main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers - 19 januari 2018 — 22:57

‘Leefbaarheid in wijken verandert door immigratie en gebrekkige integratie’

Wat kan en moet de overheid doen om de leefbaarheid in woonwijken te vergroten?

Deze en vele andere vragen stonden vandaag centraal bij De Nederlandse Leeuw, een event waar 2000 Nederlanders discussieerden over urgente kwesties in de samenleving.

Islamisering

Eén van de aangedragen oplossingen om leefbaarheid in woonwijken te handhaven is het terugdringen van de islamisering. Machiel de Graaf, Tweede Kamerlid voor de PVV, is daar een groot voorstander van.

In een speciale extra uitzending van WNL Opiniemakers verklaarde De Graaf: “Ik kom uit Scheveningen en ik heb heel Den Haag zien veranderen. De grote factor die opvalt is de islamisering van [die stad].”

Hij vervolgt: “Toen ik daar als klein kind kwam was daar de Haagse markt, nu waan je je daar in Klein Kaboel. Dat is kort gezegd wat er aan de hand is.”

‘Multiculturele hel’

De Graaf kon niet in detail aangeven hoe de problemen in zijn eigen woonwijk zijn, omdat hij uit veiligheidsoverwegingen niet kwijt kan waar hij woont. Maar bang voor de afname van de leefbaarheid in zijn eigen buurt is hij zeker ook:

“In mijn wijk is het prima. Al merk je wel dat vanuit het centrum de multiculturele samenleving zoals premier Rutte hem net noemde, maar door mij kortgeleden in de Kamer nog de multiculturele hel genoemd, steeds meer onze kant op komt. Dan zie je wel dat aan de randen van de wijk de leefbaarheid minder gaat worden.”

Vervreemding van eigen woonplek

Volgens de PVV-politicus voelen steeds minder Nederlanders zich thuis in hun eigen woonwijk en dat komt volgens hem grotendeels door de komst van immigranten.

De Graaf maakt zich zorgen om die hardwerkende Nederlanders, die misschien wel na een leven lang hard werken eindelijk rust willen, maar zich niet meer op hun plek voelen in hun eigen huis.

Machiel de Graaf: “In het portiek met 8 woningen wordt op 3 adressen Turks gesproken, op 1 adres wordt Afghaans gesproken, op nog 2 andere adressen Arabisch en op het laatste adres Pools of Bulgaars omdat daar 16 mensen in 1 hokje samenwonen die tomaten plukken, dan voel je je daar niet meer thuis.”

Migrerende onderklassen van de samenleving

Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, weet waar het leefbaarheidsprobleem is misgegaan en vult aan: “Problemen ontstaan op het moment dat je hele sociale onderklassen uit andere landen hier in de samenleving haalt en niet duidelijk bent over wat er van hen verwacht wordt. Dan gaan zaken ontsporen.”

Luister hier de hele uitzending terug.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer

Studenten helpen vervoerder Hermes uit de brand

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het…

Lees meer

Blokker blijven we voorlopig nog zien in de winkelstraten

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende…

Lees meer

Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer