main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 2 maart 2024 — 13:00

Kan crimineel geld worden gebruikt als tipgeld?

In 2023 werd in veertien zaken tipgeld uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de arrestatie en veroordeling van een crimineel. Maar uit wiens portemonnee komt dat tipgeld? Brechtje van Moosdijk is werkzaam bij het OM Landelijk Parket en vertelt in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 dat het niet uit de zakken van de crimineel komt.

Om in aanmerking te komen voor het tipgeld moet je volgens onderzoeksjournalist Rick Pietersz nog aan allerlei voorwaarden voldoen. “Zo mag je niet betrokken zijn bij de misdaad en moet je je heel specifieke informatie leveren. Als je bijvoorbeeld zegt: de verdachte is in Amsterdam, dan is dat behoorlijk breed. Maar als je een specifieke plaats doorgeeft en dat leidt tot een aanhouding en veroordeling, bijvoorbeeld een huisadres waar de verdachte zich schuilhoudt, dan krijg je het.”

Prada’s en Picasso’s: de jacht op criminele blingbling. Luister de podcast van Het Misdaadbureau. De tekst gaat hieronder verder.

Het geld dat wordt gebruikt om het tipgeld uit te loven wordt beschikbaar gesteld door het ministerie voor Justitie en Veiligheid, legt Van Moosdijk uit. “Er is eigenlijk een onbeperkt budget, maar dat betekent niet dat het overal maar wordt ingezet, want die drempel is wel hoog. Niet elke zaak komt daarvoor in aanmerking.”

Het geldbedrag is wel in de loop der tijd omhoog gegaan. Vaak heeft dat te maken met zaken “als het gaat om mensen die heel moeilijk te vinden zijn en waarvan je kan vermoeden dat andere criminelen er iets meer van weten. Dan moet je er wel wat meer geld tegenoverstellen”, vertelt Van Moosdijk.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van Omroep WNL!

Slechts 14 keer uitgekeerd

Tipgeld wordt daarentegen niet vaak uitgekeerd, vertelt Pietersz, slechts veertien keer in 2023. “Een zaak staat iedereen nog wel dichtbij en dat is de zaak van Lucky. Hij schoot twee mensen neer in Zwijndrecht bij een winkelcentrum, waarvan een iemand later is overleden. Hij was een tijd voortvluchtig en bij deze zaak werd een recordbedrag uitgekeerd van 30.000 euro”, vertelt hij.

Maar ook coldcases kunnen nog worden opgelost met de houden tip. Zo werd er 25.000 euro uitgekeerd voor de gouden tip rond een moord op een echtpaar in Amsterdam. “Die zaak is na vijftien jaar opgelost.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Prada en Picasso’s: dit kun je allemaal kopen op designerveilingen van afgepakte criminele goederen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer