main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 16 april 2024 — 06:57

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische pathologie. ”Wij geven de overledene een stem”, aldus forensisch patholoog Bart Latten in de WNL-podcast van Het Misdaadbureau.

”Het geeft een goed gevoel als je het ontbrekende puzzelstukje vindt. Het is triest als iemand neergeschoten of neergestoken is, we hebben ook dan zeker een toegevoegde waarde, maar ik vind de zaken waarbij je aan de buitenkant niet zo goed ziet waar iemand aan is overleden het interessants. Dan is mijn onderzoek van meer toegevoegde waarde”, aldus Latten.

Informatie die de forensisch patholoog boven water krijgt is niet alleen belangrijk voor de rechtsgang bij bijvoorbeeld een moord, maar ook voor de nabestaanden. ”Je geeft antwoorden op vragen die er spelen.”

Meer weten over het werk van Latten en het NFI? Luister naar de podcast van Het Misdaadbureau. Tekst gaat hieronder verder.

Alle organen onder de loep

Wat houdt het werk van de forensisch patholoog precies in? Latten vertelt: “Als een overleden persoon wordt aangetroffen en we kunnen het scenario van een strafbaar feit niet uitsluiten, dan wordt het lichaam naar het NFI gebracht waar wij uitgebreid uitwendig en inwendig onderzoek verrichten. Zo kunnen we de doodsoorzaak bepalen.”

Dit onderzoek is uitgebreid en compleet, benadrukt hij. ”Van alle organen nemen we een stukje weefsel af en dit leggen we onder een microscoop. We doen ook toxicologisch onderzoek, waarbij we kijken naar bloed en urine, en radiologisch onderzoek”, zegt de forensisch patholoog.

De politie is altijd in de ruimte aanwezig. ”Zodat we een kort lijntje hebben. We kunnen vragen stellen aan hen en dingen snel terugkoppelen. Dan kunnen ze zo snel mogelijk verder met het onderzoek.”

‘We gaan respectvol met het lichaam om’

Gruwelijk is zijn werk zeker niet, zegt de forensisch patholoog. ”Zo wil ik het niet noemen. We gaan respectvol met het lichaam om en zorgen ervoor dat het zo goed mogelijk terugkomt bij de nabestaanden.”

Desalniettemin krijgt Latten te maken met schokkende dingen. ”Overleden jonge mensen, vermoorde baby’s. Heftige zaken. Soms heb je elkaar dan nodig voor ondersteuning. Maar je doet dit werk natuurlijk niet als je het er heel moeilijk mee hebt.”

Lees ook: 

Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

 

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer