‘Laat democratische vernieuwing niet over aan het kabinet’
Hoe kunnen burgers zich meer betrokken voelen bij de politiek? Over die belangrijke vraag boog de commissie-Remkes zich anderhalf jaar lang. Op basis van het rapport kwam het kabinet deze week met een aantal vernieuwingen, waaronder het veranderen van de manier van kiezen en aanpassing van de kiesgerechtigde leeftijd. Een slappe hap, zo zegt de oprichter van stichting Meer Democratie Niesco Dubbelboer in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. Volgens hem is het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer niet meer werk maakt van de bevindingen van de commissie.
Volgens Dubbelboer is het een heel magere vangst van het lijvige rapport dat door het kabinet nota bene zelf was besteld. Dat rapport kwam met tientallen voorstellen ter verbetering van de democratie om te zorgen dat de eenderde van de mensen die zich niet vertegenwoordigd voelt, weer aansluiting vindt bij de politiek.
“Waarom ben ik nou zo boos?”, zegt Dubbelboer. “Omdat er nu wéér een staatscommissie is die nog meer onderzoek heeft gedaan dan andere staatscommissies. En terwijl ze bezig waren, wordt het raadgevend referendum afgeschaft.”
Schofferend
“Ondanks alles wat uit het onderzoek naar voren komt, komen ze met hele marginale voorstellen’, zegt Dubbelboer. “Het is bijna schofferend naar de commissie-Remkes.”
Dubbelboer stoort zich hevig aan de houding van de Tweede Kamer. “Als je in de Kamer zit, hoe haal je het dan in je hoofd om een kabinetsreactie af te wachten op voorstellen die gaan over het parlementaire systeem. Dat is alsof een gemeenteraad gaat kijken hoe de burger beter betrokken wordt, en dat je het college vraagt om daarop te reageren.”
Opiniemaker Syp Wynia is het met Dubbelboer eens en vult aan: “Als er iets is met de politiek, dan heeft de Tweede Kamer de neiging om het kabinet met voorstellen te laten komen. Een wonderbaarlijke toestand.”
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’
Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!
Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?
Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?
Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:
- Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
- Voormalig topambtenaar Mark Frequin
- En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.
Luister de podcast via je favoriete podcastapp.
De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…
Lees meerAardappeltelers in Nederland zijn boos op demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie verwacht dat de telers hun aardappels rooien voor 1…
Lees meer“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…
Lees meerVeilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…
Lees meerEen groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…
Lees meerEen wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…
Lees meerDe Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…
Lees meerDe veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…
Lees meerIeder jaar wordt de Inktspotprijs uitgereikt aan een cartoonist die een nieuwsgebeurtenis rondom een gevoelig maatschappelijk thema weet uit te beelden. Uit een selectie van…
Lees meerScholen krijgen toch een week extra de tijd om de doorstroomtoets voor groep 8 af te nemen, meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in een brief…
Lees meerDe Zeeuwse gemeente Reimerswaal is helemaal klaar met de overlast van hondenpoep. De SGP wil dna-onderzoek gaan gebruiken om drollen te identificeren en zo hun…
Lees meerAls het aan CDA-Kamerlid Bart van den Brink ligt moet er écht grip komen op migratie en moet de instroom worden beperkt. Waar de BBB…
Lees meerZorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…
Lees meerIn Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in…
Lees meerSociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…
Lees meer