main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 januari 2024 — 16:40

Draag je geen oordoppen tijdens het uitgaan? Dan is de kans op gehoorschade groot

Steeds meer mensen genieten met oordoppen in van het uitgaansleven om gehoorschade tegen te gaan, maar er mag nog meer bewustwording voor komen. Dat zegt Rik Peters, directeur van poppodium Mezz Breda in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. De kans op gehoorschade is namelijk groot.

Peters houdt samen met technici tijdens feesten het aantal decibel in de gaten en grijpt in zodra het aantal boven de 103 decibel uitkomt, het huidige maximale geluidsniveau in Nederlandse uitgaansgelegenheden. Ondanks dat het negen jaar heeft geduurd voordat kroegen en discotheken eindelijk wilden meewerken om gehoorschade tegen te gaan, werken poppodia al sinds 2014 mee.

Voor poppodiumeigenaar Peters een serieuze zaak. Ondanks dat harde muziek een bepaalde endorfine aanmaakt, vindt hij gehoorbescherming zeer belangrijk. Zeker omdat hij zelf gehoorbeschadiging heeft overgehouden aan het uitgaansleven. “Ik heb zelf al heel lang tinnitus, dus ik weet wat de gevolgen zijn van jarenlang overmatig geluid op feesten. Je ziet dat mensen zich steeds meer bewust worden van het feit dat ze zichzelf hiertegen moeten beschermen.”

Tinnitus is een ander woord voor oorsuizen, waarbij een persoon een geluid hoort zonder dat dit geluid er daadwerkelijk is. Voor Peters is zijn gehoorbeschadiging iets dat in zijn leven overheerst. “Als ik op de bank zit, dan hoor ik het. Wanneer ik een film kijk, dan overheerst dat alles. Ik kan niet meer terug, maar nu doe ik altijd oordoppen in.”

Populariteit oordoppen neemt toe

Peters ziet dat de populariteit voor oordoppen toeneemt, maar plaatst ook meteen een kanttekening. “Veel mensen zijn laks en denken dat ze het niet nodig hebben, tot het moment dat je al te ver bent en niet meer terug kunt. Als je het eenmaal hebt, dan heb je het de rest van je leven.”

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 18,8 procent oordopjes gebruikt in een uitgaansgelegenheid. 22,8 procent geeft aan dit soms te doen, maar 37,8 procent geeft aan nooit gebruik te maken van gehoorbescherming in het uitgaansleven.

Oordopjesfabriek

Oordopjesfabriek Alpine Hearing Protection maakt zelf oordopjes. Ook zij zien dat het steeds minder een taboe is geworden om oordoppen te dragen in het uitgaansleven. “Als je nu om je heen kijkt bij een festival, dan zie je heel veel mensen met oordoppen rondlopen. Het is onderdeel geworden van de standaarduitrusting die je meeneemt als je uitgaat”, ziet CFO Pieter Brascamp.

Dat ziet Brascamp terug in de verkoopcijfers. “Het neemt elk jaar toe. Op festivals en evenementen waar we staan, vragen mensen steeds meer naar oordoppen. We zien dat de millennial daarin vooroploopt.”

Brascamp benadrukt dat de oordoppen niet ten koste gaan van de muziekbeleving. “Je kunt de muziek nog steeds goed horen.” Oordoppen beschikken over een filter die ervoor zorgen dat alle toonhoogtes precies hetzelfde klinken als de echte muziek. “Alleen een beetje zachter.”

La Fuente

DJ La Fuente staat erom bekend flink de boxen op te blazen als hij draait. “We doen 300 shows per jaar, dus mijn oren zijn voor mij heilig. Ik zorg er goed voor. Van kinds af aan draai ik altijd al met oordoppen, maar wel vol gas. Het is bij mij wel maximaal.” Muziek moet volgens de DJ niet per se hard zijn, “maar het moet wel goed zijn, en daar hoort een bepaalde beleving bij”.

De DJ geeft aan dat het belang van oordoppen niet onderschat mag worden. “Het is sowieso aangenamer om ze te dragen. Het is te vergelijken met het omdoen van de gordel in je auto of het opzetten van je helm op de motor. Je kunt ook zeggen dat je op een motor nog maar twintig kilometer per uur mag zonder helm, maar het is gewoon lekkerder om iets harder te rijden met een helm op.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Harde muziek niet doorslaggevend

Uit een peiling van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 82,4 procent van de respondenten een feest niet direct door de harde muziek geslaagd vindt. 17,6 procent vindt harde muziek wel een vereiste voor een geslaagd feestje.

“Zorg ervoor dat je preventief al oordoppen uitdeelt, maar zorg ook voor strengere regelgeving rondom vergunningen. Zodat mensen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om een feest te kunnen geven”, roept poppodiumeigenaar Peters op. Zo hoopt hij dat het toenemende aantal mensen met gehoorbeschadiging door het uitgaansleven afvlakt.

Steeds meer millennials kampen met gehoorschade, ofwel tinnitus. Zo’n constante harde piep in je oor is natuurlijk heel vervelend. Hoe voorkomen we dat nog meer generaties te kampen krijgen met tinnitus? En wat betekent dit voor onze economie? Kijk zaterdag om 22.00 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Lees ook:

KNO-arts waarschuwt: onherstelbare gehoorschade mogelijk door vuurwerk

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?

Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
  • Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
  • en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
Vanavond, 20.30 uur
Blokkade universiteitsgebouw Utrecht over, pand blijft nog dicht

Het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…

Lees meer

Heinen vindt financiële steun Oekraïne ‘ongelooflijk belangrijk’

Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…

Lees meer

Omroep WNL maakt nieuwe serie voor NPO 1: In ‘Op de Barricade’ bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers in actie komen

In het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…

Lees meer

Wilders zegt ‘no way’ maar defensieminister Brekelmans houdt voet bij stuk: ‘Oekraïne mag in toekomst bij NAVO’

PVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…

Lees meer

Hoogte uitkeringen per gemeente verschilt tot 900 euro, zegt FNV

Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke…

Lees meer

Duitse grenscontroles zijn slechts ‘middel op korte termijn’

De Duitse grenscontroles om mensen zonder geldig visum en terroristen te weren, zijn een middel om op korte termijn grip te krijgen, zegt hoogleraar sociologie…

Lees meer

KLM-topvrouw hekelt ‘oneerlijke’ concurrentie China: ‘Moeten oneerlijk speelveld voorkomen’

Brussel moet met financiële maatregelen komen om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese luchtvaartmaatschappijen. Deze oproep doet KLM-topvrouw Marjan Rintel in WNL Op…

Lees meer