main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2021 — 10:57

Rekenkamer: ministeries halen ‘trucs’ uit met begrotingen en zetten Kamer op verkeerde been

Ministeries halen allerlei trucs uit om hun plannen goedgekeurd te krijgen en zetten daarmee de Tweede Kamer op het verkeerde been. Dat ontdekte de Algemene Rekenkamer, zo schrijft het FD.

De meerjarenramingen in de begrotingen van ministeries zijn soms gebaseerd op onjuiste of gedateerde veronderstellingen, concludeert de onafhankelijke instantie. Dit kan betekenen dat er teveel geld wordt uitgetrokken voor een bepaald plan, wat kan leiden tot het verkwisten van belastinggeld. Of de geraamde kosten zijn juist te laag, waardoor er een tekort ontstaat. Vervolgens moet het geld ergens anders vandaan moet komen, wat weer ten koste gaat van andere zaken.

Verouderde gegevens

Zo bleek dat de raming van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de bekostiging van universiteiten was gebaseerd op gegevens uit 1984. Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid gebruikte verouderde gegevens om te berekenen hoeveel geld nodig zou zijn voor de rechtspraak.

Op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden bepaalde kosten niet meegerekend bij het maken van de begroting. Zo moet uitgesteld onderhoud van bijvoorbeeld bruggen en sluizen een keer worden ingehaald, maar omdat dit niet werd betrokken bij het inschatten van onderhoudskosten werd er stelselmatig te laag geraamd. In 2019 vormde dit een risico voor de doelmatige instandhouding van het hoofdvaarwegennet, zo concludeerde de Rekenkamer.

Trucs

Als die problemen zijn ontdekt, lossen ministeries deze vervolgens door middel van allerlei verschillende trucs op. Voor deze oplossing wordt ‘verhullend vakjargon’ gebruikt, aldus de Rekenkamer.

Ministeries moeten open en transparant zijn over het geld dat zij ontvangen en over hoe ze dat vervolgens verdelen, zo vindt de Rekenkamer. Het adviesorgaan raadt de Kamer dan ook aan om gerichter door te vragen als ministers voorspiegelen dat de kosten van beleid precies binnen het uitgavenkader passen dat daarvoor geldt.

‘Er zitten altijd onzekerheden in begrotingen’

Politiek analist Henri Kruithof benadrukt dat er altijd onzekerheden in begrotingen zitten. Hij noemt de conclusie van de Algemene Rekenkamer dan ook overdreven. “Je moet ramen. Daar zitten marges in. Soms wordt er misschien te ruim geraamd, dat is dan zo”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het geld wordt dan niet verkwist of iets dergelijks. Departementen hebben ook tekorten op andere onderdelen van hun begroting, en dat moeten ze zelf oplossen. Dan wordt er geschoven tussen verschillende begrotingsposten binnen één begroting, is dat nu zo erg?”

Alexander Pechtold, directeur van het CBR, is het met Kruithof eens. “Het is niet dat dat geld gestolen wordt”, zegt hij. De voormalig D66-leider was zelf kort (maart 2005 tot juli 2006) minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. “Het is net zoals thuis. Je begroot dat je dit jaar zoveel aan de auto uitgeeft, maar je hebt een tegenvaller omdat je een extra bandenset nodig hebt.”

‘Als je zo met je huishoudboekje omgaat, gaat het niet goed’

Daar wil journalist Mark Koster, ook te gast in Goedemorgen Nederland, een kanttekening bij plaatsen. “Als je zo met je huishoudboekje omgaat, gaat het niet goed”, zegt hij. “De Rekenkamer heeft recent nog veel meer rapporten de wereld ingeslingerd, waaruit blijkt dat de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) al 27 jaar niet op orde is. 5,1 miljard euro aan uitgaven die niet te duiden zijn.”

Koster refereert aan het feit dat het ministerie van VWS vorig jaar een potje van de boekhouding gemaakt heeft. Ongeveer een maand geleden werd bekend dat het ministerie miljarden euro’s uitgaf voor de bestrijding van de pandemie, maar een overzicht of alle bestelde spullen ook echt zijn geleverd ontbreekt. “Ik vind dit een lakse houding”, zegt de journalist. “Het is wel óns geld.”

Kruithof benadrukt dat crisisuitgaven “iets anders” zijn. “In de begroting van het ministerie van VWS zitten nu eenmaal mee- en tegenvallers”, zegt Pechtold. “Het is goed dat de Rekenkamer in een volwassen democratie, in Nederland, zijn werk goed doet. Daar zijn wij het volgens mij allemaal over eens. Maar het is niet opeens dat er een groot schandaal aan het licht is gekomen.”

LEES OOK: ‘Brede verontwaardiging’ in Kamer over deal VWS met Van Lienden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer

Studenten helpen vervoerder Hermes uit de brand

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het…

Lees meer

Blokker blijven we voorlopig nog zien in de winkelstraten

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende…

Lees meer

Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer