main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 mei 2022 — 12:42

Gaat het vetorecht binnen de EU op de schop? ‘Er zijn tussenvormen denkbaar’

De Europese Unie (EU) buigt zich vandaag over het mogelijk aanpassen van het vetorecht. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, Parlementsvoorzitter Roberta Metsola en de tijdelijke EU-voorzitter Emmanuel Macron komen tijdens Europadag, de dag dat de Europese Unie haar verjaardag viert, hierover aan het woord.

Tijdens de Conferentie over de toekomst van Europa, waar Europese burgers hun mening geven over de toekomst van de EU, werd de EU aanbevolen zich te buigen over het vetorecht.

Het vetorecht is de laatste tijd namelijk wat omstreden. Het houdt in dat een lidstaat er in zijn eentje voor kan zorgen dat bepaalde beslissingen niet doorgaan. Denk aan Hongarije, dat niet instemde met het laatste sanctiepakket van de EU tegen Rusland. Het vetorecht ligt nu dus onder een vergrootglas en gaat mogelijk op de schop. Von der Leyen zei twee jaar geleden al dat het vetorecht ‘niet meer van deze tijd’ is.

‘Dan wil je niet afhankelijk zijn’

Han ten Broeke, vindt “dat er iets voor te zeggen is” dat landen ‘nee’ kunnen zeggen. Zelf maakte hij het als voormalig nationaal parlementariër mee. Ten Broeke doelt dan vooral op de inzet en uitzending van militairen. “Dan wil je niet dat dat afhankelijk is van andere landen.”

Tegelijkertijd ziet Ten Broeke de dreiging in Europa toenemen, dus is het nodig om een effectiever buitenlandbeleid te voeren. “Dat lukt niet met een veto.”

‘Tussenvormen’

Dat het vetorecht wordt afgeschaft ziet Ten Broeke niet gebeuren. “Er zijn wel tussenvormen denkbaar”, zegt hij, wijzend naar het zesde sanctiepakket. “Bij het opleggen van die sancties heb je nog wel een veto, maar het verlengen van die sancties zou heel goed bij meerderheid kunnen.”

In dat geval kunnen lidstaten zich dan terugtrekken. “Dat geeft ruimte voor landen die moeite hebben met de consensus, zonder dat zij een veto hoeven te gebruiken. Dan kan de rest door.”

Verjaardag EU

De Europese Unie viert op 9 mei zijn verjaardag, ironisch genoeg op dezelfde dag dat Rusland de overwinning op nazi-Duitsland viert.

Op 9 mei 1950 was het de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman die zijn plannen voor een nieuwe politieke samenwerking voor Europa presenteerde. Dat begon met het Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Later mondde dit uit in de Europese Unie.

LEES OOK: Zelenski deelt videoboodschap op Overwinningsdag: ‘We wonnen toen, en we zullen nu ook winnen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer