main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 18 september 2021 — 16:59

Chef Politiek AD: ‘Nobel dat opstappen, maar er zitten nog steeds mensen in Afghanistan vast’

Afgelopen week was een onrustige week voor politiek Den Haag. Donderdag stapte demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag op. Ze kreeg een motie van afkeuring door de chaotische evacuatieoperatie in Afghanistan. Ook Ank Bijleveld, demissionair minister van Defensie, pakte daarop haar biezen, maar ondertussen zijn daar de problemen niet mee opgelost. De formatie zit nog steeds muurvast en de evacuatie van Afghanen is ook nog niet afgerond.

Dit weekend is informateur Remkes met de leiders van VVD, D66 en CDA op de Zwaluweberg. Daar moet een doorbraak komen in de formatie. “Kaag had in principe niet hoeven op te stappen. Maar ze had het zichzelf wel heel moeilijk gemaakt door in april te zeggen – toen Rutte een motie van afkeuring kreeg – dat zij toen was opgestapt”, zegt Chef Politiek van het AD, Hans van Soest in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. “Kaag wil zich vooral profileren met het nieuwe leiderschap, maar in dit geval kon ze niet anders.”

Henk Kamp, VVD-prominent en oud-informateur, heeft geen goed woord voor de actie van de D66-leider over: ”Mevrouw Kaag schoof in het debat constant de verantwoordelijkheid bij haar zelf weg en in de schoenen van haar collega’s”, zegt Kamp in WNL op Zaterdag. “Het is ook te begrijpen dat in de motie de ChristenUnie doorslaggevend was. Kaag heeft de partij maandenlang weggehouden dan kan je het steunen van die motie wel verwachten.”

Afghanen nog niet geholpen

Hans van Soest is vooral verbolgen over het feit dat er nog veel moet gebeuren in Afghanistan. “Het is nobel wat Kaag heeft gedaan, maar er zitten nog steeds mensen in Afghanistan die niet geholpen worden. En de twee mensen die nu zijn opgestapt, hebben de meeste ervaring om dit dossier uiteindelijk in goede banen te leiden.”

‘Zoek de samenwerking op’

Over de formatie is Kamp kort: ”Er moet meer de samenwerking worden gezocht met elkaar. Ze moeten er dit weekend niet met een gestrekt been ingaan. Daar wordt niemand beter van.”

LEES OOK: Opstappen Kaag maakt veel los bij haar collega’s in de politiek

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer