Barbier Dario J. Braun in Stand van Nederland: Generatie Next.
WNL
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Barbier niet meer weg te denken uit straatbeeld: 'Mannen worden allemaal steeds ijdeler'

Rick Hartkamp

Waar de barbier al eeuwenlang niet uit de Afrikaanse en Arabische cultuur weg te denken is, is het fenomeen in Nederland in opkomst. Sterker nog, barbershops zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Hoe dat zit, wordt duidelijk in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next.

De opmars van de barbier in Nederland komt mede door social media, denkt make-up artist Dominique Samuel. "Ook mannen worden steeds bewuster en willen er goed uitzien. Ze worden steeds ijdeler. Iedereen is tegenwoordig met beeld bezig, alles wordt vastgelegd."

Samuel woonde jarenlang in New York en zag de populariteit van de barbier ook in Amerika toenemen. "Hoe dichter het bij de stad komt, hoe duurder het wordt en hoe cooler we het gaan maken. Bijvoorbeeld met een dj-boot of een whisky erbij. Het wordt een experience, daar gaan we naartoe. Nederland is er absoluut klaar voor."

Klanten kijken niet naar zichzelf

Barbier Dario J. Braun sluit zich daar naadloos bij aan. Mannen gaan vaker naar de barbier, "omdat ze ijdeler mogen zijn en omdat het sociaal geaccepteerd wordt". Hij noemt David Beckham als voorbeeld. Zijn kapsels "werden nog weleens apart gevonden in die tijd, maar hij was de grondlegger van wat nu heel normaal is".

Wat zo anders is dan een 'gewone' herenkapper, is dat een barbier ook meerdere diensten verleent, zoals scheerbeurten. Wat ook verschilt, is dat in de zaak van Braun alle stoelen omgedraaid staan, waardoor klanten niet in de spiegel kijken.

Dat is een bewuste keuze, vertelt Braun. "Het is awkward om veertig minuten naar jezelf te kijken. Het kan confronterend zijn." Daarnaast is het ook een waar barbershopetiket. "Als je stoelen naar de deur staan, is dat uitnodigend."

Barbiersopleidingen in trek

Ondanks de opmars van kappers in Nederland is er ook steeds meer kritiek. In Nederland hoef je namelijk geen opleiding afgerond te hebben om kapper te worden. Het is een vrij beroep, wat voor wildgroei in de kappersbranche zorgt. Ondanks het groeiende probleem is het sinds een paar jaar mogelijk om een barbiersopleiding te volgen, waaronder op het ROC in Deventer.

Om voldoende nieuwe aanwas aan te trekken, hebben ze vijf jaar geleden als eerste school deze opleiding in het leven geroepen. Dat is gestart vanuit de vraag van de studenten, vertelt docent Marjon van Mullem. "Ze wilden niet alleen op dames hun vaardigheden uitoefenen. Toen hebben we dit omgebogen naar een herenopleiding."

Stand van Nederland: Generatie Next maakte ook een podcast over haargroei en haaruitval. Check hem hier:

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Op de toegenomen populariteit van de barbier in Nederland speelt ook Braun innovatief in. Hij biedt geen stageplekken of leerplekken aan, maar hij heeft zelf een opleiding opgezet. Daar zit alleen wel een flink prijskaartje aan: 4800 euro.

Dat is het geld meer dan waard, aldus Braun, omdat "wij mensen meer leren dan wat je op een mbo-school in drie jaar leert". De beste studenten wil hij wellicht een baan aanbieden, maar "het belangrijkste is onze passie overbrengen".

Stand van Nederland gemist? Kijk deze en eerdere aflevering dan nu terug op NPO Start.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau