Kort geding in Week van de Lentekriebels: 'Als wij kinderen niet seksueel opvoeden, doet het internet het'
Rutgers, de initiatiefnemer van de Week van de Lentekriebels, en de conservatieve stichting Civitas Christiana staan donderdagmiddag tegenover elkaar in de Utrechtse rechtbank. Rutgers wil dat de ultraconservatieve christelijke stichting uitspraken rectificeert over het lesmateriaal rond seksuele voorlichting op scholen. Goedele Liekens bepleit de noodzaak van seksuele voorlichting op scholen.
In de Week van de Lentekriebels moeten kinderen op basisscholen leren over relaties en seksualiteit. De afgelopen jaren ligt de actieweek onder vuur. De discussie zou gevoed worden door desinformatie van Civitas Christiana. Daarom spande Rutgers een kort geding aan. Onlangs gaf een kwart van de ouders van het opiniepanel van EenVandaag nog aan hun kinderen te jong te vinden voor het onderwerp.
"Er is een verschil tussen vrijheid van meningsuiting en leugens en laster verspreiden en dat is toch echt wat hier gebeurt", reageert Goedele Liekens in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze ziet een breder patroon. "Dit gebeurt niet alleen door Civitas Christiana. Wat heel beangstigend is dat de extreem religieuze, fundamentalistische organisaties een partner hebben gevonden in extreem politieke partijen."
Weerstand bij ouders
Volgens de seksuoloog verzetten dit soort organisaties zich samen tegen "alle vrije keuzes, zoals seksuele vrijheden en opvoeding". "Ze zijn zeer goed georganiseerd en gefinancierd. Ze verkondigen onzin en verkopen leugens, bijvoorbeeld om Europa te destabiliseren."
Liekens gaf in het verleden zelf vaak seksuele voorlichting op scholen. "Ik merkte toen ook weerstand bij ouders en ik snapte die bezorgdheid ook. We willen dat kinderen gezond seksueel opgroeien, veilig zijn, intimiteit, maar ook seksueel plezier kunnen beleven. Alleen is de vraag hoe je dat doet. Daar is heel veel wetenschappelijke informatie over beschikbaar."
Volgens haar zijn scholen daarbij essentieel en spelen ze een belangrijke rol in de seksuele voorlichting voor kinderen. "Leraren kunnen bepalen wat in welke klas op welk moment nodig is. Het is niet zo dat er wordt gesproken over masturbatie of seksuele handelingen bij kleuters. Dat is helemaal niet bij de orde. Het gaat over veiligheid, grenzen aangeven en dat jouw lichaam van jou is."
Dat het onderwerp beladen is, begrijpt Liekens. "Ik praatte dan ook eerst altijd uitgebreid met de ouders. Ouders kunnen thuis een stuk van de normen thuis aanbrengen. Maar vergeet niet als wij niet opvoeden, het internet het doet. Dan ben je echt ver van huis."