main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 23 september 2017 — 19:14

Zó economisch afhankelijk is Nederland van Duitsland

Morgen gaat Duitsland naar de stembus. Dat die verkiezingen ook voor Nederland belangrijk zijn, bewijst wel onze economische afhankelijkheid. “Als Duitsland niest, is Nederland verkouden”, grapt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Ik zeg wel een schertsend dat Nederland eigenlijk een extra Bundesland is van Duitsland, en zeker economisch kun je dat wel zeggen”, legt Van Mulligen uit. “Duitsland is echt onze belangrijkste afzetmarkt.”

Zeker een kwart van de Nederlandse export gaat richting Duitsland, stelt het CBS vast. Daarmee wordt zes procent van het Bruto Binnenlands Product van Nederland verdiend aan Duitsland. Opvallend is ook dat de economische groei van Nederland vrijwel geheel synchroon loopt met die van Duitsland.

In de onderstaande grafiek zie je de groei van het BBP van Nederland en Duitsland met elkaar vergeleken: 

Nederland heeft dan ook een groot deel van de economische groei te danken aan Duitsland. “De Duitse economie draait op dit moment bijzonder goed”, zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance. “Heel Noord-Europa draait goed, en dan hebben we het over Oostenrijk, Nederland, Finland, België.” De positie van Duitsland hierin is leidend, stelt Koelewijn vast. “Je ziet dat Duitsland heel goed zijn positie weet te handhaven op allerlei wereldmarkten.”

Oost-Europese landen snoepen deel export weg

Vooral de Duitse autoindustrie doet het – ondanks de schandalen – goed en daar verdient Nederland veel aan. “De Nederlandse industrie is nog altijd een van de belangrijkste toeleveranciers aan de Duitse autoindustrie”, vervolgt Van Mulligen. Wel heeft Nederland de afgelopen jaren terrein verloren aan Oost-Europese landen. Landen als Tsjechië, Slowakije en Polen hebben Nederland inmiddels ingehaald als belangrijkste handelspartner van de Duitse automobielindustrie.

“We hebben stukjes markt moeten inleveren”, concludeert Van Mullingen. Maar wie de plussen en de midden op een rijtje zet, zal zien dat Nederland en en Duitsland vooral hebben geprofiteerd van die Oost-Europese landen. “Ik denk dat het een kwestie van geven en nemen is”, zegt Van Mulligen. “Die landen uit het voormalige Oostblok hebben een enorme boost in de economie gehad doordat ze nu bij de Europese Unie zijn gekomen. Hierdoor hebben ze toegang tot de Nederlandse en Duitse markt.”

Aan de andere kant is het voor de Nederlandse industrie veel gemakkelijker geworden om naar die landen te exporteren, stelt Van Mulligen. “En je ziet heel duidelijk dat het aandeel van onze export naar die landen heel erg gegroeid is.”

Beluister hieronder het hele gesprek over het belang, de verschillen en de uitdagingen van de Duitse economie:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer