Geen prinsessenbehandeling voor Amalia bij Defensie: 'Ze krijgt gewoon dezelfde opleiding en training'
Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen. Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim ontvangt de prinses met open armen: "Hartstikke mooi."
De prinses gaat het opleidingsprogramma volgen aan het Defensity College, waarin studenten worden opgeleid tot militair reservist. Het doel van Defensity College is studenten tijdens hun studie een bijbaan met inhoud te bieden en de zichtbaarheid en verbinding tussen krijgsmacht en samenleving te vergroten.
"Elke zes maanden gaat ze een andere functie vervullen die past bij wat zij zelf wenst en waar wij haar het beste in kunnen zetten", licht Eichelsheim toe in Goedenavond Nederland op NPO 1. "In de tussentijd kan ze aan haar competenties werken."
Richting nog niet bekend
"Ik vind het aan de prinses om te vertellen bij welke krijgsmacht ze aantreedt, dat laat ik aan haar", houdt Eichelsheim de kaken over de richting waar Amalia opgaat stijf op elkaar. "Ik weet het al wel. Het is gewoon een bijbaan, dus ze verdient ook het geld dat bij die baan hoort."
In verband met de recente breuk in haar arm kan Amalia niet meteen aan alle fysieke onderdelen deelnemen. Begin juni viel de prinses van haar paard en brak daarbij een arm. "Het tijgeren wordt uitgesteld tot begin volgend jaar, maar in de tussentijd kan ze alvast de eerste modules volgen. Hartstikke gaaf en trots."
Normale behandeling
Eichelsheim verzekert dat Amalia geen andere behandeling krijgt dan andere aanmelders. "Ze krijgt gewoon dezelfde opleiding en training. Ze zal beginnen als corporaal en kan opgroeien naar tweede luitenant. Dat is het traject dat ze kan aflopen. Het is ongeacht haar uniform, ze start bij een Defensie-onderdeel, maar ze wil natuurlijk zelf heel graag alle Defensie-onderdelen kennen. In welk uniform ze dat ook doet, ze kan bij de verschillende Defensie-onderdelen een klus krijgen."
Wel gaat Eichelsheim Amalia aanspreken met 'prinses', zegt hij.