main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Misdaadcollege - 11 juni 2019 — 14:01

WNL Misdaadcollege: Zo werd de beruchte Quote 500-bende na een ‘unieke operatie’ opgerold

Nadat verschillende miljonairs in Nederland sinds 2010 waren bestolen door leden van de beruchte Quote 500-bende uit de probleemwijk Spoorwijk in Den Haag, kwam daar op 2 oktober 2012 een einde aan toen de bende werd opgerold. In het programma Misdaadcollege van WNL blikken politie en justitie terug op hoe de criminelen destijds na een grootschalige politieactie van hun bed werden gelicht.

Het onderzoek naar de bende liep al lange tijd en na een tijdje werd er een grens getrokken, zegt officier van justitie Aafke Algera. “Er werd voor ons heel duidelijk wie er allemaal bezig waren met de inbraken en dat het mensen waren uit die wijk. Dan moet je als OM en politie op een gegeven moment ingrijpen en dus hebben wij een grootschalige inval gepland.”

Ellendig 

Op twaalf verschillende plekken werden invallen gedaan. De toenmalige bureauchef van de Haagse politie gaf toen aan dat de inval snel en gelijktijdig moest gebeuren, vanwege het vluchtgevaar van de verdachten en omdat er een kans bestond dat deze “ellendige groep” bewijsmateriaal zou vernietigen.

LEES OOK: Zo professioneel ging de Quote 500-bende te werk

Op beelden die in het WNL-programma Misdaadcollege getoond worden, is te zien hoe de politie onder meer met behulp van kettingzagen woningen binnenvalt en meerdere mensen oppakt. Er werden ruim driehonderd mensen ingezet bij de acties, waaronder agenten die speciaal zijn getraind om gevaarlijke aanhoudingen te verrichten van bijvoorbeeld groepen. De teamchef spreekt van een “unieke operatie qua omvang en qua locatie.”

Buit en vuurwapen

Bij het aanhouden van de verdachten werd ook een deel van de buit gevonden. Er lag geld verstopt in kastjes en onder het tapijt en er werden sieraden en dure horloges gevonden, evenals gereedschap en bivakmutsen die gebruikt werden bij de overval. Onder een matras lag tevens een vuurwapen.

“Er is toen ontzettend veel in beslag genomen”, zegt officier van justitie Algera. “Veel spullen die zijn  aangetroffen waren afkomstig van de woninginbraken, maar er was ook heel veel weg. Die nacht was de groep ook nog op inbrekerspad geweest. Van die buit is een deel teruggevonden, maar niet alles. Dat is snel omgezet.”

De hele aflevering van WNL Misdaadcollege over de Quote 500-bende is nu terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer