main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 januari 2024 — 09:00

24/7 een gekmakende piep in je oren: ‘Ik ben nog liever doof’

Het lijkt zo onschuldig: hossen in de kroeg met keiharde muziek door de speakers. Maar carnaval veranderde het leven van Mathias van Zuijlen voorgoed. Drie dagen feesten eindigde met een permanente piep in zijn oren. Naast tinnitus, beter bekend als oorsuizen, lijdt de ooit zo energieke Mathias ook aan hypoacousis. Zijn gehoor beheerst inmiddels zijn hele leven. “Ik ben een schaduw van wie ik was”, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Zélfs het geluid van de waterkoker kan hij niet verdragen, vertelt Mathias in zijn woning, waar akoestische platen aan het plafond hangen om de galm weg te nemen. Aanbellen? Onmogelijk. De oordopjes en oorplaten die hij draagt, hebben maar nauwelijks effect.

Constant schrapend geluid

“Het begon met een fluit. Een heel hoge piep”, herinnert Mathias zich. “Nu voelt het alsof er muggen in mijn oor zitten. Die toon gaat de hele tijd op en neer. Daar doorheen hoor ik ook nog eens het schrapende geluid van ijzer. Constant.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Mathias stond voor zijn aandoeningen middenin het leven. “Ik was een jongen die van gezelligheid hield, altijd in voor een grapje en kon met veel mensen overweg. Ik was een fanatiek sporter en visser. Eigenlijk kon ik niet stilzitten. Daar is totaal niets meer van over. Het is overleven”, vertelt hij.

De wereld van Mathias is klein, heel klein. “Soms praat ik weken niet. Bezoek ontvangen is onmogelijk.”

Verkassen

Tot overmaat van ramp vinden er al een half jaar werkzaamheden plaats in Mathias’ straat. Het geluid van bouwwerkzaamheden is voor hem ondraaglijk. Verkassen naar een logeeradres was dan ook de enige optie. “Doordeweeks zit ik bij een vriend op een kamer. Daar eet ik ook. Alleen in het weekend kan ik naar huis, want dan is het stil buiten.”

Een grote groep vrienden heeft Mathias niet meer. Veel zijn er verdwenen. Ook zijn relatie kwam ten einde. “Het ging niet meer. Het is een groot gemis. Het mooiste in je leven ben je kwijt.”

Gehoorzenuw

Diane Smit, KNO-arts bij het UMC Utrecht, vertelt dat bijna 23 procent van de volwassenen in Nederland tinnitus heeft. “Ze horen een piep, suis of ruis, zonder dat deze geluiden ergens afkomstig van zijn”, zegt ze.

Tinnitus is meestal het gevolg van schade aan het binnenoor. De gehoorzenuw wordt daarbij overprikkeld en geeft daardoor onjuiste informatie door aan de hersenen. Die interpreteren dat dan weer als ‘lawaai’.

Mensen die aan tinnitus lijden, krijgen soms ook hypoacousis, zoals bij Mathias het geval is. De KNO-arts legt uit: “Dat is overgevoeligheid voor alledaagse geluiden. Bijvoorbeeld een pen die van tafel valt of een deur die dichtgaat”.

Liever doof

Mathias zou inmiddels liever helemaal niets meer horen. “Ik ben nog liever doof. Daar zou ik direct voor tekenen. Al was het maar vijf tot tien procent lichter.”

Smit roept feestgangers op om op te letten. “Maar ook bij sportevenementen staat het geluid vaak te hard.” Ze vreest voor de toekomst. “Als we niet bewuster omgaan met geluid, verwacht ik dat we een toename krijgen aan tinnitus-patiënten. Misschien krijgen we dan jongere patiënten dan we nu gewend zijn.”

Mathias hoopt ondertussen op meer onderzoek. “Zelfs KNO-artsen weten nog heel weinig te vertellen. Er is nog veel onduidelijkheid.”

Steeds meer millennials kampen met gehoorschade, ofwel tinnitus. Hoe voorkomen we dat nog meer generaties te kampen krijgen met tinnitus? En wat betekent dit voor onze economie? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Lees ook:

Draag je geen oordoppen tijdens het uitgaan? Dan is de kans op gehoorschade groot

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer