main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 januari 2024 — 16:40

Draag je geen oordoppen tijdens het uitgaan? Dan is de kans op gehoorschade groot

Steeds meer mensen genieten met oordoppen in van het uitgaansleven om gehoorschade tegen te gaan, maar er mag nog meer bewustwording voor komen. Dat zegt Rik Peters, directeur van poppodium Mezz Breda in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. De kans op gehoorschade is namelijk groot.

Peters houdt samen met technici tijdens feesten het aantal decibel in de gaten en grijpt in zodra het aantal boven de 103 decibel uitkomt, het huidige maximale geluidsniveau in Nederlandse uitgaansgelegenheden. Ondanks dat het negen jaar heeft geduurd voordat kroegen en discotheken eindelijk wilden meewerken om gehoorschade tegen te gaan, werken poppodia al sinds 2014 mee.

Voor poppodiumeigenaar Peters een serieuze zaak. Ondanks dat harde muziek een bepaalde endorfine aanmaakt, vindt hij gehoorbescherming zeer belangrijk. Zeker omdat hij zelf gehoorbeschadiging heeft overgehouden aan het uitgaansleven. “Ik heb zelf al heel lang tinnitus, dus ik weet wat de gevolgen zijn van jarenlang overmatig geluid op feesten. Je ziet dat mensen zich steeds meer bewust worden van het feit dat ze zichzelf hiertegen moeten beschermen.”

Tinnitus is een ander woord voor oorsuizen, waarbij een persoon een geluid hoort zonder dat dit geluid er daadwerkelijk is. Voor Peters is zijn gehoorbeschadiging iets dat in zijn leven overheerst. “Als ik op de bank zit, dan hoor ik het. Wanneer ik een film kijk, dan overheerst dat alles. Ik kan niet meer terug, maar nu doe ik altijd oordoppen in.”

Populariteit oordoppen neemt toe

Peters ziet dat de populariteit voor oordoppen toeneemt, maar plaatst ook meteen een kanttekening. “Veel mensen zijn laks en denken dat ze het niet nodig hebben, tot het moment dat je al te ver bent en niet meer terug kunt. Als je het eenmaal hebt, dan heb je het de rest van je leven.”

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 18,8 procent oordopjes gebruikt in een uitgaansgelegenheid. 22,8 procent geeft aan dit soms te doen, maar 37,8 procent geeft aan nooit gebruik te maken van gehoorbescherming in het uitgaansleven.

Oordopjesfabriek

Oordopjesfabriek Alpine Hearing Protection maakt zelf oordopjes. Ook zij zien dat het steeds minder een taboe is geworden om oordoppen te dragen in het uitgaansleven. “Als je nu om je heen kijkt bij een festival, dan zie je heel veel mensen met oordoppen rondlopen. Het is onderdeel geworden van de standaarduitrusting die je meeneemt als je uitgaat”, ziet CFO Pieter Brascamp.

Dat ziet Brascamp terug in de verkoopcijfers. “Het neemt elk jaar toe. Op festivals en evenementen waar we staan, vragen mensen steeds meer naar oordoppen. We zien dat de millennial daarin vooroploopt.”

Brascamp benadrukt dat de oordoppen niet ten koste gaan van de muziekbeleving. “Je kunt de muziek nog steeds goed horen.” Oordoppen beschikken over een filter die ervoor zorgen dat alle toonhoogtes precies hetzelfde klinken als de echte muziek. “Alleen een beetje zachter.”

La Fuente

DJ La Fuente staat erom bekend flink de boxen op te blazen als hij draait. “We doen 300 shows per jaar, dus mijn oren zijn voor mij heilig. Ik zorg er goed voor. Van kinds af aan draai ik altijd al met oordoppen, maar wel vol gas. Het is bij mij wel maximaal.” Muziek moet volgens de DJ niet per se hard zijn, “maar het moet wel goed zijn, en daar hoort een bepaalde beleving bij”.

De DJ geeft aan dat het belang van oordoppen niet onderschat mag worden. “Het is sowieso aangenamer om ze te dragen. Het is te vergelijken met het omdoen van de gordel in je auto of het opzetten van je helm op de motor. Je kunt ook zeggen dat je op een motor nog maar twintig kilometer per uur mag zonder helm, maar het is gewoon lekkerder om iets harder te rijden met een helm op.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Harde muziek niet doorslaggevend

Uit een peiling van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 82,4 procent van de respondenten een feest niet direct door de harde muziek geslaagd vindt. 17,6 procent vindt harde muziek wel een vereiste voor een geslaagd feestje.

“Zorg ervoor dat je preventief al oordoppen uitdeelt, maar zorg ook voor strengere regelgeving rondom vergunningen. Zodat mensen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om een feest te kunnen geven”, roept poppodiumeigenaar Peters op. Zo hoopt hij dat het toenemende aantal mensen met gehoorbeschadiging door het uitgaansleven afvlakt.

Steeds meer millennials kampen met gehoorschade, ofwel tinnitus. Zo’n constante harde piep in je oor is natuurlijk heel vervelend. Hoe voorkomen we dat nog meer generaties te kampen krijgen met tinnitus? En wat betekent dit voor onze economie? Kijk zaterdag om 22.00 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Lees ook:

KNO-arts waarschuwt: onherstelbare gehoorschade mogelijk door vuurwerk

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer