main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 januari 2024 — 16:40

Draag je geen oordoppen tijdens het uitgaan? Dan is de kans op gehoorschade groot

Steeds meer mensen genieten met oordoppen in van het uitgaansleven om gehoorschade tegen te gaan, maar er mag nog meer bewustwording voor komen. Dat zegt Rik Peters, directeur van poppodium Mezz Breda in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. De kans op gehoorschade is namelijk groot.

Peters houdt samen met technici tijdens feesten het aantal decibel in de gaten en grijpt in zodra het aantal boven de 103 decibel uitkomt, het huidige maximale geluidsniveau in Nederlandse uitgaansgelegenheden. Ondanks dat het negen jaar heeft geduurd voordat kroegen en discotheken eindelijk wilden meewerken om gehoorschade tegen te gaan, werken poppodia al sinds 2014 mee.

Voor poppodiumeigenaar Peters een serieuze zaak. Ondanks dat harde muziek een bepaalde endorfine aanmaakt, vindt hij gehoorbescherming zeer belangrijk. Zeker omdat hij zelf gehoorbeschadiging heeft overgehouden aan het uitgaansleven. “Ik heb zelf al heel lang tinnitus, dus ik weet wat de gevolgen zijn van jarenlang overmatig geluid op feesten. Je ziet dat mensen zich steeds meer bewust worden van het feit dat ze zichzelf hiertegen moeten beschermen.”

Tinnitus is een ander woord voor oorsuizen, waarbij een persoon een geluid hoort zonder dat dit geluid er daadwerkelijk is. Voor Peters is zijn gehoorbeschadiging iets dat in zijn leven overheerst. “Als ik op de bank zit, dan hoor ik het. Wanneer ik een film kijk, dan overheerst dat alles. Ik kan niet meer terug, maar nu doe ik altijd oordoppen in.”

Populariteit oordoppen neemt toe

Peters ziet dat de populariteit voor oordoppen toeneemt, maar plaatst ook meteen een kanttekening. “Veel mensen zijn laks en denken dat ze het niet nodig hebben, tot het moment dat je al te ver bent en niet meer terug kunt. Als je het eenmaal hebt, dan heb je het de rest van je leven.”

Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 18,8 procent oordopjes gebruikt in een uitgaansgelegenheid. 22,8 procent geeft aan dit soms te doen, maar 37,8 procent geeft aan nooit gebruik te maken van gehoorbescherming in het uitgaansleven.

Oordopjesfabriek

Oordopjesfabriek Alpine Hearing Protection maakt zelf oordopjes. Ook zij zien dat het steeds minder een taboe is geworden om oordoppen te dragen in het uitgaansleven. “Als je nu om je heen kijkt bij een festival, dan zie je heel veel mensen met oordoppen rondlopen. Het is onderdeel geworden van de standaarduitrusting die je meeneemt als je uitgaat”, ziet CFO Pieter Brascamp.

Dat ziet Brascamp terug in de verkoopcijfers. “Het neemt elk jaar toe. Op festivals en evenementen waar we staan, vragen mensen steeds meer naar oordoppen. We zien dat de millennial daarin vooroploopt.”

Brascamp benadrukt dat de oordoppen niet ten koste gaan van de muziekbeleving. “Je kunt de muziek nog steeds goed horen.” Oordoppen beschikken over een filter die ervoor zorgen dat alle toonhoogtes precies hetzelfde klinken als de echte muziek. “Alleen een beetje zachter.”

La Fuente

DJ La Fuente staat erom bekend flink de boxen op te blazen als hij draait. “We doen 300 shows per jaar, dus mijn oren zijn voor mij heilig. Ik zorg er goed voor. Van kinds af aan draai ik altijd al met oordoppen, maar wel vol gas. Het is bij mij wel maximaal.” Muziek moet volgens de DJ niet per se hard zijn, “maar het moet wel goed zijn, en daar hoort een bepaalde beleving bij”.

De DJ geeft aan dat het belang van oordoppen niet onderschat mag worden. “Het is sowieso aangenamer om ze te dragen. Het is te vergelijken met het omdoen van de gordel in je auto of het opzetten van je helm op de motor. Je kunt ook zeggen dat je op een motor nog maar twintig kilometer per uur mag zonder helm, maar het is gewoon lekkerder om iets harder te rijden met een helm op.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Harde muziek niet doorslaggevend

Uit een peiling van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 82,4 procent van de respondenten een feest niet direct door de harde muziek geslaagd vindt. 17,6 procent vindt harde muziek wel een vereiste voor een geslaagd feestje.

“Zorg ervoor dat je preventief al oordoppen uitdeelt, maar zorg ook voor strengere regelgeving rondom vergunningen. Zodat mensen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen om een feest te kunnen geven”, roept poppodiumeigenaar Peters op. Zo hoopt hij dat het toenemende aantal mensen met gehoorbeschadiging door het uitgaansleven afvlakt.

Steeds meer millennials kampen met gehoorschade, ofwel tinnitus. Zo’n constante harde piep in je oor is natuurlijk heel vervelend. Hoe voorkomen we dat nog meer generaties te kampen krijgen met tinnitus? En wat betekent dit voor onze economie? Kijk zaterdag om 22.00 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Lees ook:

KNO-arts waarschuwt: onherstelbare gehoorschade mogelijk door vuurwerk

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer

Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet: ‘Prijs verandert tijdens het boeken’

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. De bond dreigt nu ook met juridische stappen….

Lees meer

Tweede Kamer ook verantwoordelijk voor falend fraudebeleid

Ook de Tweede Kamer heeft “in meerderheid” gefaald in zijn taken en is daardoor mede-verantwoordelijk voor de ellende van gedupeerden van het nietsontziende fraudebeleid van…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: hoe vinden wij een uitweg uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet?

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er…

Lees meer