main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 januari 2024 — 09:00

24/7 een gekmakende piep in je oren: ‘Ik ben nog liever doof’

Het lijkt zo onschuldig: hossen in de kroeg met keiharde muziek door de speakers. Maar carnaval veranderde het leven van Mathias van Zuijlen voorgoed. Drie dagen feesten eindigde met een permanente piep in zijn oren. Naast tinnitus, beter bekend als oorsuizen, lijdt de ooit zo energieke Mathias ook aan hypoacousis. Zijn gehoor beheerst inmiddels zijn hele leven. “Ik ben een schaduw van wie ik was”, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Zélfs het geluid van de waterkoker kan hij niet verdragen, vertelt Mathias in zijn woning, waar akoestische platen aan het plafond hangen om de galm weg te nemen. Aanbellen? Onmogelijk. De oordopjes en oorplaten die hij draagt, hebben maar nauwelijks effect.

Constant schrapend geluid

“Het begon met een fluit. Een heel hoge piep”, herinnert Mathias zich. “Nu voelt het alsof er muggen in mijn oor zitten. Die toon gaat de hele tijd op en neer. Daar doorheen hoor ik ook nog eens het schrapende geluid van ijzer. Constant.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Mathias stond voor zijn aandoeningen middenin het leven. “Ik was een jongen die van gezelligheid hield, altijd in voor een grapje en kon met veel mensen overweg. Ik was een fanatiek sporter en visser. Eigenlijk kon ik niet stilzitten. Daar is totaal niets meer van over. Het is overleven”, vertelt hij.

De wereld van Mathias is klein, heel klein. “Soms praat ik weken niet. Bezoek ontvangen is onmogelijk.”

Verkassen

Tot overmaat van ramp vinden er al een half jaar werkzaamheden plaats in Mathias’ straat. Het geluid van bouwwerkzaamheden is voor hem ondraaglijk. Verkassen naar een logeeradres was dan ook de enige optie. “Doordeweeks zit ik bij een vriend op een kamer. Daar eet ik ook. Alleen in het weekend kan ik naar huis, want dan is het stil buiten.”

Een grote groep vrienden heeft Mathias niet meer. Veel zijn er verdwenen. Ook zijn relatie kwam ten einde. “Het ging niet meer. Het is een groot gemis. Het mooiste in je leven ben je kwijt.”

Gehoorzenuw

Diane Smit, KNO-arts bij het UMC Utrecht, vertelt dat bijna 23 procent van de volwassenen in Nederland tinnitus heeft. “Ze horen een piep, suis of ruis, zonder dat deze geluiden ergens afkomstig van zijn”, zegt ze.

Tinnitus is meestal het gevolg van schade aan het binnenoor. De gehoorzenuw wordt daarbij overprikkeld en geeft daardoor onjuiste informatie door aan de hersenen. Die interpreteren dat dan weer als ‘lawaai’.

Mensen die aan tinnitus lijden, krijgen soms ook hypoacousis, zoals bij Mathias het geval is. De KNO-arts legt uit: “Dat is overgevoeligheid voor alledaagse geluiden. Bijvoorbeeld een pen die van tafel valt of een deur die dichtgaat”.

Liever doof

Mathias zou inmiddels liever helemaal niets meer horen. “Ik ben nog liever doof. Daar zou ik direct voor tekenen. Al was het maar vijf tot tien procent lichter.”

Smit roept feestgangers op om op te letten. “Maar ook bij sportevenementen staat het geluid vaak te hard.” Ze vreest voor de toekomst. “Als we niet bewuster omgaan met geluid, verwacht ik dat we een toename krijgen aan tinnitus-patiënten. Misschien krijgen we dan jongere patiënten dan we nu gewend zijn.”

Mathias hoopt ondertussen op meer onderzoek. “Zelfs KNO-artsen weten nog heel weinig te vertellen. Er is nog veel onduidelijkheid.”

Steeds meer millennials kampen met gehoorschade, ofwel tinnitus. Hoe voorkomen we dat nog meer generaties te kampen krijgen met tinnitus? En wat betekent dit voor onze economie? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Lees ook:

Draag je geen oordoppen tijdens het uitgaan? Dan is de kans op gehoorschade groot

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer