main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 2 september 2022 — 16:23

Jonge Nederlandse boer vertrekt naar Denemarken: ‘Hier is alles prima’

Steeds meer Nederlandse boeren trekken naar het buitenland vanwege de strenge Nederlandse wet- en regelgeving. Een van hen is melkveehouder Olof Schonewille, die samen met zijn vriendin naar Denemarken emigreerde.

Schonewille groeide op op een boerderij, maar studeerde bedrijfskunde en werkte de afgelopen jaren in een Nederlandse fabriek, waar hij zich bezighield met het optimaliseren van productieprocessen. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. en sinds een halfjaar staat hij tussen de koeien. In Denemarken. Het perspectief voor een jonge boer ziet er daar een stuk rooskleuriger uit dan in Nederland.

“Bedrijfsmatig is alles hier prima”, zegt Schonewille over Denemarken in Stand van Nederland: Generatie Next. In Denemarken is het voor een boer eenvoudiger om uit te breiden en zo op te boksen tegen de stijgende kosten. In Nederland is dat nu vanwege de stikstofcrisis haast onmogelijk. Schonewille: “Sociaal is het wel anders. Je gaat niet meer even met je vriendengroep op zaterdag naar een restaurant toe.”

De productiekosten van een pak melk zijn in Denemarken weliswaar hoger, 54 cent tegen 41 cent in Nederland, maar melk levert ook meer op: 56 cent per liter in Denemarken tegen 48 cent per liter in Nederland. Deense boeren ontvangen ook meer subsidie, maar omdat Deense melkveehouderijen bijna altijd groter zijn dan Nederlandse, kunnen boeren zoals Schonewille beter dan in Nederland een bedrijf runnen.

‘Boeren gigantisch goede ondernemers’

“Ik denk dat boeren gigantisch goede ondernemers zijn die altijd heel goed op de kostprijs letten”, vertelt Schonewille. “De prijs die je voor je producten vangt kun je niet veranderen, maar je kostprijs wel.” Voor een boer is het daarom altijd noodzaak om de kostprijs te drukken, zegt hij. Iets wat volgens hem in Nederland amper meer te doen is.

Schonewille vindt het knap dat zijn Nederlandse collega’s “ondanks de continue veranderende wet- en regelgeving een boterham kunnen verdienen”. “In Nederland moet je ieder jaar investeren in iets wat alleen maar kostprijsverhogend is.”

Nederland emigratieland

De situatie van de boeren leidt ertoe dat Nederland langzamerhand een emigratieland wordt voor boeren. Binnen Europa trekken Nederlandse boeren vooral naar Frankrijk, Duitsland en Denemarken. Toch wordt Schonewille ook in het buitenland niet rijk: “Ik verdien een derde van wat ik bij mijn vorige werkgever kreeg.”

In deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt millennial Jill Bleiksloot hoe het is gesteld met het toekomstperspectief van de Nederlandse boer. Kijk donderdag om 21.00 uur naar NPO 2 of kijk deze aflevering of eerdere uitzendingen hier terug. 

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer