Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Demissionair minister Karremans begrijpt noodkreet: 'Lasten bedrijfsleven niet verder verhogen!'

Peter Visser

Demissionair minister van Economische Zaken Vincent Karremans begrijpt de noodkreet van werkgeversorganisaties en vakbonden over de staat van de Nederlandse industrie. Hij waarschuwt de politiek in aanloop naar de verkiezingen: "Als er één ding onverstandig is om te doen, is het de lasten voor het bedrijfsleven nog verder te verhogen."

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW, samen met vakbonden FNV en CNV, sloegen gisteren letterlijk alarm over de situatie van de Nederlandse industrie. Volgens hen staan twee miljoen banen op de tocht, omdat Nederlandse bedrijven steeds moeilijker kunnen concurreren met het buitenland.

Zo zijn bijvoorbeeld de energiekosten in Nederland aanzienlijk hoger dan in Duitsland. Daarnaast vinden de werkgevers en vakbonden dat het overheidsbeleid te onzeker is. "De zorgen die zij hebben, heb ik ook", reageert Karremans in Goedenavond Nederland op NPO 1.

Vincent Karremans
Demissionair minister Economische Zaken

“Als het om de industrie gaat, vergeten we in Nederland nog weleens dat het geld eerst verdiend moet worden voordat we het kunnen uitgeven of verdelen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Als het om de industrie gaat, vergeten we in Nederland nog weleens dat het geld eerst verdiend moet worden voordat we het kunnen uitgeven of verdelen. Daar trekken zij terecht aan de bel, en ik ben het er volstrekt mee eens."

Volgens Karremans werkt het kabinet actief aan het verbeteren van het vestigingsklimaat. "Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei heeft vandaag een brief naar de Kamer gestuurd waarin staat dat de CO2-belasting wordt opgeschort. Dat heeft hier alles mee te maken", zegt de VVD-bewindsman. "We zijn er elke dag mee bezig, omdat wij dit probleem ook zien."

Hoge energiekosten

Meerdere internationale industriebedrijven kondigden onlangs aan vestigingen in Nederland te sluiten, waarmee honderden banen verloren gaan. Vooral de hoge energiekosten vormen een probleem. In Frankrijk kost een megawattuur voor bedrijven 32 euro, in Nederland 92 euro. "Vestigingsklimaat gaat niet alleen om energieprijzen", reageert Karremans.

"Het gaat ook om vragen als: heb je voldoende talent, spreken mensen de taal, is er goed onderwijs, een goede infrastructuur en hoe zijn de verbindingen met de rest van Europa? Het is een totaalpakket. We kijken naar al die verschillende componenten die voor bedrijven belangrijk zijn om hier te blijven."

Vincent Karremans
Demissionair minister Economische Zaken

“Als we niet oppassen, staat onze welvaart er straks een stuk minder goed voor. En die welvaart hebben we nodig, bijvoorbeeld om de defensie- en zorgkosten te betalen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Volgens Karremans begrijpen buitenlandse CEO’s niets van de situatie in Nederland. "Ze willen verduurzamen en dingen doen, en dan moeten wij zeggen: er is geen stroom of je krijgt geen vergunning vanwege stikstofproblematiek. We zijn met al die zaken bezig."

Hij benadrukt dat hij achter de oproep van werkgevers en vakbonden staat. "Nogmaals: ik ben het echt met ze eens, want het loopt bij ons weg. Als we niet oppassen, staat onze welvaart er straks een stuk minder goed voor. En die welvaart hebben we nodig, bijvoorbeeld om de defensie- en zorgkosten te betalen."

‘Bedrijfsleven geen pinautomaat’

Karremans waarschuwt Den Haag in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in oktober dat het bedrijfsleven niet opnieuw belast moet worden. "We krijgen straks een tijd van campagnes, verkiezingsprogramma’s vol politieke hobby’s. Die moeten ergens van betaald worden. Het bedrijfsleven en de industrie worden dan vaak gezien als een gratis pinautomaat. Ik houd mijn hart vast. Als er iets onverstandig is, is het de lasten nog verder te verhogen."

Vincent Karremans
Demissionair minister Economische Zaken

“Het bedrijfsleven en de industrie worden dan vaak gezien als een gratis pinautomaat. Ik houd mijn hart vast.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Dat is nog geen antwoord op de vraag waarom de energie hier drie keer zo duur is", merkt politiek verslaggever Tom Staal op, die tegenover Karremans op de bank zit. Karremans antwoordt: "Maar Tom, ik kan niet met mijn vingers knippen. Dus zeg ik: we zijn met al die punten bezig, met de netcongestie, de stikstofproblematiek. Het gaat om het totaalplaatje. Om het plat te slaan doet geen recht aan de werkelijkheid."

Wat vond je er van?

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt, deel jouw mening en praat mee.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau