main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
18 oktober 2018 — 13:27

‘Blijf koloniale straatnamen gebruiken en verdiep je in geschiedenis’

Presentator Hans Goedkoop is een tegenstander van het veranderen van koloniale straatnamen. Hij ziet liever dat mensen over de geschiedenis in discussie gaan. Daarvoor pleitte de Andere Tijden-presentator vannacht in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 1.

“Het lastige is dat het een polariserende discussie is,” zegt Goedkoop. “Ik ben er vooral voor dat je de namen wel blijft gebruiken, maar erover gaat discussiëren. Daar is de geschiedenis voor, dat je realiseert wat er gebeurd is.”

Als voorbeeld noemt Goedkoop de ophef rond de Coentunnel. Actiegroep De Grauwe Eeuw pleitte er eerder voor om de naam aan te passen. De directeur van Rijkswaterstaat werd zelfs bedreigd toen de naam niet werd veranderd. “Wie denkt er bij die tunnel nog aan Jan Pieterszoon Coen?” zo vraagt Goedkoop zich af. “De meeste mensen denken daar helemaal niet aan. Er zijn ook dj’s die Coen heten.”

Goedkoop hoopt dat de straatnamen ertoe leiden dat mensen zich bewuster worden van deze historische hoofdrolspelers.”Het is heel interessant als je je eens gaat verdiepen in wie Jan Pieterszoon Coen nou was. Dan blijkt het een heel complexe geschiedenis te zijn. Als mensen daar nou eens naar kijken, daar ben ik helemaal voor.”

LEES OOK: Rutte en Buma fel tegen het wegmoffelen van ‘beladen’ namen uit de Nederlandse geschiedenis

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer