main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 maart 2024 — 10:29

Angst voor aanslagen tijdens EK voetbal en Olympische Spelen: ‘Terroristen hebben weer meer slagkracht’

Veiligheidsdiensten staan in heel Europa op scherp met het oog op de aankomende sportzomer. De recente aanslag in Moskou laat zien dat de terreurdreiging nog steeds springlevend is. Volgens veiligheidsexpert Glenn Schoen zijn terroristische groeperingen beter georganiseerd dan een paar jaar geleden. “Met veel slagkracht, betere planning en meer wapens.”

Schoen zegt dat dit gegeven niet direct betekent dat veel aanslagen te verwachten zijn, maar hij benadrukt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat er een groter risico bestaat. Daarom wordt nog steeds opgeroepen om drukke plekken te vermijden. Maar met het oog op het Songfestival in Zweden, het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk, is het nog maar de vraag of er aan die oproep gehoord wordt gegeven.

Grote kluif voor veiligheidsdiensten

De veiligheidsexpert acht de kans aanwezig dat er iets gebeurt tijdens de sportevenementen. “Deze twee evenementen liggen dicht tegen elkaar aan, ook geografisch gezien. Dat kan nogal wat veroorzaken.”

De veiligheidsdiensten staan daarom voor een grote klus. “We willen in Frankrijk geen herhaling van München”, doelt Schoen op het bloedbad in München tijdens de Olympische Spelen van 1972. In het Israëlische verblijf in het Olympisch dorp vond toen een gijzelingsdrama plaats waarbij elf Israëlische atleten en officials en een Duitse politieagent om het leven kwamen.

Er wordt al jaren gewerkt om de beveiliging tijdens deze evenementen tiptop in orde te hebben. Er is een aanpak met meerdere lagen van beveiliging, legt Schoen uit. “De inlichtingendiensten moeten worden klaargestoomd, de internationale samenwerking moet worden geoptimaliseerd en er moeten met belanghebbende instellingen plannen worden opgesteld, bijvoorbeeld met hulp van de KNVB.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Vervolgens oefenen de veiligheidsdiensten op meerdere scenario’s, om ervoor te zorgen dat de beveiliging zo goed mogelijk op orde is. “Dat oefen je en bereid je voor. Dan zet je het daadwerkelijk neer op een reactieve manier”, aldus Schoen.

Dreigingsniveau weer op hoog niveau

Het dreigingsniveau in Europa staat in meerdere landen al langer op een hoog niveau. Een aantal jaar geleden was dat ook zo, vertelt de veiligheidsexpert. “In 2015, 2018 en 2019 hadden we een soort IS-offensief binnen Europa. Veel mensen zijn toen vanuit Noord-Irak en Syrië naar Europa gestuurd om aanslagen te plegen.” Daarna vormden vooral zogenaamde lone wolves een groot gevaar. “Gedurende de coronatijd waren het bijna alleen maar eenlingen die nog maar drie á vier aanslagen per jaar pleegden.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Nu er weer meer georganiseerde terroristische netwerken zijn, is het dreigingsniveau in Frankrijk opgeschroefd naar het hoogste niveau, terwijl Nederland op het één na hoogste dreigingsniveau acteert. VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker heeft vertrouwen in de Nederlandse veiligheidsdiensten. “Wij als gewone burgers weten niet wat er allemaal op de achtergrond gebeurt. We moeten er vertrouwen in hebben dat de alertheid heel hoog is”, benadrukt ze.

Lees ook:

Oranje komt centimeters tekort tegen Duitsland: ‘Het was nog niet top’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer