main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2024 — 10:22

Aantal derdelanders voelt zich gediscrimineerd en laat 5000 euro links liggen: ‘White supremacy’

Een aantal derdelanders dat Nederland moet verlaten, voelt zich gediscrimineerd door de gang van zaken en heeft een advocaat in de arm genomen. Dat meldt De Telegraaf. Ze vinden dat ze dezelfde behandeling verdienen als Oekraïense vluchtelingen.

2500 zogeheten derdelanders moeten vandaag vertrekken uit opvanglocaties die bedoeld zijn voor Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om mensen die in Oekraïne woonden toen de oorlog uitbrak, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Het gaat met name om Nigerianen, Marokkanen en Algerijnen.

De derdelanders kregen tot gisteren dezelfde behandeling als Oekraïense vluchtelingen, wat betekent dat ze gratis opvang kregen en hier mochten werken, maar die bescherming houdt vandaag op. Als ze kiezen voor een vrijwillige terugkeer naar hun thuisland, krijgen ze op Schiphol 5000 euro cash en een vliegticket.

‘White supremacy’

Zo’n 760 mensen hebben inmiddels gebruikgemaakt van de regeling, die op 4 maart ophoudt. In ieder geval 800 derdelanders vragen in Nederland asiel aan. Er is ook een groep die vindt dat de situatie moet blijven zoals die nu is. Zij namen advocaat Wil Eikelboom in de arm. “We denken een kansrijke zaak te hebben”, zegt Eikelboom tegen de krant.

Een deel van zijn cliënten voelt zich gediscrimineerd. “We verdienen hetzelfde respect en dezelfde behandeling die automatisch wordt gegeven aan elke blanke die deze oorlog is ontvlucht.” Dat ze uit Nederland moeten vertrekken en Oekraïners niet, noemen ze een voorbeeld van “white supremacy”, schrijft de krant.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is dat beeld onjuist. “Derdelanders kunnen over het algemeen veilig terug naar het land van herkomst”, aldus een woordvoerder van het ministerie. Vluchtelingenwerk waarschuwt ondertussen dat een deel van de derdelanders in de illegaliteit dreigt te verdwijnen. De organisatie noemde de situatie rond derdelanders eerder “een recept voor chaos”.

Beleid ‘vrij vanzelfsprekend’

VVD-Europarlementariër Malik Azmani begrijpt dat Nederland de derdelanders niet dezelfde behandeling geeft als Oekraïense vluchtelingen. “Wij zijn een veilige haven voor vluchtelingen. Als je kijkt naar de nationaliteiten, Marokkanen, Algerijnen, Nigerianen, dan hebben zij een veilig land van herkomst.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

“Ik vind het vrij vanzelfsprekend dat je dan zegt: dit zijn geen vluchtelingen, er is een veilige haven. Dat is een veilig derde land waar je binding mee hebt, waar je vandaan komt”, reageert Azmani in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De derdelanders hebben nu de “rechtsplicht” om Nederland te verlaten, zegt de VVD’er. “Ze worden ook nog ondersteund in het kader van die terugkeer. Is dat niet het geval, dan worden mensen op een gegeven moment in vluchtelingenbewaring gezet en vindt er fysieke uitzetting plaats.”

Lees ook: 

Burgemeester Vlaardingen begrijpt oproep, maar: ‘Ik verwacht dat derdelanders naar Ter Apel gaan’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer