Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Twijfels over succes van Midnight Hammer: 'Dit is weer de cowboypresident'

Rick Hartkamp

Operatie Midnight Hammer is historisch te noemen, maar is de Amerikaanse aanval op het nucleaire programma van Iran ook echt zo succesvol geweest als president Donald Trump beweert? Amerikakenner Willem Post durft dat te betwijfelen. "Dit is weer de cowboypresident, hij schreef ook niet voor niets 'bullseye' op sociale media. Een deel van zijn achterban vindt dit mooi, maar er komen nu ook vragen of het echt waar is."

Sterker nog, "er zijn regeringsofficials in Washington die zeggen dat de faciliteit in Fordow beschadigd is, maar of het helemaal is vernietigd..." Een andere mogelijkheid is dat Iran de aanval zag aankomen en het uranium daarom vooraf ergens anders hebben ondergebracht, zegt Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ze kunnen het ook weggesleept en verstopt hebben. Van de drie faciliteiten die geraakt zijn, zijn de tunnels intact gebleven, zeggen officials in Washington nu. Er is een hele discussie in Amerika gaande wat er nou precies speelt. Wat is er nou gebeurd?"

Boodschap van totale vernietiging

Volgens Post is de uitkomst van die vraag bepalend voor het presidentschap van Trump. "Het is typisch Trump dat hij de boodschap van totale vernietiging brengt. En dat het opgelost is en dat de ayatollahs natuurlijk wel naar de onderhandelingstafel komen. Dat is het droomscenario voor Trump. Dan gaan we staan en klappen voor het nieuwe Midden-Oosten, maar de werkelijkheid is weerbarstig. Dat leren ook eerdere interventies in zowel Afghanistan en Irak."

Als Trumps droomscenario uitkomt, betekent dat mogelijk een gematigd nieuw bewind in Iran. "Maar een angstscenario is wat Iran gaat doen. Het is qua bevolking twee keer zo groot als Irak, heeft een sterk leger van bijna een miljoen soldaten en de raketten zijn grotendeels uitgeschakeld, maar niet allemaal. Ze hebben er heel veel."

'Risico van escalatie is evident'

Iran kan bijvoorbeeld de straat van Hormuz eenvoudig beschieten met korte-afstandswapens en kleine bootjes, vervolgt Post. "Dat kunnen ze helemaal lamleggen. Dat betekent dat de hele wereldeconomie onder druk komt te staan. Terroristische aanvallen zijn ook mogelijk, evenals raketaanvallen op Amerikaanse militaire bases in de buurt van Iran. Als er doden vallen, dan moet je als Amerikaanse president toch even terugkomen op het beeld van dat het een eenmalige actie was. Dan zal hij moeten terugslaan."

Willem Post
Willem Post
Amerikadeskundige

“Het is typisch Trump dat hij de boodschap van totale vernietiging brengt. En dat het opgelost is en dat de ayatollahs natuurlijk wel naar de onderhandelingstafel komen. Dat is het droomscenario.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Dat laatste scenario is een stuk waarschijnlijker, voorspelt de Amerikakenner. "Het risico van escalatie is evident. Als Iran uit is op wraak, en dat is geen vreemde veronderstelling, dan moet er wel een reactie komen, ook vanuit Amerika als Amerikaanse militairen geraakt worden."

Ego van Trump

Maar waarom koos Trump, de 'America First'-president bij uitstek, om zich alsnog te mengen in het conflict? "Ik denk dat het ego van president Trump het belangrijkst is. Hij werd vanuit zijn achterban gestuwd in de richting van dat hij niet zo'n lange oorlog moet beginnen. Maar toen hij zag dat Netanyahu (Benjamin, premier van Israël, red.) met Israël toch wel succes had met al die aanvallen de eerste dagen, kwam er bij hem ook iets los. Hij wil Amerika laten zien en wil meehelpen om iets heel bijzonders te doen."

Post noemt het statement van Trump dat hij Iraniërs twee weken onderhandelingstijd gaf daarom ook doorgestoken kaart. "Dagen ervoor was al besloten dat ze Israël zouden helpen."

Willem Post
Willem Post
Amerikadeskundige

“Het risico van escalatie is evident. Als Iran uit is op wraak, en dat is geen vreemde veronderstelling, dan moet er wel een reactie komen, ook vanuit Amerika als Amerikaanse militairen geraakt worden.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Weinig steun onder Amerikanen

En dat kan op weinig steun rekenen onder de Amerikanen. "Normaal gesproken, bij oorlogen zoals in Afghanistan en Irak, schaarde de natie zich achter de president. Destijds met George Bush en de Golfoorlog, stond tachtig tot negentig procent van de Amerikanen erachter. Nu zie je dat een kleine meerderheid zegt dat Amerika niet betrokken moet raken in een oorlog met Iran. Zeker als er Amerikaanse slachtoffers vallen door wraakaanvallen op bases in de buurt van Iran."

Willem Post
Willem Post
Amerikadeskundige

“Ik denk dat het ego van president Trump het belangrijkst is. Hij wil Amerika laten zien en wil meehelpen om iets heel bijzonders te doen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Maar volgens Trump was Midnight Hammer dus slechts een eenmalige actie. "Trump speelt die kaart, hij stelt dat er helemaal geen oorlog is. Er moeten uiteindelijk onderhandelingen komen, maar als de ayatollahs daar niet mee akkoord gaan, dan zegt Trump dat hij ze weet te vinden."

Wat vond je er van?

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt, deel jouw mening en praat mee.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau