Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Snollebollekes belichaamt de Nederlandse politiek, stelt Vlaamse journalist: 'Jullie gaan met z'n allen naar links, dan weer naar rechts!'

Babette Englebert

Op feesten en partijen springen Nederlanders vrolijk heen en weer als het feestnummer 'Links Rechts' van Snollebollekes door de luidsprekers klinkt. In Den Haag is dat niet anders, stelt de Vlaamse journalist Peter Vandermeersch in Goedenavond Nederland op NPO 1. "Wij keken in Vlaanderen vroeger enorm op naar de kwaliteit van het Nederlandse politieke debat. Maar nu?"

Nederlandse kiezers hoppen de laatste jaren van het ene politieke uiterste naar het andere - en politici bewegen fanatiek mee, redeneert Vandermeersch. "Jullie gaan met z'n allen naar links, dan weer naar rechts. We rennen allemaal achter Thierry Baudet aan, vervolgens zijn we verslingerd aan een zekere Caroline van der Plas. En dan stort iedereen zich op Pieter Omtzigt."

Peter Vandermeersch
Journalist

“We rennen allemaal achter Thierry Baudet aan, vervolgens zijn we verslingerd aan een zekere Caroline van der Plas.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Dit land is op zijn politieke flanken totaal gek geworden", constateert Vandermeersch. Dat is niet meer grappig, dat is heel erg voor dit land. Ik werk nu in Ierland, daar krijg ik en denk ik: wat is hier in godsnaam aan de hand?"

'Dat kun je zelfs in België niet uitleggen'

In voorgaande decennia had de Nederlandse politiek een heel andere reputatie, benadrukt hij: "Ik ben een heel grote Nederlandofiel, wij keken in Vlaanderen vroeger enorm op naar de kwaliteit van het Nederlandse politieke debat. Maar nu? Nu heeft Nederland een regering die direct na de formatie een verklaring over staatsrechtelijkheid moest afleggen. Ik werk in Ierland, daar moet ik dat echt uitleggen; die mensen vinden nog altijd vanzelfsprekend dat een regering zich houdt aan de grondwet."

"En wat dacht je van dat Eva-interview met Ingrid Coenradie, die vertelde dat zij Wilders voor de kabinetsval al maanden niet gesproken had? Toen viel ik echt van de bank. Wilders heeft vier á vijf ministers en staatssecretarissen. Coenradie hield zich als staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid bezig met belangrijke thema's voor PVV. En dan heeft Wilders van die elf maanden dat de regering bestaan heeft zo'n drie maanden niet met haar gesproken? Dat kun je zelfs in België niet uitleggen, terwijl de politiek daar ook zeker geen schoonheidsprijs verdient."

Polderen

Vandermeersch kijkt uit naar een politieke omslag, nu de belangstelling voor het politieke midden onder het electoraat weer toeneemt. "Ik hoop dat Nederland weer gaat polderen. Er is een asielcrisis, een huizencrisis, er is genoeg om op te lossen. Dat doe je niet door grote beloftes te doen in je campagnes, wat in de flanken regelmatig gebeurt. Dat doe je door eerlijk te zeggen: 'We gaan proberen om een compromis te vinden. Met vallen en opstaan.'"

Peter Vandermeersch
Journalist

“De tekst 'Don't stop thinking about tomorrow', moeten ze in Den Haag ter harte nemen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Hij raadt de politiek aan om te luisteren naar een oud nummer van Fleetwood Mac: Yesterday is gone. "Dat is een fantastisch nummer van hoop. De tekst 'Don't stop thinking about tomorrow', moeten ze in Den Haag ter harte nemen. Blijf hoop houden voor dit land, maar stop met de gekkigheid. Hopelijk zijn we af van de zottigheid die we in voorgaande jaren hebben gezien."

Wat vond je er van?

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt, deel jouw mening en praat mee.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau