main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 maart 2018 — 10:07

Spanningen tussen Rusland en het westen: ‘We weten niet wat de volgende stap kan zijn’

De spanningen tussen Rusland en het westen lopen hoog op. Eerder deze week maakten verschillende landen bekend Russische diplomaten uit te gaan zetten, gisteren deelde de NAVO mee zeven Russische diplomaten weg te sturen.

“De NAVO was in slaap gedommeld en schokte wakker in 2014”, reageert diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland.

Heropleving NAVO

“Door de inname van de Krim, het gestook in Oost-Oekraïne en MH17. Dat heeft geleid tot een heroplevering van de NAVO, want die waren op zoek naar een bestaansreden.”

De uitzetting van de diplomaten is een reactie op de aanslag met zenuwgas op een oud-dubbelspion in het Britse Salisbury. Het Kremlin wordt verantwoordelijk gehouden voor de gewelddaad, al is daar nog geen officieel bewijs van naar buiten gekomen.

LEES OOK: Johnson: ‘Poetin waarschijnlijk persoonlijk achter opdracht voor gifgasaanval’

Volgens Van de Roer reageren de NAVO en de Europese Unie “stroperig”. “Dat heeft ook te maken met het niet altijd zo even sterke leiderschap van president Obama en met Trump die een weifelachtige houding heeft gehad de afgelopen anderhalf jaar. En ondertussen werd er door Rusland doorgestookt.”

Koude oorlog

Ruslandkenner en oud-correspondent Wierd Duk zegt dat we inmiddels kunnen spreken van een echte Koude Oorlog. “Het westen en Rusland hebben besloten elkaars tegenstander te zijn”, aldus Duk.

“In de ogen van de Russen misdraagt het westen zich. Volgens mij moeten we juist naar de-escalatie gaan en erkennen dat zowel Rusland als het westen geopolitieke belangen heeft en die erkennen. In plaats van het opzwepen in een Koude Oorlog, die misschien kan uitmonden in een echte oorlog.”

Robert van de Roer deelt de zorgen van de oud-correspondent. “De geschiedenis herhaalt zich nooit op dezelfde manier maar altijd in een andere gedaante. Waar het om gaat is: hoe krijg je een dialoog op gang?”

One trick pony

“Rusland heeft de wereld meer nodig dan dat de wereld Rusland nodig heeft”, zegt Van de Roer. “De economie is niet in hele goede staat. Er wordt weinig geïnvesteerd, het is een waanzinnige bureaucratie en er heerst veel corruptie. Het is een ‘one-trick pony’ die voornamelijk drijft op energie. Poetin zal de kanalen open moeten houden.”

Volgens Van de Roer circuleert in inlichtingenkringen bewijs waaruit blijkt dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval met zenuwgas. “Op basis daarvan zijn Macron, Merkel en May afgelopen donderdag in Brussel samengekomen en toen is de trein vertrokken.”

Onzeker wat volgende zet zal zijn

“Het westen heeft zitten pitten en gaat nu alsnog iets doen. We weten niet precies wat de volgende zet van Poetin zal zijn.”

“In de Koude Oorlog stonden twee voorspelbare systemen tegenover elkaar: het communisme en het kapitalisme. Maar het is een nieuwe ronde zonder regels en dat is het gevaarlijke”, aldus Van de Roer.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer