ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Steeds minder scholen doen mee aan Week van de Lentekriebels: 'Moeten leraren vertrouwen'

Redactie

De landelijke Week van de Lentekriebels is maandag weer van start gegaan. Er doen steeds minder scholen mee, ingegeven door maatschappelijke druk, desinformatie en bedreiging van leerkrachten en schrijvers van het lesmateriaal. Een zorgwekkende ontwikkeling, zegt psycholoog en seksuoloog Eveline Stallaart.

De helft van de scholen krijgt gedoe rond seksuele voorlichting, schrijft het AD maandag. Ook krijgen kinderboekenauteurs te maken met bedreigingen, kopt De Volkskrant. "Het is vreselijk en van god los", reageert psycholoog en seksuoloog Eveline Stallaart in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens de seksuoloog schieten ouders in de kramp zodra kinderen en seks in één zin worden genoemd. "Dan wordt er naar redenen gezocht om die informatie dan maar weg te houden van kinderen. De Week van de Lentekriebels gaat om lesmateriaal. Dat wordt op allerlei verschillende manieren aangeboden. Scholen kunnen allemaal verschillende pakketten kiezen die zijn toegespitst op allerlei verschillende culturen en geloven."

"Ik wil mensen op het hart drukken dat leerkrachten echt wel weten wat ze doen. Zij kennen de kinderen net zo goed als de ouders ze kennen, want ze brengen net zoveel tijd met ze door. Ze bepalen op basis van het lesmateriaal en de kinderen wat ze nodig hebben. We mogen de leraren daarop vertrouwen."

Eveline Stallaart
Seksuoloog en pyscholoog

“Omdat het ongemakkelijk is, wordt het onderwerp thuis weggewoven. Daarom is het belangrijk dat het op school wel wordt besproken.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Het probleem zit vaak niet in de inhoud, maar in het taboe eromheen, aldus Stallaart. "Omdat het ongemakkelijk is, wordt het onderwerp thuis weggewoven. Daarom is het belangrijk dat het op school wel wordt gedaan," zegt ze. "Ik hoop heel erg dat alle scholen dit gewoon gaan doen, gewoonweg omdat het een mooie aanvulling is op wat ouders hopelijk ook doen."

Boris van der Ham, voormalig D66-Tweede Kamerlid, benadrukt het belang van vroege en brede seksuele voorlichting: "Als je kijkt naar de cijfers in Nederland en in Scandinavië, waar er veel opener over wordt gesproken dan in bijvoorbeeld Amerika en Frankrijk, dan zie je dat de hoeveelheid tienerzwangerschappen veel lager is. De eerste seksuele ervaring die kinderen hebben als ze ouder zijn, is positiever dan in landen waar er heel geheimzinnig over wordt gedaan."

Levensvoorlichting

Om het onderwerp minder beladen te maken, komt Stallaart met een suggestie. "Ik wil opperen om het geen seksuele voorlichting, maar levensvoorlichting te noemen. Binnen levensvoorlichting is seks een onderdeel. Naaktheid, wensen en grenzen, diversiteit: het hoort allemaal bij het leven. Kinderen hebben dat echt nodig."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau