CEO van OpenAI Sam Altman tijdens een Microsoft-conferentie in 2024.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ontwikkeling AI in 2025 mogelijk in stroomversnelling: 'Evenaren van menselijke intelligentie binnen handbereik'

Rick Hartkamp

2025 belooft het jaar te worden voor kunstmatige intelligentie. Het Financieele Dagblad schrijft dat de ontwikkeling van AI mogelijk in een stroomversnelling komt door een model dat eind vorig jaar is geïmplementeerd. Toch zit niet alles mee: AI-bedrijven maken veel verlies, het bedrijfsleven omarmt de ontwikkelingen nog niet en Europese regelgeving gooit roet in het eten.

Eind 2024 is een nieuw model gelanceerd dat zo geavanceerd is, dat de ontwikkeling van AI in 2025 razendsnel kan gaan. Het gaat om de o3-technologie van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het nieuwe taalmodel wordt eind januari publiekelijk beschikbaar en lijkt veel beter te presteren dan voorgaande versies. Onderzoekers stellen dat het evenaren van de menselijke intelligentie binnen handbereik ligt.

Flinke verliezen

OpenAI maakt desondanks de ontwikkelingen flinke verliezen, omdat veel meer mensen van de tool gebruikmaken dan vooraf verwacht. Het resultaat: oplopende kosten, hoger dan vooraf ingeschat. Toch blijft het bedrijf flink investeren. Sterker nog, in 2025 gaat er zelfs een schep bovenop, en niet alleen bij OpenAI.

Grote bedrijven die de technologie implementeren in hun software investeren ook flink, ziet techexpert Ben van der Burg. "Microsoft gaat 80 miljard investeren in nieuwe datacenters, ongelooflijke bedragen. Nederland wil samen met Nvidia een supercomputer bouwen voor 300 miljoen. Toch een grappige verhouding", zegt Van der Burg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kentering

Grote techbedrijven moeten hun massale investeringen wel terug gaan verdienen. Het bedrijfsleven is alleen nog terughoudend. Toch is er sprake van een kentering. Wouter Huygen, partner en ceo van consultancybureau Rewire, ziet dat het aantal bestuurders en bedrijven dat risico durft te nemen op AI-gebied toeneemt. Toch moet de technologie nog betrouwbaarder worden, zegt hij in het FD.

Europese regelgeving maakt de implementatie ook niet makkelijk. De Europese AI Act, die vorig jaar zomer van kracht ging, is de eerste serieuze poging om het gebruik van AI in wetgeving te gieten. Toch zijn er nog veel open eindjes en onduidelijkheid. De Europese Commissie heeft aangegeven in 2025 duidelijkheid te willen scheppen.

Van der Burg blikt terug op de opkomst van AI. "Toen ChatGPT in november 2022 op de markt kwam, was er een grote hype. Je werd gek van het woord. Er zijn vervolgens heel veel investeringen geweest, maar wat hebben we er nu uiteindelijk aan?", vraagt hij zich hardop af. "Bij heel veel dingen in je dagelijkse gebruik kan je jezelf afvragen hoe vaak je AI daadwerkelijk gebruikt."

Wat denken Nederlanders op straat?

Toch is de prognose dat over vijf jaar een derde van de banen ter wereld in zijn geheel of gedeeltelijk zijn overgenomen door AI. De Nederlander op straat maakt zich zorgen, maar ziet ook toekomst in de technologie. "Er zullen zeker veel banen sneuvelen", zegt een voorbijganger. "Ik denk vooral in de financiële sector, of kassamedewerkers."

Een muzikant op een straathoek denkt dat muziekmakers AI het beste kunnen omarmen. "We moeten samenwerken." Van der Burg is het daar roerend mee eens. "In 1927 waren muzikanten die meespeelden als er een theatervoorstelling was. Toen kwam de grammofoonplaat. Ze dachten toen: onze baan wordt overgenomen door evil robots."

Een bloemist op de markt maakt zich helemaal geen zorgen. "Ik denk dat bloemen verkopen iets is wat iemand gewoon moet doen." Een timmerman is ook niet bang voor het verlies van zijn baan. "Ik werk nog met de handjes. Het lijkt me lastig als ze dat van me afpakken." In de horeca worden al experimenten gedaan met robots. "Maar ik denk dat het zeker nog tien of twintig jaar duurt voordat we echt overgaan."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?
1:03

Moeten we ons voorbereiden op een HMPV-pandemie?

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'
1:32

'Zwaarste criminelen communiceerden langdurig met elkaar in EBI'

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'
1:07

'Opnieuw meer bedreigingen tegen journalisten'

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'
1:15

'Geen vuurwerkverbod om problemen in Amsterdam en Rotterdam'

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'
1:32

'Zeker asielminister Faber is gegroeid in haar rol'

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau