Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Defensie steekt miljoenen in techbedrijven: 'Hard nodig voor de Defensie-industrie'

Redactie

Het ministerie van Defensie investeert via een fonds honderd miljoen euro in jonge techbedrijven. "Deze bedrijven hebben we hard nodig voor de Defensie-industrie", zegt staatssecretaris Gijs Tuinman in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het fonds is bedoeld voor startups en scale-ups van jonge ondernemers die een financieringsdrempel ervaren om verder te groeien, legt Tuinman uit. De ondernemingen kunnen tot maximaal vijf miljoen euro uit het fonds krijgen. Dat bedrag wordt eenmalig uitgekeerd.

"Het ophalen van risicokapitaal voor deze bedrijven, vormt een grote uitdaging", vertelt Tuinman. Niet alleen omdat de kapitaalbehoefte van deze bedrijven zeer groot is, maar ook omdat financiers terughoudend zijn met het investeren in de Defensie-industrie. Het fonds moet dat gat nu gaan opvullen.

Vooral techbedrijven zullen dus geld uit het fonds krijgen. "Dan moet je denken aan softwareontwikkelaars, bedrijven die drones maken en AI-ontwikkelaars", licht Tuinman toe. Het bedrijfsleven kan een ongekende bijdrage leveren aan de innovatiekracht van Defensie, meent de bewindsman. "Dit is keihard nodig, vooral als je kijkt naar de situatie waarin we nu zitten."

Enorme uitdagingen voor Defensie

Daarmee verwijst Tuinman naar de enorme uitdagingen waar Defensie voor staat. Alle componenten van de krijgsmacht moeten snel groeien vanwege de oorlog in Oekraïne en de terugtrekkende bewegingen van de Verenigde Staten. De komende jaren moeten er tienduizenden nieuwe militairen worden aangenomen.

Gijs Tuinman
Staatssecretaris van Defensie

“De dreiging voor Europa en Nederland is serieus. Het wordt steeds onveiliger.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"De dreiging voor Europa en Nederland is serieus. Het wordt steeds onveiliger. Nederland en Europa moeten op eigen benen gaan staan, daar hebben we niet alleen meer middelen en spullen voor nodig, maar ook veel meer mensen", zei Tuinman eerder hierover.

Meer investeringen

Naast het fonds voor techbedrijven en de werving van tienduizenden nieuwe militairen, trekt de staatssecretaris de laatste tijd vaker de portemonnee om de veiligheid van Nederland te kunnen garanderen. Zo worden er op korte termijn vier satellieten de ruimte ingestuurd. Twee satellieten worden in juni en oktober van dit jaar gelanceerd.

De andere twee moeten in het tweede kwartaal van volgend jaar naar de ruimte gaan. Met de satellieten kan nauwkeuriger de locatie van bepaalde doelwitten worden bepaald. Op dit moment is Europa daarvoor vooral afhankelijk van het bedrijf Starlink van techmiljardair Elon Musk, een belangrijke adviseur van president Donald Trump. "Daar moeten we van af", zei Tuinman daar eerder over bij WNL.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau