Longfonds: kwetsbaren in ‘gure wind’ zonder coronamaatregelen
Kwetsbare mensen komen in een “gure wind” te staan als de coronamaatregelen worden afgeschaald op de wijze die het Outbreak Management Team (OMT) voorstelt. Dat zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds en patiëntenorganisatie PostCovid NL. “Er zijn 1,2 miljoen mensen met een longziekte, maar het geldt voor alle kwetsbaren”, aldus Rutgers. “Voor deze mensen is corona echt geen griepje.”
Het op grote schaal testen op corona is niet meer nodig, stelde het OMT in zijn nieuwste advies aan het kabinet. Corona is geen pandemie meer, maar bevindt zich in de zogeheten endemische fase, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijks leven hoort. Maatregelen tegen corona moeten zoveel mogelijk gelijk worden gesteld aan “generieke maatregelen” die al gelden voor andere luchtweginfecties, adviseerde het team.
Kwetsbaren
Rutgers is bang dat er voor de kwetsbaren weinig anders opzit dan maar weer thuis te blijven, wat geen leven is. Dat het OMT niet verder ingaat op de problemen die mensen ondervinden die lijden aan langdurige covid, vindt hij een “slag in het gezicht” van degenen die ermee kampen. “Straks wordt long covid de nieuwe epidemie, want één op de acht mensen houdt langdurige klachten na een coronabesmetting”, zegt hij ook.
Longfonds en PostCovidNL willen het thuistesten en het thuisblijven bij besmetting door corona wel handhaven. “Dit is in ieders belang.” Ze hopen dat het kabinet, dat nog moet besluiten of het de adviezen overneemt, rekening houdt met hun kritiek.
Onderzoek longcovid
Ze hebben ook zorgen over het feit dat voortzetting van het onderzoek naar langdurige covid onzeker lijkt. De resultaten kunnen immers belangrijke informatie opleveren voor iedereen. Deze week werd bekend dat de financiering van onderzoeken naar langdurige covid niet goed geregeld is, waardoor de studies stil kunnen komen te liggen. Onderzoeksfinancier ZonMw pleitte al voor meer onderzoek. Daar doet de organisatie een voorstel toe, dat woensdag wordt aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid.
Lees ook:
OMT-V: nieuwe vaccinatieronde corona dit voorjaar ‘niet zinvol’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?
In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?
Luister het in de podcast via je favoriete app!
Heeft de monarchie economische waarde?
Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…
Lees meerWopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….
Lees meerStaatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…
Lees meerNog geen twee jaar na het stoppen van Nick & Simon heeft Nick Schilder zich ontpopt tot een volwaardig soloartiest. Zijn muziek doet het goed…
Lees meerAls het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris Folkert Idsinga is van X gegooid. Met dat opmerkelijke nieuws kwam De Telegraaf woensdag naar buiten. Idsinga zou op het medium een…
Lees meerAlex Pastoor nam afgelopen zomer onverwacht afscheid van het trainersvak in de voetballerij. De voormalige profvoetballer loodste Almere City naar de Eredivisie en wist de…
Lees meerHet Jordan Montessori Lyceum in Zeist heeft de ‘controle-app’ Magister de komende twee maanden afgesloten voor ouders. Wat schrijver Kluun betreft volgen meer scholen. ”Slechte…
Lees meerNog een week kan er gestemd worden op de zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs. Schrijver Kluun schoof donderdagochtend aan bij Goedemorgen Nederland om…
Lees meerTechmiljardair Elon Musk stak miljoenen in de campagne van Donald Trump en zijn mediaplatform X gebruikte hij om actief campagne te voeren voor de gekozen…
Lees meerDe politieke toekomst in Brussel van Eurocommissaris Wopke Hoekstra wordt donderdagochtend bepaald. De CDA’er ondergaat van 09.00 tot 12.00 uur een stevige ondervraging van het…
Lees meerDe verslagen Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft haar aanhang opgeroepen om de overwinning van Trump in de Verenigde Staten te accepteren. “We zullen hem helpen met…
Lees meerDe Duitse regeringspartij FDP heeft al zijn ministers teruggetrokken uit de coalitie. Het besluit volgt op het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner door…
Lees meerMet Donald Trump als gekozen president van de Verenigde Staten is Europa in een nieuwe realiteit terechtgekomen, maar Amerika heeft ons ook nodig. Dat zegt…
Lees meerIn tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…
Lees meer