main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2024 — 10:22

Aantal derdelanders voelt zich gediscrimineerd en laat 5000 euro links liggen: ‘White supremacy’

Een aantal derdelanders dat Nederland moet verlaten, voelt zich gediscrimineerd door de gang van zaken en heeft een advocaat in de arm genomen. Dat meldt De Telegraaf. Ze vinden dat ze dezelfde behandeling verdienen als Oekraïense vluchtelingen.

2500 zogeheten derdelanders moeten vandaag vertrekken uit opvanglocaties die bedoeld zijn voor Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om mensen die in Oekraïne woonden toen de oorlog uitbrak, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Het gaat met name om Nigerianen, Marokkanen en Algerijnen.

De derdelanders kregen tot gisteren dezelfde behandeling als Oekraïense vluchtelingen, wat betekent dat ze gratis opvang kregen en hier mochten werken, maar die bescherming houdt vandaag op. Als ze kiezen voor een vrijwillige terugkeer naar hun thuisland, krijgen ze op Schiphol 5000 euro cash en een vliegticket.

‘White supremacy’

Zo’n 760 mensen hebben inmiddels gebruikgemaakt van de regeling, die op 4 maart ophoudt. In ieder geval 800 derdelanders vragen in Nederland asiel aan. Er is ook een groep die vindt dat de situatie moet blijven zoals die nu is. Zij namen advocaat Wil Eikelboom in de arm. “We denken een kansrijke zaak te hebben”, zegt Eikelboom tegen de krant.

Een deel van zijn cliënten voelt zich gediscrimineerd. “We verdienen hetzelfde respect en dezelfde behandeling die automatisch wordt gegeven aan elke blanke die deze oorlog is ontvlucht.” Dat ze uit Nederland moeten vertrekken en Oekraïners niet, noemen ze een voorbeeld van “white supremacy”, schrijft de krant.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is dat beeld onjuist. “Derdelanders kunnen over het algemeen veilig terug naar het land van herkomst”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Vluchtelingenwerk waarschuwt ondertussen dat een deel van de derdelanders in de illegaliteit dreigt te verdwijnen. De organisatie noemde de situatie rond derdelanders eerder “een recept voor chaos”.

Beleid ‘vrij vanzelfsprekend’

VVD-Europarlementariër Malik Azmani begrijpt dat Nederland de derdelanders niet dezelfde behandeling geeft als Oekraïense vluchtelingen. “Wij zijn een veilige haven voor vluchtelingen. Als je kijkt naar de nationaliteiten, Marokkanen, Algerijnen, Nigerianen, dan hebben zij een veilig land van herkomst.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

“Ik vind het vrij vanzelfsprekend dat je dan zegt: dit zijn geen vluchtelingen, er is een veilige haven. Dat is een veilig derde land waar je binding mee hebt, waar je vandaan komt”, reageert Azmani in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De derdelanders hebben nu de “rechtsplicht” om Nederland te verlaten, zegt de VVD’er. “Ze worden ook nog ondersteund in het kader van die terugkeer. Is dat niet het geval, dan worden mensen op een gegeven moment in vluchtelingenbewaring gezet en vindt er fysieke uitzetting plaats.”

Lees ook: 

Burgemeester Vlaardingen begrijpt oproep, maar: ‘Ik verwacht dat derdelanders naar Ter Apel gaan’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer