AI-filmpje van Wilders over 'Islamitisch Nederland' wakkert angst aan: 'Dit is bizar'
Geen alcohol meer in de supermarkt, gescheiden zwemuren voor mannen en vrouwen en een Pakistaanse vlag in de Tweede Kamer. Een door Geert Wilders gedeeld AI-filmpje zorgt voor ophef en stevige discussie. In de video wordt een toekomstbeeld geschetst van Nederland in 2050, volledig onder invloed van de islam.
Wilders plaatste het filmpje donderdag op sociale media met de tekst: 'Uw stem gaat het verschil maken tussen ons Nederland of een islamitisch Nederland. Kies voor ons Nederland en #StemPVV op 29 oktober!'
Uw stem gaat het verschil maken tussen ons Nederland of een Islamitisch Nederland.
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) July 17, 2025
Kies voor ons Nederland en #StemPVV op 29 oktober! #PVV #PVVOP1 #Wilders pic.twitter.com/ux2cMVkPFw
Het filmpje maakte indruk, niet alleen vanwege de inhoud, maar ook door de realistische wijze waarop het in beeld is gebracht. Veel kijkers reageren geschrokken, ook omdat het moeilijk te onderscheiden is of het echt is of niet.
'Heel eng'
Aan tafel bij Goedenavond Nederland spreekt journalist Fidan Ekiz haar zorgen uit. "Ik vind het heel eng, überhaupt dat dit zo gemaakt kan worden", zegt ze. "Het komt zó echt over. Ik denk dat veel mensen hier oprecht van schrikken. Ik zou willen dat er een enquête komt om te peilen wat dit met mensen doet."
Volgens Ekiz is het filmpje vooral bedoeld om angst aan te wakkeren. "Wilders zegt eigenlijk: dit is wat er gebeurt als je niet op de PVV stemt. Maar deze man heeft het, zelfs in een rechtse coalitie, niet voor elkaar gekregen om beleid uit te voeren. Alleen daarom al is dit misleiding. Maar los daarvan: het raakt mensen. Dit komt echt binnen."
Mag dit juridisch wel?
Tech-expert Ben van der Burg benadrukt aan tafel het gemak waarmee zulke video’s tegenwoordig te maken zijn. "Voor AI bestond, was zo’n filmpje veel te duur om te maken", legt hij uit. "Nu is het goedkoop en eenvoudig. En dan krijg je dit soort producties."
Van der Burg wijst ook op de juridische kant van de zaak. "Volgens de Europese AI Act, die sinds 1 augustus van kracht is, moet je vermelden als iets door AI is gegenereerd. Dat gebeurt hier niet. Dat mág eigenlijk helemaal niet op deze manier. Ook op X, voorheen Twitter, zijn daar regels voor. Maar wie handhaaft het? Niemand. Dit is bizar."