main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 mei 2024 — 09:11

Roemeense premier blijft azen op topfunctie bij de NAVO: ‘Maar het Witte Huis wil Rutte’

Mark Rutte is de grote favoriet en lijkt de functie van secretaris-generaal van de NAVO in zijn zak te hebben, maar de Roemeense premier Klaus Johannis is nog niet bereid zijn kandidaatschap op te geven. Sterker nog, hij sprak zijn wens dinsdag opnieuw uit tijdens een bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden. Rutte heeft 29 van de 32 NAVO-landen achter zich, maar heeft hij alsnog wat te vrezen?

”Nee”, antwoordt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Het Witte Huis steunt Rutte. De verwachting is dat Johannis zijn knopen gaat tellen en zich terugtrekt.”

De diplomatieke wereld beschuldigt de Roemeense premier van ”irrationeel gedrag”, stelt Van de Roer. ”Hij gaat naar Washington om een award in ontvangst te nemen en heeft dit last minute gecombineerd. Er was ook gedoe of deze meeting er wel moest komen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hoewel de Amerikanen voor Rutte zijn, hebben ze Johannis maar laten praten. ”Ze willen de Roemenen in hun waarde laten. Biden heeft Johannis de hemel in geprezen, hem een topbondgenoot genoemd. Ondertussen heeft een persmedewerker gezegd: wij steunen Mark Rutte. Voor de Amerikanen is de kandidatuur van Johannis geen publiekelijk item om te communiceren. Dat zegt genoeg.”

Kamikazepiloot

Probeert de Roemeense president er mogelijk wat anders uit te slepen? ”Aanvankelijk hoopte hij een topfunctie binnen de Europese Unie te bemachtigen, maar dat heeft hij met dit gedrag vakkundig om zeep geholpen. Als je als een kamikazepiloot te werk gaat, nomineer je jezelf niet voor een multilaterale baan met 27 landen in de EU, waar je de hele tijd oliemannetje moet zijn en niet met een gestrekt been in moet komen”, aldus de diplomatiedeskundige.

Wisselgeld

Mogelijk weet Johannis wel wat anders bij de Amerikanen los te peuteren. ”De Amerikanen hebben 1800 troepen op de grond in Roemenië. Roemenië speelt een belangrijke rol in de oorlog in Oekraïne. Wie weet krijgen ze meer troepen op de grond, extra trainingen, extra wapens. Wisselgeld is altijd mogelijk.”

De Amerikanen worden wel nerveus als de Roemeen niet snel eieren voor zijn geld kiest, zegt Van de Roer. ”Dan komt hun top in juli in beeld en daar willen ze geen gedoe over poppetjes.”

Ondertussen hoeft Rutte niet te vrezen dat er andere kandidaten opstaan. Ook al gaat de naam van voormalig VK-premier en minister van Buitenlandse Zaken David Cameron. ”De Britse premier Sunak steunt Rutte. De kaarten liggen goed.”

Lees ook:

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Is persvrijheid in Polen wel zo vrij?

Na een wisseling van de macht zou de persvrijheid in Polen niet meer in het gedrang komen, maar de realiteit liegt er niet om. Staat persvrijheid op het spel in Polen?

Tanja Kok is in Polen en gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.56 uur
Geloven ze in Polen nog in onafhankelijke journalistiek? ‘Men vraagt meteen in welk kamp je zit’

Onafhankelijke journalistiek is in Polen allesbehalve vanzelfsprekend. De conservatief-rechtse partij PiS draaide acht jaar lang de hand niet om voor propaganda. Sinds december waait er…

Lees meer

Helaas, terugleveren zonnestroom mag toch geld blijven kosten

Energieleveranciers mogen toch geld blijven vragen van huishoudens die zonnestroom terugleveren aan het stroomnet, bevestigt VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Over een voorstel dat…

Lees meer

Oproep Bruins Slot om geleverde wapens ook in Rusland in te zetten

Oekraïne moet met wapens geleverd door het Westen ook doelen in Rusland onder vuur kunnen nemen. Die oproep zal Nederland in de Europese Unie en…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes: ‘Premier moet zo spoedig mogelijk bekend zijn’

De premierskandidaat moet zo snel mogelijk bekend zijn. Daarvoor pleit oud-informateur en oud-minister Johan Remkes (VVD) in Sven op 1. Donderdagochtend kwamen de partijleiders van…

Lees meer

Goed nieuws voor bezitters zonnepanelen: ‘boete’ voor terugleveren stroom verdwijnt

Stroom terugleveren mag huishoudens geen geld meer kosten, vindt NSC-Tweede Kamerlid Wytske Postma. Haar wetsvoorstel geniet steun van PVV, VVD en BBB en heeft daarmee…

Lees meer

Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

“Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging.” Dat laat een woordvoerder van…

Lees meer

Politie vindt 108 opgesloten katten in trailer in Bierum

De politie heeft dinsdagavond 108 katten gevonden die opgesloten zaten in een trailer van 2 bij 4 meter in het Groningse Bierum. Dat bevestigt een…

Lees meer

Ruim 20 procent meer meldingen van oplichting begin dit jaar

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 20 procent meer meldingen en vragen ontvangen over fraude en oplichting….

Lees meer

Pim Fortuyn Prijs voor columnist Natascha van Weezel

Schrijver/columnist Natascha van Weezel is de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs 2024. Juryvoorzitter Simon Fortuyn heeft dat woensdag bekendgemaakt in het Haagse perscentrum Nieuwspoort….

Lees meer