main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 november 2021 — 13:06

Pleidooi voor hoger minimumuurloon: ‘Zij verdienen het om meer te verdienen’

De Tweede Kamer praat donderdag over het minimumuurloon. Soms voelt deze namelijk ietwat oneerlijk. In Nederland is deze namelijk afhankelijk van de sector waarin iemand werkt en hoeveel uren iemand moet zwoegen om voor het minimumloon in aanmerking te komen.

Nu staat het standaard minimumloon op 1700 euro per maand. Iemand die in een sector werkt met werkweek van 40 uur krijgt daardoor een lager minimumuurloon dan mensen in sectoren waar een werkweek van 36 uur de norm is.

De Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks (GL) vinden dit niet eerlijk en pleiten ervoor dat het minimumloon plaats moet maken voor het minimum uurloon. De twee linksgeoriënteerde partijen doen er nog een schepje bovenop en willen dat het minimum uurloon opgeschaald wordt. Ze dienden daarom een initiatiefwetsvoorstel in.

‘Verdienen om meer te verdienen’

De reden hierachter licht Gijs van Dijk, Tweede Kamerlid PvdA, toe. “We kennen honderdduizenden mensen die wel werken, maar te weinig verdienen om de boodschappen te kunnen betalen of het einde van de maand te halen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1.

En dat komt volgens Van Dijk omdat het loon te laag is. “Mijn voorstel is om vandaag (donderdag, red.) een eerste stap te zetten om het loon echt te verhogen.” Voor bijvoorbeeld de supermarkt -of horecamedewerkers, vindt hij. “Die werken iedere dag keihard en verdienen het ook om meer te verdienen.”

Positief gestemd

In veel verkiezingsprogramma’s staat dat het minimumloon omhoog moet. Van Dijk verwacht dan ook dat partijen in de Tweede Kamer positief reageren op zijn voorstel. “En belangrijk is dat zij ook uiteindelijk voor deze wet gaan stemmen.”

Hoe de partijen er precies instaan wordt donderdag bij de behandeling van het wetsvoorstel bekend. Dinsdag wordt er over de wet gestemd. Hoe een wet precies tot stand komt is hier te vinden.

LEES OOK: Militairen woedend om ‘karige’ salarisverhoging: ‘Ik snap die onvrede’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer