main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 mei 2024 — 10:46

Van de patat-frietgrens tot moordhoofdstad Stockholm: ‘Je ziet het in het straatbeeld’

In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement, wandelt electoraal geograaf Josse de Voogd in de WNL-serie Aangehaakt door vier Europese steden om antwoord te geven op de vraag wat leefomgeving vertelt over het stemgedrag van de Europeaan. Hij begint in Maastricht, waar hij de patat-frietgrens onder de loep neemt.

Ruim twee jaar geleden schreef De Voogd De Atlas van Afgehaakt Nederland, waarin hij samen met René Cuperus uitlegt hoe maatschappelijke verschillen invloed hebben op ons stemgedrag. “‘Afgehaakt’ is het verdrietige verhaal van maatschappelijk onbehagen, mensen die zich niet meer in de politiek herkennen”, vertelt De Voogd in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Toen het boek in de schappen lag, maakte De Voogd zijn eerste serie voor WNL, waarin hij keek naar de verschillen binnen en tussen vier verschillende Nederlandse gemeenten. In aanloop naar de Europese stembusgang in juni bezoekt hij in een nieuw seizoen Aangehaakt Maastricht, Berlijn, Stockholm en Sevilla.

“Het is natuurlijk heel anders dan in Nederland, waar je bovenop de politiek zit. Tegelijkertijd, van al die steden kun je de stemuitslag van ieder stembureau bekijken, waarna je zoekt naar meer informatie”, vertelt De Voogd. “Wat zit daarachter? Hoe is het ontstaan? Uiteindelijk ontstaat dan een heel breed beeld van hoe een stad en land in elkaar zit. In sommige dingen lijkt het buitenland heel erg op Nederland, sommige aspecten zijn totaal anders.”

Patat-frietgrens

De Voogd begint in eigen land, in Maastricht, waar hij kijkt naar de fictieve patat-frietgrens. “Dat is de luchtige variant van allerlei scheidslijnen die door samenlevingen en regio’s lopen.” Deze grens wordt als het ware ook in het landschap gemarkeerd, door de Zuider Waterlinie. Boven de rivieren zeggen mensen patat, in het zuiden bestelt men friet.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De Voogd: “Het frietgebied is min of meer het gebied wat van oudsher altijd katholiek is geweest. Dat gaat helemaal terug tot een bestandslijn in de Tachtigjarige Oorlog. Er is een net iets andere politieke subcultuur ontstaan, met een iets lagere opkomst bij verkiezingen en meer wantrouwen richting Den Haag. Je ziet het ook in het straatbeeld. In het zuiden zijn meer rolluiken en kapelletjes. En er wordt dus friet gezegd. Dit soort onzichtbare grenzen zie je in meer landen.”

Berlijn

Deze onzichtbare grenzen liggen ook dikwijls op plekken waar vroeger een ‘echte’ grens twee gebieden opsplitste. “De grenzen leven voort. Een heel belangrijk voorbeeld is natuurlijk de Duitse deling tussen West en Oost. Die loopt door Duitsland in zijn geheel, maar ook dwars door Berlijn. Daar zie je hem heel scherp. Er zijn twee politieke systemen die hun blauwdruk hebben gelegd op andere delen van de stad.”

Als je over die grens stapt, loop je een andere wereld binnen, zeg De Voogd. “Je ziet de Oost-Europese bouwstijl, versus meer West-Europees. Her en der zie je vermenging. De hipsters die vallen op oude, hippe wijkjes, gaan over de grens heen. Maar als je kijkt naar de buitenwijken, zie je ook een kloof in stemgedrag. Er wordt meer op de linker- en rechterflank gestemd.”

Stockholm, moordhoofdstad van Europa

In Stockholm bezoekt de electoraal geograaf de wijk Rinkeby, die onlangs door de Zweedse regering als ghetto werd bestempeld. De wijk gaat al jaren gebukt onder hevig bendegeweld. Afgelopen jaar vielen er maar liefst 350 doden bij aanslagen, wat van Stockholm de moordhoofdstad van Europa maakt.

In Aangehaakt breekt De Voogd met het ideaalbeeld van Zweden. “Er wordt vaak naar Zweden gekeken als de nog iets meer perfecte versie van Nederland. Met hun verzorgingsstaat, alles ziet er prachtig uit. De binnenstad van Stockholm, maar ook de houten buitenhuisjes op het platteland zijn toch idyllisch. Maar als je de metro neemt en uitstapt in één van de laatste haltes, dan kom je in wijk die nog wel een stukje heftiger is dan buitenwijken van onze grote steden.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Bendegeweld

Rinkeby kent lange rijen aan grote, grauwe flatgebouwen. “Stockholm is nog meer gesegregeerd dan Nederlandse steden. Er is bendegeweld, er zijn wijken waar de overheid maar beperkte controle over heeft. De sociale woningbouw is heel ver van de binnensteden geplaatst. Het is toch een beetje unheimisch.”

De Voogd ziet hoe Zweden verandert. “Het sociaaldemocratisch platteland in Zweden verandert naar een gebied met radicaal-rechts stemgedrag, terwijl ze in de stad steeds progressiever stemmen.”

De eerste aflevering van een nieuw seizoen Aangehaakt met Josse de Voogd bekijk je vanavond vanaf 21.09 uur op NPO 2.

Lees ook: 

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

We gaan 10 euro meer betalen aan onze zorgpremie: ‘Dat is het gevolg van de kabinetsplannen’

We zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…

Lees meer

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer