Rechter: Nederland moet kinderen IS-vrouwen terughalen
Nederland moet er alles aan doen om de kinderen van IS-vrouwen uit kampen in Noord-Syrië terug te halen. De IS-vrouwen zelf hoeft Nederland niet op te halen. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dat maandag bepaald. De zaak is aangespannen door advocaten namens 23 vrouwen en hun 56 kinderen.
Als de Koerden de kinderen niet laten vertrekken zonder hun moeders ontstaat er een nieuwe situatie. Dit staat in het vonnis van de rechter. Dan moet de overheid kijken of het mogelijk is om beide groepen terug te halen.
Kabinet weigerde om ze terug te halen
De vrouwen zijn de afgelopen jaren gereisd naar het strijdgebied in Syrië of Irak waar Islamitische Staat het voor het zeggen had. Ze zitten nu vast in kampen die door de Koerden worden beheerd. Ze willen terug naar Nederland, maar het kabinet weigert ze actief terug te halen.
Aan het beleid van het kabinet om betrokkenen niet actief terug te halen, moet voor kinderen een einde komen, aldus de rechter. De overheid moet zich het schrijnende lot van de kinderen aantrekken aangezien zij het slachtoffer zijn van het handelen van hun moeder of ouders.
Kinderen onder de twaalf jaar
De 56 kinderen hebben allen de Nederlandse nationaliteit en zijn onder de twaalf jaar. De meesten zijn jonger dan zes jaar.
Het kabinet gaat de rechterlijke uitspraak over het terughalen van IS-kinderen zorgvuldig bestuderen, zei premier Mark Rutte maandagmiddag. "Ik heb de uitspraak nog niet gezien. Ik was aan het vergaderen."
'Mooi afgewogen vonnis'
Advocaat André Seebregts noemt de uitspraak een "mooi afgewogen vonnis". De advocaat verwacht dat er binnen twee weken duidelijkheid is voor de kinderen die in de Koerdische opvangkampen in Syrië zitten. Wanneer de kinderen, al dan niet met hun moeder, zullen terugkomen naar Nederland, durft hij niet in te schatten.
Seebregts verwacht echter niet dat de kinderen zonder hun moeders terug zullen keren. "De Koerden hebben al meerdere keren duidelijk laten merken dat ze de kinderen niet van hun moeder willen scheiden." De Amerikaanse overheid heeft eerder al aangeboden Nederland te willen helpen, de rechter bepaalde dat de overheid daar snel over in gesprek moet.
LEES OOK: Rechter beslist over terugkeer IS-vrouwen: ‘Nederland heeft dan inspanningsverplichting’