main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 23 september 2017 — 19:14

Zó economisch afhankelijk is Nederland van Duitsland

Morgen gaat Duitsland naar de stembus. Dat die verkiezingen ook voor Nederland belangrijk zijn, bewijst wel onze economische afhankelijkheid. “Als Duitsland niest, is Nederland verkouden”, grapt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Ik zeg wel een schertsend dat Nederland eigenlijk een extra Bundesland is van Duitsland, en zeker economisch kun je dat wel zeggen”, legt Van Mulligen uit. “Duitsland is echt onze belangrijkste afzetmarkt.”

Zeker een kwart van de Nederlandse export gaat richting Duitsland, stelt het CBS vast. Daarmee wordt zes procent van het Bruto Binnenlands Product van Nederland verdiend aan Duitsland. Opvallend is ook dat de economische groei van Nederland vrijwel geheel synchroon loopt met die van Duitsland.

In de onderstaande grafiek zie je de groei van het BBP van Nederland en Duitsland met elkaar vergeleken: 

Nederland heeft dan ook een groot deel van de economische groei te danken aan Duitsland. “De Duitse economie draait op dit moment bijzonder goed”, zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance. “Heel Noord-Europa draait goed, en dan hebben we het over Oostenrijk, Nederland, Finland, België.” De positie van Duitsland hierin is leidend, stelt Koelewijn vast. “Je ziet dat Duitsland heel goed zijn positie weet te handhaven op allerlei wereldmarkten.”

Oost-Europese landen snoepen deel export weg

Vooral de Duitse autoindustrie doet het – ondanks de schandalen – goed en daar verdient Nederland veel aan. “De Nederlandse industrie is nog altijd een van de belangrijkste toeleveranciers aan de Duitse autoindustrie”, vervolgt Van Mulligen. Wel heeft Nederland de afgelopen jaren terrein verloren aan Oost-Europese landen. Landen als Tsjechië, Slowakije en Polen hebben Nederland inmiddels ingehaald als belangrijkste handelspartner van de Duitse automobielindustrie.

“We hebben stukjes markt moeten inleveren”, concludeert Van Mullingen. Maar wie de plussen en de midden op een rijtje zet, zal zien dat Nederland en en Duitsland vooral hebben geprofiteerd van die Oost-Europese landen. “Ik denk dat het een kwestie van geven en nemen is”, zegt Van Mulligen. “Die landen uit het voormalige Oostblok hebben een enorme boost in de economie gehad doordat ze nu bij de Europese Unie zijn gekomen. Hierdoor hebben ze toegang tot de Nederlandse en Duitse markt.”

Aan de andere kant is het voor de Nederlandse industrie veel gemakkelijker geworden om naar die landen te exporteren, stelt Van Mulligen. “En je ziet heel duidelijk dat het aandeel van onze export naar die landen heel erg gegroeid is.”

Beluister hieronder het hele gesprek over het belang, de verschillen en de uitdagingen van de Duitse economie:

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer