Joodse Keren Hirsch was 'in shock' na wegloopactie Douwe Bob: 'Ik denk dat hij een verkeerde opvatting van zionisme heeft'
Douwe Bob deed afgelopen weekend flink wat stof opwaaien toen hij zijn optreden bij een joods kinderevenement last-minute afblies. Volgens de countryzanger werden er zionistische posters en pamfletten op de locatie verspreid, terwijl er volgens hem met de organisatie was afgesproken dat het evenement apolitiek en areligieus zou zijn. De Joodse politica Keren Hirsch was aanwezig bij het evenement. "Ik was in shock", vertelt ze in Goedenavond Nederland op NPO 1. "Ik denk dat hij een verkeerde opvatting van het zionisme heeft."
Het voorval vond plaats op het Joodse kindervoetbalevenement Jom Ha, dat werd gehouden op het terrein van AFC in Amsterdam. Op X delen gebruikers foto's van zionistische organisaties die zich op het toernooi manifesteerden:
Was dit de ‘zionistische poster’ waardoor @douwe_bob wegliep?
— Sarah van der Boon (@SarahvanderBoon) June 29, 2025
Netzer is een Joodse jongerenclub die zionistisch is in de zin van: verbonden met Israël als thuisland, niet als politieke actiegroep.
Is dit echt zo controversieel? 🤷♀️#DouweBob #zionisme #Netzer pic.twitter.com/tUe9hQRMy9
"Ik hou van de joodse gemeenschap, maar ik ben tegen zionisme. Dat is wat daar wordt verkocht, dus ik kan hier niet spelen", zei Douwe Bob tegen de aanwezigen, vlak voordat hij het podium afliep. Hirsch blikt terug op dat moment. "Ik zei: Dit meen je toch niet?" Ze betreurt de reactie van de zanger. "Ik denk dat hij een verkeerde opvatting van het zionisme heeft en zich daardoor onhandig heeft geuit."
Er is veel onwetendheid over wat zionisme inhoudt, zegt Kirsch. "Deze ideologie heeft niks met de oorlogen in Gaza en Iran te maken. Het is een ideologie, het beleid van de regering staat daar los van. Ik ben zelf zionist; ik ben voor twee staten en dat ben ik altijd geweest."
"Ik had in dit geval gehoopt dat Douwe Bob naar de kraampjes met de zionistische posters was toegelopen en gevraagd: 'Ik zie hier het woord zionistisch, wat bedoelen jullie daar precies mee?'", vervolgt Kirsch. "Dan hadden die lieve jonge mensen bij de kraam hem graag uitgelegd dat zij gewoon het bestaansrecht van een Joods thuisland nastreven. Dat ze vóór het bestaansrecht van Israël staan, maar ook een pluriform Israël willen waar iedereen in gelijkheid naast elkaar leeft. Voor de Palestijnen is ook ruimte. En als hij het dáár niet mee eens zou zijn, zou dat in mijn ogen heel ver gaan."
Conflict met Yeşilgöz
Wie de actie van Douwe Bob absolúút niet kon waarderen, is Dilan Yeşilgöz. De VVD-leider sprak zich begin deze week fel uit op X:
Tachtig jaar na “Dit nooit weer” gebeurt het weer. Dagelijks. In Amsterdam. Kinderen wordt een optreden geweigerd om wie ze zijn: Joods. Het zal het nieuws niet eens halen. Zó gewoon is Jodenhaat geworden. Pure haat, in het volle zicht. https://t.co/TxemNPtG0M
— Dilan Yesilgöz - Zegerius (@DilanYesilgoz) June 29, 2025
"Ik snap dat het bij Yeşilgöz gevoelig aankomt - ze heeft een joodse man - maar ik vind het ook wel ver gaan", reageert columnist Jort Kelder. Hij zit naast Hirsch in de Goedenavond Nederland-studio. "Douwe Bob wist waarschijnlijk niet goed wat zionisme is, Yeşilgöz wist waarschijnlijk niet goed wat er op dat evenement gebeurd is.
Inmiddels heeft Yeşilgöz Douwe Bob uitgenodigd om samen een kop koffie te drinken en over hun meningsverschil te praten. Douwe Bob neemt daar geen genoegen mee. "Ik wil excuses. Ze weet dat het bullshit is wat ze doet en ze baalt", laat hij in een schriftelijke verklaring weten. "Ik heb ervoor gekozen om haar niet aan te klagen. Maar het scheelde weinig. Ik wil m’n tijd besteden aan positieve dingen en doorgaan met verbinden."
Jodenhaat versus antizionisme
Hirsch is het met Kelder eens dat de reactie van Yeşilgöz "heftig" was. Desalniettemin waardeert ze Yeşilgöz' felle houding tegenover Jodenhaat. "Ik denk dat als we als maatschappij niet oppassen, antizionisme vaker zal worden verward met antisemitisme. Dat zie je nu al, er is veel onwetendheid en er gaat veel misinformatie rond op social media."
Kelder reageert sceptisch. "Ik denk dat veel antizionisten niet per se antisemitisch zijn. Even cynisch gezegd: er zijn na de oorlog nog zo weinig joden over, waarom zouden ze die moeite doen? Er wordt vooral kritiek geleverd op Israël als koloniale staat. Israël heeft de warme banden met dat grote, boze en kapitalistische Amerika van Trump. Volgens mij is dat het meer; die mensen zijn antikapitalistisch, anti-Westers en anti-Netanyahu."
'Wij gaan de oorlog in Gaza niet stoppen'
Hirsch hoopt hoe dan ook dat Douwe Bob en Yeşilgöz met elkaar in gesprek gaan. "Anders sijpelt het door. We zijn volwassenen, laten we de jongeren generaties het goede voorbeeld geven", benadrukt ze.
Daarbovenop roept ze critici, waaronder Douwe Bob, op om met joodse organisaties in gesprek te gaan. "Praat met ze, zonder vooroordelen over waar die mensen geboren zijn of bij welke club ze horen. Laat ze hun verhaal vertellen en denk dan nog eens na of je echt zo tegen zionisme bent. En vraag ze eens hoe het met ze gaat; misschien hebben ze wel familie wonen op plekken waar nu bommen vallen."
"En als het dan toch uitmondt in een conflict, loop je wat mij betreft weg", aldus Hirsch. "Maar stop gewoon alsjeblieft met elkaar te verketteren en de Nederlandse maatschappij te splijten. Al gaan we in Nederland op ons hoofd staan, wij gaan allemaal de oorlog in Gaza niet stoppen."