main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 november 2019 — 09:38

Terughalen IS-kinderen nieuw hoofdpijndossier voor politiek Den Haag: ‘Je kan niet blijven afwachten’

Nederland moet zo snel mogelijk 56 IS-kinderen ophalen uit Syrisch strijdgebied. De uitspraak van de rechter is een nieuw hoofdpijndossier voor politiek Den Haag. De kans dat hun moeders meekomen is groot. Politiek commentator Syb Wynia noemt de uitspraak van de rechter in Goedemorgen Nederland op NPO 1 niet verrassend en vindt dat het kabinet niet meer kan wegkijken.

Wynia vindt deze uitspraak van de rechter wel een iets andere zaak dan de stikstofcrisis. “Normaal heb je actiegroepen die opkomen voor het algemeen belang, nu heb je te maken met mensen die zelf iets willen. Moeders die willen dat hun kinderen terugkeren naar Nederland en het liefst willen ze zelf ook nog mee.”

‘Je kan het niet wegdenken’

De uitspraak van de rechter lag volgens Wynia voor de hand. “Het kabinet, met daarbij vooral de VVD en het CDA, heeft eerder gezegd dat ze daar maar moeten blijven. Je kan wel hopen dat ze daar blijven maar je kan het niet wegdenken. Het zijn Nederlandse staatsburgers. En op een gegeven moment zal een rechter zeggen dat je een verantwoordelijkheid hebt ten opzichte van deze staatsburgers.”

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen kent het gebied goed en is er ook geweest. “Alle vrouwen die ik daar heb gesproken willen allemaal terug. Ze zeiden ook dat desnoods alleen hun kinderen dan maar terug moeten gaan naar Nederland, maar dat is niet realistisch. De Koerden willen dat namelijk niet. Die willen die kinderen niet zien vertrekken zodat ze daar alleen nog met de vrouwen zitten. Voor de Koerden is het een package deal, kinderen moeten samen met hun moeders weg dus.”

LEES OOK: ‘Als we IS-kinderen terughalen, krijgen ook hun ouders een ticket naar Nederland’

‘Gevaar wordt niet kleiner als zij daar langer zitten’

Het lijkt erop dat de rechter met zijn uitspraak een voorschot heeft genomen op deze stelling van de Koerden. “Wij hechten in Nederland erg aan het Kinderrechtenverdrag. Dat is niet overal zo. Dat speelt ook een rol met uitreizende kinderen en het kinderpardon. In die zin is het niet verbazingwekkend is dat als je die moeders meekrijgt, je nog steeds die kinderen moet ophalen”, legt Wynia uit.

Maar hoe gaat de coalitie hiermee om? “De trend was steeds traineren, wegkijken in de hoop dat ze hier niet zouden komen. Maar het is natuurlijk niet zo dat het gevaar kleiner wordt als zij daar langer zitten. Op een gegeven moment is het een onomkeerbare zaak. Nu kan het kabinet nog wegkomen omdat ze geen diplomaten of ambassadeurs in gevaar hoeven te brengen om die kinderen daar weg te halen.”

‘Je kan daar gewoon komen’

Dat noemt oorlogsverslaggever Melissen een ‘onzinverhaal’. “Ik ken het gebied heel goed. Je kan daar gewoon werken. Nederland heeft daar al eerder twee weeskinderen opgehaald. Dat deden ze met een hoge ambtenaar van Buitenlandse Zaken in het gebied. Daarmee lieten ze zien dat je daar gewoon kunt komen. Maar ze willen ook die politieke veiligheid hebben.”

En juist met dat laatste lijkt het nu goed te zitten vanwege de Amerikanen die al hebben aangeboden om te helpen. “Amerikaanse militairen mogen kennelijk meer en die zouden dat dat kunnen doen voor Nederland. Dat hebben ze ook al eens een keer voor ons gedaan in Kosovo.” Moet de politiek daarop ingaan? Volgens Wynia is door de uitspraak van de Amerikaanse ambassadeur maandagavond het kabinet extra onder druk gezet. “Daardoor kan de familie van deze kinderen tegen het kabinet zeggen dat de Amerikanen best willen helpen. De inspanningsverplichting wordt daarmee sterker.”

‘Toch met Assad om tafel’

In het gebied zijn de Koerden nog altijd de baas, legt Melissen uit. “In het grensgebied met Turkije zijn er veel Turkse en Russische patrouilles. De kampen zijn in handen van de Koerden maar op termijn lijkt het gebied in handen te komen van de regering van Assad, de nationale regering van Syrië. En dat zou heel raar zijn want Nederland doet geen zaken met Assad.”

Volgens Wynia kan het niet lang meer duren dat het kabinet toch met Assad om de tafel moet gaan zitten. “Het kabinet zal gaandeweg de werkelijkheid in het veld moeten erkennen.”

LEES OOK: Rechter: Nederland moet kinderen IS-vrouwen terughalen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer