Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Douwe Bob-tweets van Yesilgöz zorgen voor verdeeldheid binnen de VVD: 'Ze had beter even kunnen sparren', reageert Klaas Dijkhoff

Babette Englebert

"De manier waarop je een probleem aankaart, bepaalt of het gesprek over het probleem gaat of dat de ophefmachine aangaat." Dat constateert oud-VVD-bewindsman Klaas Dijkhoff al fronzend in de studio van Goedenavond Nederland, naar aanleiding van de rel rond Dilan Yesilgöz en zanger Douwe Bob. De tweets van de VVD-leider zouden niet alleen tot een fel maatschappelijk debat hebben geleid, maar ook tot spanningen binnen de VVD. Hoe had Yesilgöz in Dijkhoffs ogen beter kunnen reageren?

Yesilgöz kreeg stevige kritiek nadat ze zich fel uitliet over het feit dat Douwe Bob een optreden op een joods kindertoernooi had afgeblazen. Douwe Bob voelde zich ongemakkelijk bij “zionistische posters” op het terrein, waarna Yesilgöz hem op X beschuldigde van “Jodenhaat in het volle zicht”. Er volgde een conflict tussen de VVD-leider en de zanger. Douwe Bob ontving ondertussen ernstige bedreigingen; hij is inmiddels met zijn gezin naar het buitenland gevlucht.

Vandaag reageerde Yesilgöz in een video op alle commotie rondom het conflict. "Hielp mijn tweet om het gesprek aan te gaan en een dialoog te voeren? Nee. Dat had anders gemoeten", stelt ze. "Het heeft niet geleid tot een gesprek over wat zionisme eigenlijk is. Maar we moeten elkaar wel erop blijven wijzen dat we vrijheden te verdedigen hebben."

Bekijk de volledige reactie van Dilan Yesilgöz hieronder. Let op: artikel gaat verder onder het bericht.

Dijkhoff kijkt met gemengde gevoelens naar de video. Hij noemt het “goed dat ze zelfreflectie toont", maar veroordeelt de eerdere uitlatingen van de VVD-leider. Hij vertelt in Goedenavond Nederland: “Ze koos heftige woorden in haar tweets deze week, terwijl ze beter de verbinding had kunnen zoeken.”

Volgens Dijkhoff werkt zo’n felle reactie namelijk averechts, zeker in het huidige tijdsbeeld: “De manier waarop je een probleem aankaart, bepaalt of het gesprek over het probleem gaat of dat de ophefmachine aangaat. De meeste Nederlanders zitten dan thuis te kijken: waarom gaat het niet over de economie of het zorgakkoord?”

En zodra de ophefmachine aanslaat, verdwijnt de nuance uit het maatschappelijk debat, voegt Dijkhoff toe. “Minister David van Weel reageerde bijvoorbeeld deze week nog heel kalm op alle commotie: 'Houd elkaar heel en oordeel niet te snel.' Maar over die tweet hoorde je vervolgens niks meer, want daar kun je zo weinig mee in de ophefmachine. Terwijl zijn reactie juist een goed voorbeeld is van hoe we dit soort situaties moeten beoordelen!”

Spanningen binnen de VVD

Binnen de VVD, waar Dijkhoff nog altijd lid van is, zwengelt de ophef van deze week bestaande zorgen over Yesilgöz als partijleider verder aan. Politiek verslaggever Tessa van Viegen vertelt: “Het is niet de eerste keer dat Yesilgöz makkelijk iets roept wat binnen de partij wenkbrauwen doet fronsen. Je hoort dat al wat langer rondzingen in de partij, nu lijkt het tot een kookpunt te komen. Dat Yesilgöz nu zo uitgebreid reageert in een video, heeft ook daarmee te maken”

Volgens Dijkhoff was het dan ook verstandig geweest als Yesilgöz met leden van de VVD-fractie had overlegd. “Ze is natuurlijk wel heel heftig betrokken bij deze problematiek", nuanceert de politicus. Yesilgöz is getrouwd met een joodse man. "Maar in zo’n geval kun je beter even met een klein clubje sparren voordat je die tweet stuurt."

Mark Thiessen, medeoprichter van Dijkhoffs denktank, uitte eerder al openlijk kritiek. “Ik vind die tweet van Yesilgöz echt niet best, op zijn zachtst gezegd,” schreef hij in een brief. “Ik maak me nog steeds – en wellicht nog meer – zorgen over waar de VVD waar ik zo van hou op dit moment staat.”

Hoewel er veel kritiek is, lijkt de positie van Yesilgöz vooralsnog niet in gevaar. Ze zegt dat ze zich bewust is van de felle toon van haar reactie. “Dat ziet er soms ongepolijst, fel en heftig uit,” geeft ze toe. “Maar het komt uit overtuiging. Ik wil de pijn bij de Joodse gemeenschap niet bagatelliseren.”

Bedreigingen

Het is nog niet duidelijk wanneer Douwe Bob terug kan keren naar Nederland na zijn conflict met Yesilgöz. De 38-jarige man die verantwoordelijk zou zijn voor de bedreigingen aan Douwe Bobs adres is Bob T., de voorman van de Amsterdam Defence Force (ADF), zo blijkt uit onderzoek van het AD. In een privéchat met Douwe Bob schrijft hij dat hij en anderen 'zijn stad op slot zetten', daarbij een foto van hun locatie ergens in Abcoude, de plaats waar Douwe Bob met zijn gezin woont.

Politicus Hugo de Jonge stelt dat die bedreigingen Yesilgöz ook persoonlijk raken. “Dilan weet zelf ook heel goed hoe het voelt om bedreigd te worden, laten we dat niet ontkennen”, zegt hij. “Dit was zeker niet het gevolg waar ze op doelde. Maar goed, grote woorden hebben grote consequenties. Zo'n beschuldiging van antisemitisme roept heftige reacties op, en mensen die ze niet alle 24 in een kratje hebben voelen zich daardoor al snel gelegitimeerd om dingen te doen die fout zijn.”

Hugo de Jonge
Politicus

“Grote woorden hebben grote consequenties. Zo'n beschuldiging van antisemitisme roept heftige reacties op, en mensen die ze niet alle 24 in een kratje hebben voelen zich daardoor al snel gelegitimeerd om dingen te doen die fout zijn.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Wat vond je er van?

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt, deel jouw mening en praat mee.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau