main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 november 2019 — 09:38

Terughalen IS-kinderen nieuw hoofdpijndossier voor politiek Den Haag: ‘Je kan niet blijven afwachten’

Nederland moet zo snel mogelijk 56 IS-kinderen ophalen uit Syrisch strijdgebied. De uitspraak van de rechter is een nieuw hoofdpijndossier voor politiek Den Haag. De kans dat hun moeders meekomen is groot. Politiek commentator Syb Wynia noemt de uitspraak van de rechter in Goedemorgen Nederland op NPO 1 niet verrassend en vindt dat het kabinet niet meer kan wegkijken.

Wynia vindt deze uitspraak van de rechter wel een iets andere zaak dan de stikstofcrisis. “Normaal heb je actiegroepen die opkomen voor het algemeen belang, nu heb je te maken met mensen die zelf iets willen. Moeders die willen dat hun kinderen terugkeren naar Nederland en het liefst willen ze zelf ook nog mee.”

‘Je kan het niet wegdenken’

De uitspraak van de rechter lag volgens Wynia voor de hand. “Het kabinet, met daarbij vooral de VVD en het CDA, heeft eerder gezegd dat ze daar maar moeten blijven. Je kan wel hopen dat ze daar blijven maar je kan het niet wegdenken. Het zijn Nederlandse staatsburgers. En op een gegeven moment zal een rechter zeggen dat je een verantwoordelijkheid hebt ten opzichte van deze staatsburgers.”

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen kent het gebied goed en is er ook geweest. “Alle vrouwen die ik daar heb gesproken willen allemaal terug. Ze zeiden ook dat desnoods alleen hun kinderen dan maar terug moeten gaan naar Nederland, maar dat is niet realistisch. De Koerden willen dat namelijk niet. Die willen die kinderen niet zien vertrekken zodat ze daar alleen nog met de vrouwen zitten. Voor de Koerden is het een package deal, kinderen moeten samen met hun moeders weg dus.”

LEES OOK: ‘Als we IS-kinderen terughalen, krijgen ook hun ouders een ticket naar Nederland’

‘Gevaar wordt niet kleiner als zij daar langer zitten’

Het lijkt erop dat de rechter met zijn uitspraak een voorschot heeft genomen op deze stelling van de Koerden. “Wij hechten in Nederland erg aan het Kinderrechtenverdrag. Dat is niet overal zo. Dat speelt ook een rol met uitreizende kinderen en het kinderpardon. In die zin is het niet verbazingwekkend is dat als je die moeders meekrijgt, je nog steeds die kinderen moet ophalen”, legt Wynia uit.

Maar hoe gaat de coalitie hiermee om? “De trend was steeds traineren, wegkijken in de hoop dat ze hier niet zouden komen. Maar het is natuurlijk niet zo dat het gevaar kleiner wordt als zij daar langer zitten. Op een gegeven moment is het een onomkeerbare zaak. Nu kan het kabinet nog wegkomen omdat ze geen diplomaten of ambassadeurs in gevaar hoeven te brengen om die kinderen daar weg te halen.”

‘Je kan daar gewoon komen’

Dat noemt oorlogsverslaggever Melissen een ‘onzinverhaal’. “Ik ken het gebied heel goed. Je kan daar gewoon werken. Nederland heeft daar al eerder twee weeskinderen opgehaald. Dat deden ze met een hoge ambtenaar van Buitenlandse Zaken in het gebied. Daarmee lieten ze zien dat je daar gewoon kunt komen. Maar ze willen ook die politieke veiligheid hebben.”

En juist met dat laatste lijkt het nu goed te zitten vanwege de Amerikanen die al hebben aangeboden om te helpen. “Amerikaanse militairen mogen kennelijk meer en die zouden dat dat kunnen doen voor Nederland. Dat hebben ze ook al eens een keer voor ons gedaan in Kosovo.” Moet de politiek daarop ingaan? Volgens Wynia is door de uitspraak van de Amerikaanse ambassadeur maandagavond het kabinet extra onder druk gezet. “Daardoor kan de familie van deze kinderen tegen het kabinet zeggen dat de Amerikanen best willen helpen. De inspanningsverplichting wordt daarmee sterker.”

‘Toch met Assad om tafel’

In het gebied zijn de Koerden nog altijd de baas, legt Melissen uit. “In het grensgebied met Turkije zijn er veel Turkse en Russische patrouilles. De kampen zijn in handen van de Koerden maar op termijn lijkt het gebied in handen te komen van de regering van Assad, de nationale regering van Syrië. En dat zou heel raar zijn want Nederland doet geen zaken met Assad.”

Volgens Wynia kan het niet lang meer duren dat het kabinet toch met Assad om de tafel moet gaan zitten. “Het kabinet zal gaandeweg de werkelijkheid in het veld moeten erkennen.”

LEES OOK: Rechter: Nederland moet kinderen IS-vrouwen terughalen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is dat mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het…

Lees meer

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer