main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2023 — 08:26

Corona afkomstig uit Chinees lab? ‘Dat ruikt naar stemmingmakerij’

Viroloog Ab Osterhaus vindt dat het verhaal van de FBI, die zegt bewijs in handen te hebben dat corona is ontstaan in een Chinees lab, ruikt naar stemmingmakerij. “Als je bewijs hebt, kom er dan mee en laat het verifiëren door virologen en deskundigen”, zegt Osterhaus bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De theorie dat corona uit een Chinees laboratorium afkomstig is bestaat al langer, maar laait na de recente uitspraak van de FBI weer op. Christopher Wray, het hoofd van de Amerikaanse federale politiedienst – aangesteld door toenmalig president Donald Trump – zei in gesprek met Fox News dat de oorsprong van de coronapandemie “hoogstwaarschijnlijk een ongeluk in een laboratorium” is.

‘Het ruikt naar stemmingmakerij’

“Ik vind het een onverkwikkelijke zaak”, zegt Osterhaus. “Het is onverantwoordelijk als je als overheidsinstantie zegt bewijs te hebben. Dan moet je er ook mee komen. Als je dat niet doet, dan zijn het proefballonnetjes en ruikt het naar stemmingmakerij.” Osterhaus vindt dat de FBI zijn bevindingen moet laten verifiëren door virologen, epidemiologen en deskundigen. “Als je dat niet doet, moet je je mond houden.”

Als je op deze manier stemming maakt, dat is slecht voor de internationale verhoudingen en slecht voor de zaak, stelt de viroloog. “En de zaak is dat wij willen weten waar het virus vandaan komt. Dat is heel erg belangrijk. Dit helpt daar niet bij. Theoretisch zou het mogelijk kunnen zijn, maar kom dan met bewijs.”

Spanningen China en VS

Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen, te gast in de studio, is het met Osterhaus eens. “De spanningen tussen China en de Verenigde Staten lopen continu op, met beschuldigingen over en weer. Daar kan dit ook onderdeel van zijn. Terughoudendheid hierin is geboden.”

Volgens JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans heeft speculeren waar corona is ontstaan weinig zin. Hij pleit ervoor dit onderzoek over te laten aan experts. “Het moet geen schimmenspel worden waarbij de gedachte is dat de wereldorde in stelling wordt gebracht.”

Lees ook: 

Longfonds: kwetsbaren in ‘gure wind’ zonder coronamaatregelen

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer