main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. De rechtbank waar drie derdelanders uit Oekraïne protesteerden bij de rechter tegen hun terugkeerbesluit.
29 maart 2024 — 12:30

Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid bieden over derdelanders

De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg, de hoogste Europese rechter.

De rechtbank behandelt de zaak van een man uit Nigeria, die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne woonde toen Rusland het land binnenviel. De man vluchtte naar Nederland en kreeg hier bescherming, net als alle andere vluchtelingen uit Oekraïne.

Het ministerie wil de opvang van die groep derdelanders beëindigen en kreeg begin dit jaar gelijk van de Raad van State, de hoogste rechter. Sinds 4 maart hebben de derdelanders geen recht meer op verblijf. Ze kregen daarna vier weken de tijd om Nederland te verlaten. Deze termijn eindigt volgende week.

Amsterdam heeft twijfels

De rechtbank in Amsterdam twijfelt aan die uitspraak. Er is “voldoende aanleiding voor een andere uitleg” van Europese regels, waardoor de derdelanders alsnog zouden mogen blijven. Om daar duidelijkheid over te krijgen, heeft de rechtbank het Europese hof om verduidelijking gevraagd.

Derdelanders zijn in het hele land naar de rechter gestapt om alsnog te mogen blijven. De rechtbanken in Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Utrecht en Arnhem hebben in de afgelopen dagen geoordeeld dat deze groep geen recht op bescherming meer heeft. Maar de rechtbanken in Haarlem, Roermond en Den Bosch bepaalden juist dat de derdelanders in Nederland mogen blijven zolang dat geldt voor Oekraïners.

Omdat de rechtbanken elkaar tegenspreken, komen de zaken uiteindelijk waarschijnlijk weer terecht bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter.

Lees ook:

Aantal derdelanders voelt zich gediscrimineerd en laat 5000 euro links liggen: ‘White supremacy’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer