WNL Misdaadcollege: Zo liep de Quote 500-bende uit een Haagse probleemwijk tegen de lamp
Hoe konden een groep jongens uit de probleemwijk Spoorwijk in Den Haag ineens dure horloges en veel cashgeld hebben, terwijl zij van een uitkering of een kleine baan leefden? Verdacht, oordeelde de politie. Na verder onderzoek bleek het om leden van de Quote 500-bende te gaan die tussen 2010 en 2012 meerdere overvallen pleegden op miljoenenvilla's. In het programma Misdaadcollege van WNL beschrijven politie en justitie hoe de bende tegen de lamp liep.
De ontmaskering van de bende begint aan de hand van een duur Rolex-horloge, zo blikt de voormalige teamchef van de politie terug. "In afgeluisterde gesprekken hoorden wij dat jeugdige criminelen uit onze wijk voornemens waren naar een diamantbeurs in Amsterdam te gaan. Een handelaar kocht daar voor 8500 euro een Rolex van die jongens."
De handelaar noteerde het serienummer van het horloge en na onderzoek bleek dit horloge eigendom te zijn van Herman Heinsbroek, die in het geflopte Kabinet-Balkenende I minister van Economische Zaken was namens de LPF. Hij had dit horloge op Schiphol gekocht.
LEES OOK: Zo professioneel ging de Quote 500-bende te werk
De jongens leefden volgens politie en justitie van een uitkering en dus maakte het verkopen van een dure Rolex de politie nieuwsgierig, zo vertelt de toenmalige teamchef. "We zijn verder onderzoek gaan doen en gelijk daarna probeerde een andere jongen uit diezelfde groep bij zijn aanhouding na een verkeerscontrole een duur horloge weg te gooien."
Opmerkelijk
Het onderzoek werd uitgebreid en de politie kwam achter het opmerkelijke feit dat de jongens in een half jaar goud met een waarde van meer dan 73.000 euro hadden ingeleverd bij de plaatselijke goud-inkoper. Bij een doorzoeking in één van de huizen werden bovendien sieraden, horloges, afluisterapparatuur en cashgeld gevonden.
LEES OOK: WNL Misdaadcollege: Zo werd de beruchte Quote 500-bende na een ‘unieke operatie’ opgerold
"Dat waren voornamelijk briefjes van 500 euro die je niet kunt pinnen bij de pinautomaat op de hoek", zegt de politiechef. Een gps-tracker, een zogeheten peilbaken, bleek uiteindelijk de definitieve slag toe te brengen aan de bende. Deze werd onder de auto's van de bendeleden bevestigd.
"Toen bleek dat we meerdere auto's van de bende direct konden linken aan locaties waar de inbraken waren gepleegd. Toen hadden we door dat we een enorme inbrekersbende op het spoor waren gekomen."
Bekijk de hele aflevering van WNL Misdaadcollege over de Quote 500-bende via NPO Start.