Campagne tegen negatieve vooroordelen over vijftigplussers: 'Wat voor toegevoegde waarde heeft dit?'
De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap. Voor Dione de Graaff (56) klinken de negatieve vooroordelen niet herkenbaar.
"Misschien komt dat omdat ik een plaat voor m'n hoofd heb", zegt de sportpresentator in Goedenavond Nederland op NPO 1. "Je hebt ook altijd zelf het gevoel dat je nog best wel jong bent. Ik weet dat dat niet zo is en als ik in de spiegel kijk, zie ik het ook. Maar toch is mijn leven ook niet heel erg veranderd sinds mijn dertigste. Dus voor mij speelt het nog niet, maar misschien voor mijn omgeving wel en heb ik dat nog niet door. Maar ik kan me er wel iets bij voorstellen, dat mensen wat voorzichtiger met je omgaan."
'Je bent nooit te oud om te leven'
Het gaat bijvoorbeeld om het stereotype dat ouderen niet openstaan voor nieuwe dingen, eenzaam zijn of vaker hulp nodig hebben. Volgens SIRE kunnen die vooroordelen een zelfversterkend effect hebben. Om de vooroordelen te ontkrachten begint SIRE de campagne 'Je bent nooit te oud om te leven'. "Het is een spiegel voor ons allemaal en tegelijkertijd een aanmoediging voor vijftigplussers om zichzelf te blijven uitdagen", aldus de maatschappelijke stichting.
"Ik was er een beetje verbaasd over dat dit bestaat", reageert de 59-jarige Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten. "Ik voel het ook helemaal niet. Maar uiteindelijk zal er echt wel in de samenleving iets zijn waardoor er na je vijftigste iets gebeurt."
Zorgen bij Tom Staal
Door de slogan 'vergeet niet te leven' begon journalist Tom Staal (48) zich toch een beetje zorgen te maken. "Blijkbaar zijn er vijftigplussers die af en toe vergeten te leven. Ik vraag me echt af wat voor toegevoegde waarde dit verder heeft, maar ik zal wel weer heel cynisch zijn."
"Het idee dat alle ouderen kwetsbaar zijn, is een misvatting met verstrekkende gevolgen", legt hoogleraar Verouderingswetenschappen Richard Ridderinkhof uit. "Als je vaak hoort dat je 'op' bent, ga je je ernaar gedragen. Dit heeft een groot negatief effect op de fysieke en mentale gezondheid. Mensen met een negatieve kijk op hun eigen ouder worden leven zelfs gemiddeld 7,5 jaar korter."
"Je bepaalt zelf op welke manier je oud wordt", vult hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder aan. "Als je jezelf fysiek en mentaal uitdaagt, als je moeite blijft doen, investeer je in vitaliteit en blijft het leven leuk en zinvol. Dus ga nieuwe dingen doen die moeite kosten. Het liefst elke dag. Zo behoud je je vaardigheden."