main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 januari 2024 — 09:00

24/7 een gekmakende piep in je oren: ‘Ik ben nog liever doof’

Het lijkt zo onschuldig: hossen in de kroeg met keiharde muziek door de speakers. Maar carnaval veranderde het leven van Mathias van Zuijlen voorgoed. Drie dagen feesten eindigde met een permanente piep in zijn oren. Naast tinnitus, beter bekend als oorsuizen, lijdt de ooit zo energieke Mathias ook aan hypoacousis. Zijn gehoor beheerst inmiddels zijn hele leven. “Ik ben een schaduw van wie ik was”, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Zélfs het geluid van de waterkoker kan hij niet verdragen, vertelt Mathias in zijn woning, waar akoestische platen aan het plafond hangen om de galm weg te nemen. Aanbellen? Onmogelijk. De oordopjes en oorplaten die hij draagt, hebben maar nauwelijks effect.

Constant schrapend geluid

“Het begon met een fluit. Een heel hoge piep”, herinnert Mathias zich. “Nu voelt het alsof er muggen in mijn oor zitten. Die toon gaat de hele tijd op en neer. Daar doorheen hoor ik ook nog eens het schrapende geluid van ijzer. Constant.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Mathias stond voor zijn aandoeningen middenin het leven. “Ik was een jongen die van gezelligheid hield, altijd in voor een grapje en kon met veel mensen overweg. Ik was een fanatiek sporter en visser. Eigenlijk kon ik niet stilzitten. Daar is totaal niets meer van over. Het is overleven”, vertelt hij.

De wereld van Mathias is klein, heel klein. “Soms praat ik weken niet. Bezoek ontvangen is onmogelijk.”

Verkassen

Tot overmaat van ramp vinden er al een half jaar werkzaamheden plaats in Mathias’ straat. Het geluid van bouwwerkzaamheden is voor hem ondraaglijk. Verkassen naar een logeeradres was dan ook de enige optie. “Doordeweeks zit ik bij een vriend op een kamer. Daar eet ik ook. Alleen in het weekend kan ik naar huis, want dan is het stil buiten.”

Een grote groep vrienden heeft Mathias niet meer. Veel zijn er verdwenen. Ook zijn relatie kwam ten einde. “Het ging niet meer. Het is een groot gemis. Het mooiste in je leven ben je kwijt.”

Gehoorzenuw

Diane Smit, KNO-arts bij het UMC Utrecht, vertelt dat bijna 23 procent van de volwassenen in Nederland tinnitus heeft. “Ze horen een piep, suis of ruis, zonder dat deze geluiden ergens afkomstig van zijn”, zegt ze.

Tinnitus is meestal het gevolg van schade aan het binnenoor. De gehoorzenuw wordt daarbij overprikkeld en geeft daardoor onjuiste informatie door aan de hersenen. Die interpreteren dat dan weer als ‘lawaai’.

Mensen die aan tinnitus lijden, krijgen soms ook hypoacousis, zoals bij Mathias het geval is. De KNO-arts legt uit: “Dat is overgevoeligheid voor alledaagse geluiden. Bijvoorbeeld een pen die van tafel valt of een deur die dichtgaat”.

Liever doof

Mathias zou inmiddels liever helemaal niets meer horen. “Ik ben nog liever doof. Daar zou ik direct voor tekenen. Al was het maar vijf tot tien procent lichter.”

Smit roept feestgangers op om op te letten. “Maar ook bij sportevenementen staat het geluid vaak te hard.” Ze vreest voor de toekomst. “Als we niet bewuster omgaan met geluid, verwacht ik dat we een toename krijgen aan tinnitus-patiënten. Misschien krijgen we dan jongere patiënten dan we nu gewend zijn.”

Mathias hoopt ondertussen op meer onderzoek. “Zelfs KNO-artsen weten nog heel weinig te vertellen. Er is nog veel onduidelijkheid.”

Steeds meer millennials kampen met gehoorschade, ofwel tinnitus. Hoe voorkomen we dat nog meer generaties te kampen krijgen met tinnitus? En wat betekent dit voor onze economie? Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Lees ook:

Draag je geen oordoppen tijdens het uitgaan? Dan is de kans op gehoorschade groot

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer