main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 oktober 2021 — 12:44

Militairen woedend om ‘karige’ salarisverhoging: ‘Ik snap die onvrede’

Militairen zijn woedend over de salarisverhoging die het ministerie van Defensie biedt, zo zeggen de vakbonden. Het gaat namelijk om een salarisverhoging die lager is dan de inflatie. Die boosheid komt nog eens bovenop frustraties over tekorten aan munitie en materiaal en duizenden onvervulde vacatures. Vakorganisaties signaleren dat de krijgsmacht in een crisis verkeert, zo schrijft De Telegraaf.

Het ministerie van Defensie biedt werknemers een salarisverhoging van 1 procent voor dit jaar en 0,4 procent per 1 januari 2022. Dat is net iets meer dan de helft van het CBS-inflatiepercentage. Om ervoor te zorgen dat de militairen er niet in koopkracht op achteruit gaan krijgen ze ook eenmalig een bonus van 1000 euro bruto. Maar dat is onvoldoende, zeggen de militaire vakbonden.

‘Snap de onvrede goed’

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal snapt de frustratie en onvrede goed. “Wij sturen als Nederland onze militairen de hele wereld over. Ik snap goed dat zij goede spullen willen hebben en een goed salaris”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben het de afgelopen tijd natuurlijk vaak gehad over mensen in de zorg. Betalen we ze wel goed genoeg? Dat lijkt me een zinnige discussie. Maar hier zouden we ook wel eens over mogen spreken. Krijgen dit soort mensen, die met gevaar voor eigen leven, ergens vrede en veiligheid willen hebben namens ons, genoeg betaald?”

Als CDA is er ook altijd gepleit voor meer geld richting Defensie, zegt Bontenbal, en de partij zet erop in om dit ook mee te nemen in de formatiegesprekken, aldus Bontenbal.

LEES OOK: Defensie blundert: honderden nieuwe legertrucks zijn te hoog en mogen weg niet op

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer