Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ministerie probeert leveringszekerheid van geneesmiddelen te verbeteren: 'Productie dichterbij huis'

Redactie

Het ministerie van Volksgezondheid probeert de leveringszekerheid van geneesmiddelen te verbeteren. "Daarbij wordt onder andere ingezet op het verminderen van afhankelijkheden door te kijken naar productie dichtbij huis, samenwerking met producerende landen en Europese wetgeving'', antwoordt een woordvoerder van zorgminister Fleur Agema op vragen van Omroep WNL.

Artsen maken zich zorgen over het tekort aan medicijnen, zo meldde het WNL-programma Stand van Nederland: Wereld op Scherp vrijdag. Voor productie van generieke medicijnen als paracetamol, antibiotica en een deel van de chemokuren zijn we voor tachtig procent afhankelijk van grondstoffen en medicijnen uit China en India. De roep om meer autonomie is groot.

De aflevering van Stand van Nederland: Wereld op Scherp bekijk je hier.

Het ministerie kijkt naar prijs- en vergoedingsbeleid. "Uiteindelijk moet dit leiden tot een betere beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland", zegt de woordvoerder. VWS is ook in gesprek met fabrikanten over knelpunten bij productie van geneesmiddelen in Nederland en Europa.

'Financiële middelen niet onbeperkt'

Daarnaast neemt het ministerie actief deel aan de Critical Medicines Alliance (CMA), die aanbevelingen heeft gedaan om de leveringszekerheid van kritieke geneesmiddelen te verbeteren. Deze aanbevelingen zijn vervolgens weer meegenomen in de Critical Medicines Act die afgelopen week is gepubliceerd.

VWS kan een totale beschikbaarheid van geneesmiddelen echter niet garanderen, aldus de woordvoerder van Agema. ''We moeten namelijk met z’n allen ervoor zorgen dat de zorgkosten ook beheersbaar blijven, en de financiële middelen hiervoor zijn niet onbeperkt. In het uitwerken en uitvoeren van dit beleid wordt daarom te allen tijde gezocht naar een goede balans tussen kwaliteit, toegankelijkheid, betaalbaarheid en duurzaamheid.''

Meer weten? Luister naar de podcast van Stand van Nederland.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Hoewel het ministerie in Europees verband onderzoekt welke maatregelen getroffen kunnen worden om de productie van medicijnen dichterbij huis te brengen, is het volgens de woordvoerder ''niet wenselijk en realistisch'' om alle productie binnen de EU te laten plaatsvinden. ''We kijken daarom gericht welke productie we op kunnen en willen investeren. Nederland verstrekt via de IPCEI (Important Project of Common European Interest) een subsidie aan een farmaceutische producent om voor bepaalde generieke geneesmiddelen de productie weer naar Nederland te halen.''

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

'Minister overweegt voorraad kritieke geneesmiddelen te verhogen'

In Nederland geldt een minimale voorraadverplichting van acht weken voor geneesmiddelen, waarvan zes weken bij handelsvergunninghouders en twee weken bij groothandels. Dit is bedoeld om tijdelijke leveringsonderbrekingen op te vangen en alternatieven te zoeken. ''Omdat dit niet alle tekorten voorkomt, overweegt de minister om voor bepaalde kritieke geneesmiddelen de voorraad te verhogen", zegt het ministerie. "Inmiddels is al subsidie verleend aan groothandels voor een extra voorraad van vier weken voor essentiële antibiotica en salbutamol-aerosolen​.''

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau