main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 november 2021 — 11:33

Wat is de oplossing voor de migratiecrisis in Wit-Rusland? ‘Meer gemeenschappelijk beleid’

De migratiecrisis aan de Poolse grens met Wit-Rusland loopt met de dag steeds verder uit de hand. De Europese Unie (EU) slaat nu de handen ineen om deze crisis een halt toe te roepen. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken kondigden extra sancties aan tegen Wit-Rusland, maar ligt daar wel de oplossing?

De crisis moddert maar wat aan en duurt eigenlijk al veel te lang. Hoe staan de zaken er nu precies voor aan de grens bij Wit-Rusland en Polen? “Bijna 4000 migranten hebben zich aan die grens verzameld. Zij zijn ingevlogen om via die weg de Europese Unie binnen te komen en worden gebruikt als wapen”, zegt Han ten Broeke, directeur Politieke Zaken HCSS, in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Zwakke plek

“Het is ook de zwakke plek van de Europese Unie”, doelt hij op de migratieproblematiek. Volgens Ten Broeke zijn de lidstaten het namelijk niet met elkaar eens over hoe om te gaan met migratie en asiel. “En bijzonder is dat een land als Polen, die zelf een overeenstemming binnen de EU al heel lang tegenhoudt, nu zelf aan de eigen grens wordt geconfronteerd met illegale migratie. Want deze mensen maken geen schijn van kans om de Europese Unie binnen te komen.”

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zou veel migranten, uit onder andere het Midden-Oosten, zoet hebben gemaakt met propagandapraatjes. Niet met het doel om hen een mooi bestaan in de EU te geven, maar om de EU aan het wankelen te brengen. “Het is pure chantage door een dictator. Potentaten kijken naar Europa, zien waar wij zwak zijn en proberen ons daar te raken”, vertelt Ten Broeke, die dit soort situaties eerder heeft gezien. “Met koning Mohammed in Marokko in 2010 en Erdogan, die proberen dit aan de lopende band te doen.”

‘Overal wordt zware hand Rusland vermoed’

Met de Turkse president zijn er afspraken gemaakt, maar met Loekasjenko wil de EU niet om tafel zitten, zo meldt Ten Broeke. “Wij willen hem sanctioneren”, zegt hij. Maar, die “sancties zijn onvoldoende”.

En dus rijst de vraag met wie de EU nu verder moet praten voor een passende oplossing. Rusland wordt vaker genoemd. Geluiden zijn echter dat de Russen in deze kritische situatie ergens een vinger in de pap hebben. “Overal wordt een zware hand van Rusland vermoedt”, reageert Ten Broeke op het gerucht. “Maar de situatie tussen Poetin en Loekasjenko is bepaald geen vriendelijke.”

Poetin ziet graag dat Wit-Rusland zich aansluit bij de Russische Federatie, maar daar wil Loekasjenko niks van weten. “En de EU moet meer gebruikmaken van het gebrek aan overeenstemming tussen deze twee mannen.”

Eensgezind of niet, Rusland heeft de macht om druk uit te oefenen op zijn buurland. Wit-Rusland is namelijk zeer afhankelijk van energie en gas uit Rusland. Maar is praten met Poetin dan de oplossing? “Soms moet je met vervelende mensen om tafel zitten. Anders escaleert het of gaat het richting confrontatie en dat wil je vermijden, dat het conflict militariseert.”

Wit-Rusland sancties opleggen heeft vooralsnog niet het gewenste effect en praten met Poetin lijkt ook niet bovenaan het wensenlijstje te staan van de Europese Unie. Volgens Derk Jan Eppink, Tweede Kamerlid voor JA21, moet de EU Wit-Rusland in z’n geheel economisch boycotten. “Het is geen rijk land en het regime komt dan meer in de moeilijkheden, ook al krijgt het steun van Rusland.”

Gemeenschappelijk handelen

Hoe dan ook dreigt de situatie aan Poolse grens verder uit de hand te lopen. Eppink schaart zich achter Polen, omdat “Polen de buitengrens van de Europese Unie verdedigt”. En dat hoeven ze niet per se te doen volgens Eppink. Polen kan de grens namelijk ook gewoon opengooien en de migranten door laten wandelen richting Nederland en Duitsland. “Wij kunnen een stroom van tienduizenden immigranten niet hebben. Polen verdedigt ons en onze verzorgingsstaat en daar mogen wij best wat dankbaarder voor zijn.”

Ten Broeke is het eens met Eppink wat betreft solidariteit tonen richting Polen en dat moet volgens hem “momenteel het zwaarst wegen.” Naast solidariteit tonen, schuilt daar ook een vorm van gemeenschappelijk handelen in. “De EU kan alleen maar gemeenschappelijk opereren. We moeten dus overgaan naar een gemeenschappelijk asiel -en migratiebeleid. Maar dat is al vijf jaar onmogelijk.”

LEES OOK: Europese ministers bespreken migratiecrisis Wit-Rusland: ‘Knapen moet pleiten voor stevige sancties’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt:

  • Oud-informateur en minister Johan Remkes;
  • Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof;
  • En schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.
Zondag 10.00 uur
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer