main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 oktober 2021 — 10:54

Afghanistan is ‘land in verwarring’: ‘Er dreigt een grote armoedegolf te komen’

Afghanistan is een “land in verwarring” na de machtsovername door de Taliban, zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij is voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie weer terug in de hoofdstad, Kaboel. “Het land is een soort eiland geworden omdat de Taliban niet erkend worden in de wereld”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Banktegoeden zijn bevroren. Er dreigt een grote armoedegolf bij te komen omdat mensen die een beetje geld hebben daar niet bij kunnen, of mensen hebben überhaupt geen baan en geen toegang tot geld meer”, vertelt Melissen. “Dat merk je hier heel erg op straat.”

‘Bizar dat Taliban vrij rondrijden’

Afgelopen zomer trokken de Amerikanen zich terug waarna de Taliban direct de macht overnamen. Duizenden Afghanen sloegen op de vlucht en deden een poging om het land uit te komen, maar dat werd bemoeilijkt aangezien het vliegveld een aantal dagen onbereikbaar was.

Melissen noemt het ‘bizar’ dat de Taliban nu gewoon vrij rondrijden in de stad. “Ik ken Kaboel als een stad die altijd bang was voor de Taliban. Nu bewaken ze hier een luxe hotel in de stad waar ze zelf ooit twee aanslagen op pleegden. Daar willen ze zelf nu in het restaurant eten.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Westerse journalisten kunnen in principe – binnen bepaalde grenzen – hun werk weer doen in het land, zegt Melissen. “Juist omdat de Taliban nu zo geïsoleerd zijn”, legt hij uit. De hele wereld vraagt zich af of de moslimfundamentalisten net zo extreem zijn in hun beleid als ze waren toen ze Afghanistan tussen 1996 en 2001 bestuurden. “Zolang andere landen hun sancties niet opheffen willen de Taliban laten zien dat ze toegankelijk zijn voor het westen. Dus ze willen mij graag ontvangen en zorgen dat ik mijn werk hier kan doen.”

Toch zijn er ook voor Melissen restricties. “Zo mag ik niet bij demonstraties filmen of aanwezig zijn. Voor de rest kan hier op een redelijke manier mijn werk doen en kan ik ook praten met Talibanstrijders.”

Voor Afghaanse journalisten ligt dat veel ingewikkelder. “En zeker voor vrouwelijke journalisten”, zegt Melissen. “Er zijn ook velen van hen gevlucht.”

Grotere groep evacueren

Het demissionaire kabinet en de voormalige coalitiepartijen bespreken op dit moment mogelijkheden om een grotere groep te evacueren uit Afghanistan. Zoals de plannen er nu bij liggen zou het aantal mensen dat voor evacuatie in aanmerking komt mogelijk richting de 2000 gaan, zo bevestigden Haagse bronnen donderdag na een bericht van de NOS.

LEES OOK: Chef Politiek AD: ‘Nobel dat opstappen, maar er zitten nog steeds mensen in Afghanistan vast’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer