Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Defensie gaat meer dan vier satellieten lanceren, onthult staatssecretaris Tuinman: 'Ruimte wordt steeds belangrijker'

Rick Hartkamp

Defensie wil in de toekomst meer dan vier satellieten in de ruimte hebben. Dat zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is belangrijk om te beseffen dat de ruimte steeds belangrijker wordt. Als je je capaciteit goed op orde hebt, sta je 2-0 voor."

Op korte termijn wil Defensie in ieder geval vier satellieten de ruimte insturen. Twee satellieten worden in juni en oktober van dit jaar gelanceerd. De andere twee moeten in het tweede kwartaal van volgend jaar naar de ruimte gaan. Defensie gaf al eerder aan meer capaciteit in de ruimte te willen, maar nu is er voor het eerst duidelijkheid in welke hoedanigheid dat moet gebeuren.

Afhankelijkheid van Musk

De Nederlandse krijgsmacht heeft de afgelopen jaar veel geïnvesteerd in satellietcapaciteiten, laat een woordvoerder van Defensie weten. "Een goed plan", reageert Tuinman, die zelf terughoudend is over de precieze aantallen. "Je wil je tegenstander niet wijzer maken dan noodzakelijk."

Gijs Tuinman
Staatssecretaris van Defensie

“Het is belangrijk om te beseffen dat de ruimte steeds belangrijker wordt. Als je je capaciteit goed op orde hebt, sta je 2-0 voor.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Op dit moment is Europa vooral afhankelijk van het bedrijf Starlink van techmiljardair Elon Musk, een belangrijke adviseur van president Donald Trump. Oekraïne rekent op het bedrijf voor belangrijke inlichtingen en gezien de nieuwe wind die in de Verenigde Staten waait, moet daar verandering in komen. Het ministerie van Defensie schrijft dat "ruimtecapaciteiten kunnen fungeren als gamechanger".

'We gaan het zelf bouwen'

Sinds 2021 heeft Defensie de nanosatelliet Brik-II in de ruimte, de allereerste militaire satelliet van Nederland. In 2023 volgden in samenwerking met Noorwegen nog twee nanosatellieten. "We hebben in Nederland hartstikke mooie bedrijven die in die business zitten", zegt Tuinman. "We gaan het zelf bouwen en samen met de ESA (European Space Agency, ruimteagentschap dat zich bezig houdt met ruimtevaartprojecten, red.) zullen we Nederland sterk neerzetten."

Eerder werd al bekend dat in 2027 de satelliet PAMI-1 wordt gelanceerd, die groter is dan de andere Nederlandse satelliet die nu in de ruimte is. Ook kwam de Europese Commissie eind vorig jaar met plannen voor een eigen satellietnetwerk, genaamd Irissquare, maar het Europese alternatief staat nog in de kinderschoenen.

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau