Afghanistan is ‘land in verwarring’: ‘Er dreigt een grote armoedegolf te komen’
Afghanistan is een "land in verwarring" na de machtsovername door de Taliban, zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij is voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie weer terug in de hoofdstad, Kaboel. "Het land is een soort eiland geworden omdat de Taliban niet erkend worden in de wereld", vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Banktegoeden zijn bevroren. Er dreigt een grote armoedegolf bij te komen omdat mensen die een beetje geld hebben daar niet bij kunnen, of mensen hebben überhaupt geen baan en geen toegang tot geld meer", vertelt Melissen. "Dat merk je hier heel erg op straat."
'Bizar dat Taliban vrij rondrijden'
Afgelopen zomer trokken de Amerikanen zich terug waarna de Taliban direct de macht overnamen. Duizenden Afghanen sloegen op de vlucht en deden een poging om het land uit te komen, maar dat werd bemoeilijkt aangezien het vliegveld een aantal dagen onbereikbaar was.
Melissen noemt het 'bizar' dat de Taliban nu gewoon vrij rondrijden in de stad. "Ik ken Kaboel als een stad die altijd bang was voor de Taliban. Nu bewaken ze hier een luxe hotel in de stad waar ze zelf ooit twee aanslagen op pleegden. Daar willen ze zelf nu in het restaurant eten."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Taliban 2.0 #Afghanistan pic.twitter.com/Gq5338dX9v
— Hans Jaap Melissen (@HansJMelissen) October 7, 2021
Westerse journalisten kunnen in principe - binnen bepaalde grenzen - hun werk weer doen in het land, zegt Melissen. "Juist omdat de Taliban nu zo geïsoleerd zijn", legt hij uit. De hele wereld vraagt zich af of de moslimfundamentalisten net zo extreem zijn in hun beleid als ze waren toen ze Afghanistan tussen 1996 en 2001 bestuurden. "Zolang andere landen hun sancties niet opheffen willen de Taliban laten zien dat ze toegankelijk zijn voor het westen. Dus ze willen mij graag ontvangen en zorgen dat ik mijn werk hier kan doen."
Toch zijn er ook voor Melissen restricties. "Zo mag ik niet bij demonstraties filmen of aanwezig zijn. Voor de rest kan hier op een redelijke manier mijn werk doen en kan ik ook praten met Talibanstrijders."
Voor Afghaanse journalisten ligt dat veel ingewikkelder. "En zeker voor vrouwelijke journalisten", zegt Melissen. "Er zijn ook velen van hen gevlucht."
Grotere groep evacueren
Het demissionaire kabinet en de voormalige coalitiepartijen bespreken op dit moment mogelijkheden om een grotere groep te evacueren uit Afghanistan. Zoals de plannen er nu bij liggen zou het aantal mensen dat voor evacuatie in aanmerking komt mogelijk richting de 2000 gaan, zo bevestigden Haagse bronnen donderdag na een bericht van de NOS.