main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 maart 2023 — 10:03

Hoe gaat BBB Noord-Holland een coalitie vormen: ‘Het wordt een spannende periode’

Lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Noord-Holland, Ingrid de Sain, had niet verwacht dat de partij zo groot zou worden in haar provincie. Ze heeft geen politieke ervaring, maar moet nu toch een coalitie gaan vormen. “Het wordt een spannende periode”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Of politiek Den Haag en de provinciebesturen straks lijnrecht tegenover elkaar zullen komen te staan is nog maar de vraag. Maar een ding is zeker: BBB is de grootste in alle provincies geworden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. “Noord-Holland is een vrij stedelijk gebied. In het oosten en noorden hadden we het wel verwacht. Maar dat het ook in alle andere provincies de grootste is geworden hadden we niet verwacht”, reageert de Sain.

Ook oud-minister en voormalig formateur Uri Rosenthal (VVD) had deze uitslag niet verwacht. “Dan denk je achteraf wel dat het vaker is voorgekomen dat een partij inderdaad ineens opkomt en dat er bij de peilingen de zaak toch nog wat wordt onderschat. Dat is nu ook weer gebeurd. Dan zie je toch dat er zo’n momentum in zit en dat zo’n partij dus echter groter wordt dan dat je in je stoutste dromen had verwacht.”

Formatieproces

In totaal heeft De Sain 28 zetels nodig voor een meerderheid. De teller voor de BBB staat in Noord-Holland momenteel op 9. Het zal dus een ingewikkeld proces worden volgens De Sain om tot een samenwerkingsverband te komen, maar onmogelijk acht ze het niet. “Als we daar allemaal met open vizier ingaan en we het proces netjes en respectvol doen, dan denk ik dat het gewoon goed gaat komen.”

Met welke partijen ze verwacht samen te gaan werken kan ze nog niet zeggen. De BBB heeft wel het voortouw genomen en heeft elke partij een uitnodiging gestuurd om op gesprek te komen. “Ik vind het wel zo respectvol naar andere partijen om iedereen een eerlijke kans te geven. Wij gaan als partij met iedereen netjes het gesprek aan en dan gaan we ook zeggen wat voor ons belangrijk is en wat voor andere partijen belangrijk is”, zegt De Sain. Ze vervolgt: “Ik denk dat we gewoon heel veel uitdagingen op ons bordje hebben die we kunnen gaan aanpakken en waarmee we aan de slag moeten.” Rosenthal denkt dat De Sain qua aanpak goed op weg is met het formatieproces.

Geen politieke ervaring

De Sain heeft naar eigen zeggen geen politieke ervaring, maar wel een achtergrond in beleids- en bestuursfuncties. Ze krijgt echter wel goede ondersteuning. “Ik kijk er met veel plezier naar uit en ik heb er zin in. Ik vind die gesprekken voeren ook leuke en ben heel benieuwd hoe de andere partijen naar ons kijken. Het wordt een spannende periode, maar we gaan er ook van genieten.”

Lees ook:

Caroline van der Plas: BBB wil voorzitterschap Eerste Kamer claimen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer