main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 januari 2024 — 09:00

24/7 een gekmakende piep in je oren: ‘Ik ben nog liever doof’

Het lijkt zo onschuldig: hossen in de kroeg met keiharde muziek door de speakers. Maar carnaval veranderde het leven van Mathias van Zuijlen voorgoed. Drie dagen feesten eindigde met een permanente piep in zijn oren. Naast tinnitus, beter bekend als oorsuizen, lijdt de ooit zo energieke Mathias ook aan hypoacousis. Zijn gehoor beheerst inmiddels zijn hele leven. “Ik ben een schaduw van wie ik was”, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Zélfs het geluid van de waterkoker kan hij niet verdragen, vertelt Mathias in zijn woning, waar akoestische platen aan het plafond hangen om de galm weg te nemen. Aanbellen? Onmogelijk. De oordopjes en oorplaten die hij draagt, hebben maar nauwelijks effect.

Constant schrapend geluid

“Het begon met een fluit. Een heel hoge piep”, herinnert Mathias zich. “Nu voelt het alsof er muggen in mijn oor zitten. Die toon gaat de hele tijd op en neer. Daar doorheen hoor ik ook nog eens het schrapende geluid van ijzer. Constant.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Mathias stond voor zijn aandoeningen middenin het leven. “Ik was een jongen die van gezelligheid hield, altijd in voor een grapje en kon met veel mensen overweg. Ik was een fanatiek sporter en visser. Eigenlijk kon ik niet stilzitten. Daar is totaal niets meer van over. Het is overleven”, vertelt hij.

De wereld van Mathias is klein, heel klein. “Soms praat ik weken niet. Bezoek ontvangen is onmogelijk.”

Verkassen

Tot overmaat van ramp vinden er al een half jaar werkzaamheden plaats in Mathias’ straat. Het geluid van bouwwerkzaamheden is voor hem ondraaglijk. Verkassen naar een logeeradres was dan ook de enige optie. “Doordeweeks zit ik bij een vriend op een kamer. Daar eet ik ook. Alleen in het weekend kan ik naar huis, want dan is het stil buiten.”

Een grote groep vrienden heeft Mathias niet meer. Veel zijn er verdwenen. Ook zijn relatie kwam ten einde. “Het ging niet meer. Het is een groot gemis. Het mooiste in je leven ben je kwijt.”

Gehoorzenuw

Diane Smit, KNO-arts bij het UMC Utrecht, vertelt dat bijna 23 procent van de volwassenen in Nederland tinnitus heeft. “Ze horen een piep, suis of ruis, zonder dat deze geluiden ergens afkomstig van zijn”, zegt ze.

Tinnitus is meestal het gevolg van schade aan het binnenoor. De gehoorzenuw wordt daarbij overprikkeld en geeft daardoor onjuiste informatie door aan de hersenen. Die interpreteren dat dan weer als ‘lawaai’.

Mensen die aan tinnitus lijden, krijgen soms ook hypoacousis, zoals bij Mathias het geval is. De KNO-arts legt uit: “Dat is overgevoeligheid voor alledaagse geluiden. Bijvoorbeeld een pen die van tafel valt of een deur die dichtgaat”.

Liever doof

Mathias zou inmiddels liever helemaal niets meer horen. “Ik ben nog liever doof. Daar zou ik direct voor tekenen. Al was het maar vijf tot tien procent lichter.”

Smit roept feestgangers op om op te letten. “Maar ook bij sportevenementen staat het geluid vaak te hard.” Ze vreest voor de toekomst. “Als we niet bewuster omgaan met geluid, verwacht ik dat we een toename krijgen aan tinnitus-patiënten. Misschien krijgen we dan jongere patiënten dan we nu gewend zijn.”

Mathias hoopt ondertussen op meer onderzoek. “Zelfs KNO-artsen weten nog heel weinig te vertellen. Er is nog veel onduidelijkheid.”

Steeds meer millennials kampen met gehoorschade, ofwel tinnitus. Hoe voorkomen we dat nog meer generaties te kampen krijgen met tinnitus? En wat betekent dit voor onze economie? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Lees ook:

Draag je geen oordoppen tijdens het uitgaan? Dan is de kans op gehoorschade groot

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: 65 jaar en elf maanden. “Je moet heel goed…

Lees meer

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. In totaal werden…

Lees meer

Ontlopen veroordeelden hun straf door personeelstekorten in gevangenissen? ‘Het is uitstel, geen afstel’

Mensen die tot meerdere jaren cel zijn veroordeeld, lopen op dit moment vrij rond door personeelstekorten in gevangenissen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft…

Lees meer

Eerdmans (JA21) en oud-SP-Kamerlid clashen over asielaanpak: ‘Links heeft nooit een oplossing’

Voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen uit stevige kritiek op de asielplannen van JA21. De partij van Joost Eerdmans pleit voor een asielstop en wil asielzoekers opvangen…

Lees meer