Het onderzoek van De Telegraaf laat echter zien dat veel partijen best bereid zijn om te kijken hoe zij ervoor kunnen zorgen dat de gever van het geld anoniem kan blijven en toch die 15.000 euro geeft. 50Plus gaat het verst. De manager van het partijbureau geeft daar als tip om de 15.000 euro contant in een enveloppe aan te leveren, waarna de gift anoniem in de boeken verschijnt. Anonieme bedragen tot 1000 euro hoeven namelijk niet geregistreerd te worden. In dit geval zou de 15.000 euro dan worden opgedeeld in kleinere anonieme donaties.

Partijvoorzitter Geert Dales heeft de betrokken manager van het partijbureau naar aanleiding van het artikel in de krant ontslagen. “De transactie had misschien plaatsgevonden, maar was absoluut teruggedraaid. De conclusie dat dit bij 50Plus kan, is onjuist”, laat hij weten.

LEES OOK: Ollongren: geen giften meer van buiten de EU voor politieke partijen

Donatie verdelen

Zeven partijen hebben volgens De Telegraaf aangeraden om de donatie op te knippen en te verspreiden over giften in meerdere jaren, zodat de donateur niet openbaar hoeft te worden. VVD, D66, ChristenUnie en DENK raden de undercoverjournalist aan om het bedrag op te knippen in stukjes kleiner dan 4500 euro en deze naar familieleden over te maken. Zij konden het bedrag dan aan de partij geven, zodat geen enkele persoon in de openbaarheid kwam.

SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie raden zo’n dergelijke constructie niet aan. De PVV heeft niet gereageerd op ‘het aanbod’ van 15.000 euro. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat een aantal partijen om opheldering vragen.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer