main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 23 september 2017 — 19:14

Zó economisch afhankelijk is Nederland van Duitsland

Morgen gaat Duitsland naar de stembus. Dat die verkiezingen ook voor Nederland belangrijk zijn, bewijst wel onze economische afhankelijkheid. “Als Duitsland niest, is Nederland verkouden”, grapt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Ik zeg wel een schertsend dat Nederland eigenlijk een extra Bundesland is van Duitsland, en zeker economisch kun je dat wel zeggen”, legt Van Mulligen uit. “Duitsland is echt onze belangrijkste afzetmarkt.”

Zeker een kwart van de Nederlandse export gaat richting Duitsland, stelt het CBS vast. Daarmee wordt zes procent van het Bruto Binnenlands Product van Nederland verdiend aan Duitsland. Opvallend is ook dat de economische groei van Nederland vrijwel geheel synchroon loopt met die van Duitsland.

In de onderstaande grafiek zie je de groei van het BBP van Nederland en Duitsland met elkaar vergeleken: 

Nederland heeft dan ook een groot deel van de economische groei te danken aan Duitsland. “De Duitse economie draait op dit moment bijzonder goed”, zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance. “Heel Noord-Europa draait goed, en dan hebben we het over Oostenrijk, Nederland, Finland, België.” De positie van Duitsland hierin is leidend, stelt Koelewijn vast. “Je ziet dat Duitsland heel goed zijn positie weet te handhaven op allerlei wereldmarkten.”

Oost-Europese landen snoepen deel export weg

Vooral de Duitse autoindustrie doet het – ondanks de schandalen – goed en daar verdient Nederland veel aan. “De Nederlandse industrie is nog altijd een van de belangrijkste toeleveranciers aan de Duitse autoindustrie”, vervolgt Van Mulligen. Wel heeft Nederland de afgelopen jaren terrein verloren aan Oost-Europese landen. Landen als Tsjechië, Slowakije en Polen hebben Nederland inmiddels ingehaald als belangrijkste handelspartner van de Duitse automobielindustrie.

“We hebben stukjes markt moeten inleveren”, concludeert Van Mullingen. Maar wie de plussen en de midden op een rijtje zet, zal zien dat Nederland en en Duitsland vooral hebben geprofiteerd van die Oost-Europese landen. “Ik denk dat het een kwestie van geven en nemen is”, zegt Van Mulligen. “Die landen uit het voormalige Oostblok hebben een enorme boost in de economie gehad doordat ze nu bij de Europese Unie zijn gekomen. Hierdoor hebben ze toegang tot de Nederlandse en Duitse markt.”

Aan de andere kant is het voor de Nederlandse industrie veel gemakkelijker geworden om naar die landen te exporteren, stelt Van Mulligen. “En je ziet heel duidelijk dat het aandeel van onze export naar die landen heel erg gegroeid is.”

Beluister hieronder het hele gesprek over het belang, de verschillen en de uitdagingen van de Duitse economie:

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Zweten in quarantaine: volgende week kan het 20 graden worden

Met de wind, regen en kou van de laatste dagen is het geen straf om tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk binnen te moeten blijven. Volgende…

Lees meer

Oom (34) die nichtje aanrandde krijgt celstraf: ‘Kwam door alcohol en stress’

Een 34-jarige man uit Eindhoven moet twee weken de gevangenis in vanwege het aanranden van zijn minderjarige nichtje in juni 2018. Dat heeft de rechter…

Lees meer

Bemanningsleden Nederlandse onderzeeboot besmet met coronavirus

Een deel van de bemanning van de Nederlandse onderzeeboot Zr. Ms. Dolfijn is besmet met het coronavirus. De onderzeeër keert daarom vervroegd terug van een…

Lees meer

Dronken kleinzoon slaat oma (75) in elkaar: gebroken oogkas en bloedingen

Een 26-jarige man uit Waalwijk is opgepakt nadat hij in een dronken bui zijn eigen oma had mishandeld. De vrouw liep daarbij meerdere verwondingen op,…

Lees meer

Schilderij van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren: ‘Zeer geschokt’

Uit museum Singer Laren is in de nacht van zondag op maandag een werk van Vincent van Gogh gestolen. Het gaat om het werk ‘Lentetuin,…

Lees meer

CBS: reisbranche, horeca en detailhandel negatief over economische toekomst

Ondernemers in de detailhandel, de horeca en de reisbranche schatten momenteel het economisch klimaat voor de komende maanden aanzienlijk negatiever in. Over de verwachte omzet…

Lees meer

Man wordt zwaar mishandeld, terwijl zijn zoontje bij hem is

De politie is op zoek naar de daders van een zware mishandeling in Zutphen. Een man werd daar zwaar toegetakeld in het bijzijn van zijn…

Lees meer

RIVM: dodental coronavirus stijgt met 93, ruim 800 nieuwe besmettingen

Er zijn nu in totaal 864 mensen in Nederland overleden aan het coronavirus. Volgens het RIVM zijn er sinds gisteren 93 nieuwe dodelijke slachtoffers gemeld….

Lees meer

Hulporganisaties willen solidariteit met ontwikkelingslanden tijdens coronacrisis

Een groep van 39 hulp- en mensenrechtenorganisaties wil dat het kabinet steun aan ontwikkelingslanden meeneemt in zijn pakket noodmaatregelen rond het nieuwe coronavirus. De organisaties,…

Lees meer